• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΥΓΕΙΑ

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012 00:00

Έρευνες για το πλέξιμο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Έρευνες για το πλέξιμο Έρευνες για το πλέξιμο

In times of great stress or adversity, it's always best to keep busy, to plow
your anger and your energy into something positive.” Lee Iacocca


Μπορεί το πλέξιμο να μας βοηθήσει να αποβάλουμε το άγχος; Να οξύνουμε το νου; Ποια τα αρνητικά και ποια τα θετικά; Τι προβλήματα μπορεί να μας δημιουργήσει;
Παρακάτω καταγράφονται κάποιες έρευνες που έχουν γίνει γύρω από το πλέξιμο.

Μια κυρία υποβλήθηκε σε ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) την ώρα που έπλεκε. Παρατηρήθηκαν απότομες ή ομαλές αλλαγές στο ΗΜΓ, οι οποίες στο βίντεο συνέπιπταν με την κάθε φορά που η κυρία ακουμπούσε τις βελόνες μεταξύ τους. Υποθέτουμε ότι είτε το μαλλί  είτε οι βελόνες παράγουν ρεύμα το οποίο κάθε φορά που οι βελόνες διασταυρώνονται μεταφέρεται στον ασθενή και μετράτε από το ΗΜΓ.

E S Papathanasiou, P Myrianthopoulou,
S S Papacostas
Department of Clinical Neurophysiology,
The Cyprus Institute of Neurology & Genetics,
Nicosia, Cyprus

Τον Μάιο του 2006 πραγματοποιήθηκε μία μελέτη σε 21 φοιτητές (17 γυναίκες,  4 άντρες) και τον καθηγητή ενός προγράμματος υγείας για το πως μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος μας με μια χαμηλού κόστους ασχολία όπως είναι το πλέξιμο. Από τους 18 που συμμετείχαν τελικά οι 12 υποστήριξαν ότι όντως το πλέξιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διαχείριση του άγχους και μάλιστα οι 8 θα συνέχιζαν την ασχολία αυτή με το να γραφτούν σε κάποια απογευματινά γκρουπ πλεξίματος.

Knitting is Good For You
Crafting During Leisure Time as a Stress
Management Tool
Kristina Spurgeon
HED 845
Dr. John Elia
May 22, 2006

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το πλέξιμο όπως και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες μπορούν να κρατήσουν το μυαλό μας «ευκίνητο» σαν τα δάχτυλα μας! Η DR HERBERT BENSON ιδρυτής και πρόεδρος του «Harvard’s Mind/Body Medical Institute» και συγγραφέας του «The Relaxation Response» αναφέρει ότι η επανάληψη μιας λέξης, φράσης, προσευχής, ενός ήχου ή μία επαναλαμβανόμενη μυική δραστηριότητα μπορεί να διεγείρει την διαδικασία της χαλάρωσής δηλαδή να μειώσει τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση και να ελαττώσει την τάση των μυών.

Επίσης ο Falmigoule C, et al (1995) στην μελέτη μιας ομάδας 2040 ατόμων 65 ετών και άνω συμπεραίνει ότι η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες ή η απασχόληση σε εύκολες δουλειές (Π.Χ. μερεμέτια στο σπίτι), η κηπουρική αλλά και το πλέξιμο βοηθούν στην αποφυγή μιας επερχόμενης άνοιας.


Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσει το πλέξιμο στην υγεία μας όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Επιπλέον κίνδυνος προκύπτει να ξεχάσουμε τις βελόνες μας πάνω σε έναν καναπέ ή μία πολυθρόνα και να καθίσουμε επάνω τους!!!! (Klass P 2000)

Σύνδρομα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Τα χειρωνακτικά επαγγέλματα, όπως αυτά που απαιτούν τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών (εξού και νόσος των ηλεκτρονικών υπολογιστών), γραμματείς, μοδίστρες, μουσικοί, η χρήση κομπρεσέρ, επαναλαμβανόμενες άρσεις βάρους με τα χέρια, λεπτές κινήσεις με φόρτιση, νοσήματα θυροειδούς, διαβητική νευροπάθεια, στην εγκυμοσύνη, στην εμμηνόπαυση, τραυματισμοί λόγω ανατομίας του ίδιου του καρπού (κανάλι), πχ, κατάγματα, τενοντοελυτρίτιδες, όγκοι τοπικά και αιματώματα, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.


Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα αφορούν μουδιάσματα στα δάκτυλα του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου (δάκτυλα του "σταυρού") και τη μια πλευρά του παράμεσου, που μπορούν να ξεκινούν από τον καρπό και να δίνουν πόνο, αιμωδίες, μειωμένη δύναμη και αισθητικότητα και μείωση της λειτουργικότητας. Χαρακτηριστικό αυτών των ασθενών είναι η χαλαρή λαβή του χεριού, με αποτέλεσμα να τους πέφτουν αντικείμενα.


Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες 30-60 ετών και στις γυναίκες τρεις έως πέντε φορές περισσότερο από τους άνδρες, πιθανόν λόγω πιο στενής κατασκευής του καρπιαίου συνδέσμου. Στο 50% των περιπτώσεων αφορά και τα δύο χέρια. Ξεκινά με τη συμπτωματολογία να εμφανίζεται τις νυκτερινές ώρες και στις βαρύτερες μορφές, το μούδιασμα και ο πόνος γίνονται επίμονα και συνεχή. Η μυική αδυναμία είναι πιο σαφής και η λαβή "δεν κρατάει".
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
 -Τη χρήση νυχτερινού νάρθηκα για ακινητοποίηση του καρπού

-Φαρμακευτική αγωγή όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα και έκχυση κορτιζόνης στο καρπιαίο τούνελ.

-Φυσικοθεραπεία, με εφαρμογή αναλγητικών ρευμάτων, υπερήχου, laser, διαμαγνητικής αντλίας, σημειακών μαγνητικών πεδίων, δινόλουτρου, κρυοθεραπείας, κινητοποίησης, διατάσεων και ασκήσεων ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας.

-Πρόληψη και εργονομία: τακτικά διαλείμματα, αλλαγή θέσεων του χεριού τακτικά, βελτίωση της στάσης του χεριού, εργονομικά mousepad, διατατικές ασκήσεις ανα διαστήματα, ασκήσεις ενδυνάμωσης άνω άκρου, εργονομικές λαβές των εργαλείων χρήσης. 
Χειρουργικά, εφόσον τα συμπτώματα εμμένουν και η λειτουργικότητα έχει δραματικά μειωθεί, διανοίγεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος και αποσυμπιέζεται το μέσο νεύρο. Μπορεί να γίνει είτε μα ανοιχτή επέμβαση, είτε ενδοσκοπικά. Μετεγχειρητικά το χέρι καλύπτεται με επιδέσμους και τα ράμματα αφαιρούνται 2 εβδομάδες μετά, με επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Συμβουλεύεται ο ασθενής να κινητοποιήσει το χέρι του αμέσως, αλλά να αποφύγει τις βαριές εργασίες για 3 εβδομάδες.
 

(http://prokopiphysio.blogspot.gr/)

Σύνδρομο θωρακικής εξόδου
Είναι η συμπίεση αγγείων του αίματος ή και νεύρων μεταξύ κλείδας και πρώτης πλευράς. Η συμπίεση μπορεί να προκληθεί είτε από το οστό της περιοχής ή από τους συνδέσμους ή από τους μύες.
Μερικά από τα συμπτώματα είναι:
1)    Πόνος ή μούδιασμα στα δάκτυλα
2)    Αδυναμία στη σύλληψη
3)    Πόνος στον αυχένα, στον βραχιόνια, στον ώμο, στην άκρα χείρα
4)    Αποχρωματισμός του άνω άκρου (μπλε χρώμα)
5)    Οίδημα (πρήξιμο) του άνω άκρου


Οι αιτίες που το προκαλούν είναι:
I)    Ανατομικές ατέλειες
II)    Κακή στάση: ώμοι προς τα κάτω και μέσα με τον αυχένα σε κάμψη.
III)    Ατύχημα
IV)    Επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα (υπολογιστής, άθλημα, εργασία)

Αυχενικό σύνδρομο
Με τον όρο αυτό εννοούμε τα μηχανικής – εκφυλιστικής αιτιολογίας σύνδρομα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που εκδηλώνονται με τα παρακάτω κλινικά συμπτώματα σε συνδυασμό ή μεμονωμένα:
Α) Χρόνια ή υποτροπιάζουσα αυχεναλγία
Β) Ινιαλγία ή αυχενογενής κεφαλαλγία
Γ) Αυχενική μυελοπάθεια ή ριζαλγία (πόνος, μούδιασμα ή αδυναμία στα άνω άκρα)
Δ) Ανεπάρκεια σπονδυλοβασικής αρτηρίας
Ε) Διαταραχές ισορροπίας (αστάθεια, ζάλη, ίλιγγος)

 Ταυτότητα και κλινικό φάσμα του αυχενικού συνδρόμου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΓΟΥΛΕΣ  Ρευματολόγος, Αθήνα

Το σημαντικότερο αίτιο του αυχενικού συνδρόμου είναι η κακή στάση είτε σε κάποια χειρωνακτική εργασία όπως το πλέξιμο, είτε στον υπολογιστή είτε όταν παρακολουθούμε τηλεόραση με αποτέλεσμα τον εκθειασμό του αυχένα δηλαδή την εξάλειψη της φυσιολογικής του λόρδωσης.


Tennis elbow (έξω επικονδυλίτιδα)
Είναι ένα είδες τενοντίτιδας το οποίο εμφανίζεται με πόνο στην έξω πλάγια επιφάνεια του αγκώνα ο οποίος μπορεί να επεκτείνετε είτε προς τα κάτω στα δάκτυλα είτε προς τα πάνω στην έξω επιφάνεια του βραχίονα. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να εμφανίζεται και αδυναμία συγκράτησης αντικειμένων ή ακόμα να είναι επώδυνο και το να ανοίξουμε μία πόρτα. Η εστία του πόνου είναι μία μικρή οστική προεξοχή (επικόνδυλος) στην έξω πλευρά του αγκώνα, από την οποία εκφύονται οι μύες που εκτείνουν τον καρπό και τα δάκτυλα.
 
«Οι κύριες αιτίες προκλήσεις είναι
1)    Τένις
2)    Ρακέτες
3)    Squash
4)    Άρση βαρών


Δευτερεύουσες αιτίες είναι

1)    Δακτυλογράφηση
2)    Μπογιάτισμα
3)    Τσάπισμα
4)    Πλέξιμο»  (http://www.webmd.com/fitness-exercise/tennis-elbow-lateral-epicondylitis)


Διαβάστηκε 187124 φορές

Τελευταία άρθρα από τον/την ΠΕΤΡΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Πλέξιμο και Εργονομία »

Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Αν έχετε κατάστημα

  • Κατάστημα Αν έχετε κατάστημα με νήματα, σε οποιοδήποτε σημείο (Ελλάδα - Κύπρο) και θέλετε να το καταχωρήσετε στη σελίδα του Πλέκοντας, στείλτε μας E-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και εμείς θα σας στείλουμε φόρμα με πληροφορίες που πρέπει να συμπληρώσετε.
    Διαβάστε περισσότερα...

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις