Οδηγίες χρήσης
Ένας οδηγός για το Plekontas.gr
Πολλά πατρόν μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο ή σε περιοδικά και βιβλία, τα περισσότερα πατρόν του διαδικτύου έρχονται από το εξωτερικό και είναι γραμμένα συνήθως στα αγγλικά. Αν γνωρίζετε ελάχιστα αγγλικά και έχετε δίπλα σας για αρχή ένα λεξικό δεν θα δυσκολευτείτε να τα εκτελέσετε, η εκτέλεση τους είναι πολλή πιο εύκολη από ότι πιστεύετε, ακόμα πιο εύκολη και από τα ελληνικά. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε έναν σύντομο οδηγό γι' αυτά τα πατρόν.
Ανοίγοντας λοιπόν ένα πατρόν, συναντάμε τα παρακάτω:
Pattern info - Πληροφορίες: Σύντομη περιγραφή
Size – Μέγεθος: Μεγέθη για τα οποία έχει φτιαχτεί αυτό το πατρόν, εδώ αναφέρεται είτε η ηλικία είτε τα μεγέθη πχ small, medium κλπ.
Finished .../ Measurement: Οι διαστάσεις που έχει το πλεκτό μετά το τελείωμα του, σε εκατοστά ή ίντσες.
Skill Level - Επίπεδο: Το επίπεδο δυσκολίας
Notions / Materials / supplies / Υλικά: Απαραίτητα υλικά εκτός από βελόνες πχ σακοράφα, δείκτες.
Yarn - Νήμα: Την μάρκα του νήματος και τον αριθμό των κουβαριών ή τα γραμμάρια. Πολλές φορές αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία του, όπως η συνθετικότητα.
Needles / Βελόνες: Πόσες, τι τύπου και τι νούμερο βελόνες χρειάζονται (πχ κυκλικές ή καλτσοβελόνες). Το μέγεθος βελόνας είναι συνήθως σε US, ενώ μέσα σε παρενθέσεις αναφέρεται το μέγεθος σε mm, οι βελόνες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι σε mm.
Gauge / Πρότυπο μέτρο / Δείγμα: Πόσοι πόντοι και πόσες σειρές μας δίνουν συγκεκριμένες διαστάσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις 10 εκατοστά. Φροντίστε να πλέξετε ένα κομμάτι για να επαληθεύσετε τις μετρήσεις, αν βρείτε διαφορά αλλάξτε νούμερο βελόνας ή στην χειρότερη περίπτωση νήμα.
Pattern stitches / πατρόν σχεδίου: Αυτό το πεδίο περιλαμβάνει ένα μικρό πατρόν ενός σχεδίου που επαναλαμβάνεται συχνά μέσα στο κύριο πατρόν.
Νotes / Σημειώσεις: Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι που τις περισσότερες φορές παραλείπουμε, αφορά λεπτομέρειες και απαραίτητες οδηγίες για το πατρόν.
Glossary / Abbreviations / Συντομογραφίες: Παρουσιάζονται οι συντομογραφίες και οι αναλύσεις τους. Στα πατρόν δεν θα βρούμε όλα τα βήματα ολόκληρα γραμμένα, αντιθέτως θα δούμε συντομογραφίες. Δηλαδή, αντί για «Πλέκουμε με καλή πέντε πόντους, Πλέκουμε άλλους πέντε με ανάποδη, πλέκουμε έναν ζετέ» θα δούμε το εξής «k5,p5,yo»! Μπορείτε να μεταβείτε στο παρακάτω Link για να δείτε αναλυτικό πίνακα
Instructions / Οδηγίες / Εκτέλεση:
Σε αυτό το σημείο ξεκινάει η εκτέλεση του πατρόν και αυτό γίνεται με το ρίξιμο των πόντων, γι' αυτόν το λόγο θα βρείτε γραμμένο σε συντομογραφία το βήμα CO (cast on) που σημαίνει ρίξιμο πόντων και ακριβώς δίπλα τον αριθμό των πόντων, μπορεί επίσης να δούμε και παρενθέσεις μέσα στις οποίες αναγράφονται οι αριθμοί των πόντων για τα υπόλοιπα μεγέθη του πλεκτού πχ: CO84 (90,96) το 90 είναι για το medium και το 96 για το Large. Αφού ρίξουμε τους πόντους μας θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κάθε βήμα σε ένα πατρόν χωρίζεται με κόμμα. Έστω ότι έχουμε ένα πατρόν που μας αναφέρει τα παρακάτω:
Row 1: P3, K7, K2tog.
Row 2: Knit.
Επεξήγηση:
Row 1 (στην πρώτη σειρά του πλεκτού): P3 (πλέκουμε 3 πόντους με ανάποδη, τον καθένα ξεχωριστά, όχι μαζί),K7 (Πλέκουμε 7 πόντους με καλή, τον καθένα ξεχωριστά), K2tog (Πλέκουμε 2 πόντους μαζί με καλή)
Row 2 (στη δεύτερη σειρά του πλεκτού): Knit (πλέκουμε όλη τη σειρά με καλή)
Οι αστερίσκοι * που συναντάμε στα πατρόν έχουν να κάνουν με τις επαναλήψεις, οι επαναλήψεις αυτές ξεκινάνε αμέσως μετά το * και συνήθως συνεχίζονται ως το τέλος της σειράς-γύρου ή μέχρι το επόμενο *. Ακολουθεί παράδειγμα:
Row 3: K7,P1,*K3, p3 repeat from * to end
Επεξήγηση:
Row 3 (στην τρίτη σειρά): K7 (πλέκουμε 7 πόντους με καλή), P1 (πλέκουμε 1 πόντο με ανάποδη), * (έναρξη επανάληψης) K3 (3 πόντοι με καλή), P3 (3 πόντοι με ανάποδη), repeat from * to end (επαναλαμβάνουμε από το * ως το τέλος)
Για περιορισμένο αριθμό επαναλήψεων συνήθως βλέπουμε αγκύλες [k3,p3] x 7 times ή παρενθέσεις.
Σχέδια / Charts
Τέλος, σε ορισμένα πατρόν συναντάμε πινάκες χωρισμένους σε μικρά τετραγωνάκια (σαν μιλιμετρέ χαρτί), κάθε γραμμή του πίνακα αντιστοιχεί σε μία σειρά του πλεκτού και κάθε τετραγωνάκι αντιστοιχεί σε πόντο. Μέσα στα τετραγωνάκια του πίνακα διακρίνουμε σύμβολα που αντιστοιχούν σε τεχνικές πλέξης (πχ. η κουκκίδα αντιστοιχεί σε ανάποδο πόντο, το κενό σε καλό πόντο, ο κύκλος σε ζετέ κ.α). Αν και κατά την πάροδο του χρόνου κάποια σύμβολα έχουν καθιερωθεί, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και κανόνας, το κάθε σχέδιο έχει τα δικά του σύμβολα και οφείλει ο δημιουργός του να επεξηγεί το καθένα.
Η αρίθμηση του πίνακα ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω. Η πρώτη γραμμή του πίνακα αντιστοιχεί και στην πρώτη σειρά του πλεκτού και διαβάζεται από δεξιά προς αριστερά, έτσι ακριβώς όπως γίνεται όταν πλέκουμε την πρώτη σειρά. Συνήθως η πρώτη σειρά του πίνακα αντιστοιχεί στην καλή πλευρά του πλεκτού. Την δεύτερη γραμμή που αντιστοιχεί στην δεύτερη σειρά του πλεκτού και είναι η ανάποδη πλευρά του συνήθως, την διαβάζουμε από αριστερά προς τα δεξιά. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι κανόνες. Επίσης, εξαίρεση αποτελεί ο πίνακας του Μωσαϊκού όπου κάθε σειρά αριθμείται και από τις δύο πλευρές, άρα κάθε σειρά του πίνακα αντιστοιχεί σε δύο σειρές του πλεκτού (καλή και ανάποδη). Κάθε φορά που ξεκινάμε την δημιουργία ενός πλεκτού με βάση τον πίνακα δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις σημειώσεις και οδηγίες που δίνει ο δημιουργός του. Συνήθως στην αριστερή και δεξιά πλευρά του πίνακα υπάρχει αρίθμηση των σειρών. Αν η αρίθμηση είναι μόνο στην δεξιά μεριά τότε το σχέδιο διαβάζεται από δεξιά προς τα αριστερά σε όλες τις σειρές. Αν όμως η αρίθμηση είναι και από τις δύο πλευρές (δηλαδή, το 1 είναι στα δεξιά και το 2 στα αριστερά του πίνακα) τότε η εκτέλεση της σειρά ξεκινάει από την μεριά που είναι το κάθε νούμερο. Αν κάποια σειρά δεν έχει αρίθμηση τότε μπορούμε να διαβάσουμε το πατρόν από όποια πλευρά θέλουμε καθώς το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
Ακολουθούν παραδείγματα:
1η περίπτωση
Το πρώτο που θα κάνουμε βλέποντας αυτό το πατρόν, είναι να ελέγξουμε την αρίθμηση, παρατηρούμε ότι η αρίθμηση είναι και από τις δύο πλευρές άρα ή πρώτη σειρά θα διαβαστεί ξεκινώντας από τον αριθμό 1 (από δεξιά προς τα αριστερά) ενώ η δεύτερη από τα αριστερά προς τα δεξιά.
Το δεύτερο βήμα είναι να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε τα σύμβολα που υπάρχουν κάτω (ή δίπλα σε κάποιες περιπτώσεις) από τον πίνακα.
2η Περίπτωση
Σε αυτό το σχέδιο η αρίθμηση είναι μόνο στην δεξιά πλευρά άρα όλες οι σειρές θα διαβαστούν από δεξιά προς αριστερά.
Υπάρχει και μία τρίτη περίπτωση όπου δεν υπάρχει αρίθμηση δίπλα από τις σειρές. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίζει ρόλο η φορά της ανάγνωσης και από τις δύο πλευρές το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο
Ένας οδηγός για το Plekontas.gr
Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις