• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 00:00

Πλέκω πουλόβερ από κάτω προς τα πάνω

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(29 ψήφοι)

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να πλέξουμε μια μπλούζα, υπάρχουν μπλούζες που πλέκονται σε κομμάτια, άλλες που πλέκονται με φορά από πάνω προς τα κάτω, από δεξιά προς τ' αριστερά, από κάτω προς τα πάνω, φλατ, κυκλικά κα.


Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε το πλέξιμο με φορά από κάτω προς τα πάνω καθώς και τις διάφορες εκδοχές αυτού. Όταν λέμε με φορά από κάτω προς τα πάνω, εννοούμε ότι το ξεκίνημα - ρίξιμο γίνεται στο τμήμα του πλεκτού που βρίσκεται στο ύψος των γοφών περίπου και καταλήγει στη λαιμόκοψη. Η πλέξη που χρησιμοποιείται είναι κυκλική άρα βασικά μας εργαλεία είναι οι κυκλικές βελόνες και οι δείκτες για να μαρκάρουμε την αρχή του γύρου και όχι μόνο.
Τέλος, σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στις διαφορετικές τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε στο τμήμα που βρίσκεται από τις μασχάλες και πάνω.
Τα θετικά αυτής της μεθόδου είναι πολλά και ένα από τα βασικά είναι η αποφυγή των πολύπλοκων υπολογισμών για τα μανίκια. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι η σακοράφα χρειάζεται μόνο για να μαζέψουμε τα νήματα στο τέλος και για να ράψουμε τις μασχάλες.

 

1. Τμήμα από τους γοφούς ως τις μασχάλες


Πλέκουμε τρία κομμάτια με την σειρά που θέλουμε, αυτά τα κομμάτια είναι το σώμα του πλεκτού (το τμήμα δηλαδή που περιβάλει τον κορμό), το αριστερό και το δεξί μανίκι. Τα δύο μανίκια πλέκονται με τον ίδιο τρόπο.

1α. Σώμα:

Ξεκινώντας από το κάτω μέρος (γοφούς), ρίχνουμε το πλήθος των πόντων που απαιτούνται για να μας καλύψει και κλείνουμε σε κύκλο αφού δουλεύουμε με κυκλική τεχνική. Συνήθως στο κατώτερο σημείο του πλεκτού και για λίγα εκατοστά (πχ 4 εκατοστά) πλέκουμε λάστιχο 2x2 που θεωρείται το πιο ελαστικό. Χρησιμοποιούμε επίσης όποια άλλη πλέξη θέλουμε γι’ αυτό το τμήμα (σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε ζέρσεϊ αντί για λάστιχο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πλεκτό θα κάνει γυρίσματα στις άκρες). Αφού τελειώσουμε με το λάστιχο, συνεχίζουμε το πλέξιμο (π.χ. ζέρσεϊ) μέχρι να φτάσουμε στο ύψος της μασχάλης. Αν επιθυμούμε ενδιάμεσα, στο ύψος της μέσης, κάνουμε μειώσεις για να δημιουργήσουμε καμπύλες στο πλεκτό.

1β. Αριστερό και Δεξί μανίκι:

Χρησιμοποιώντας καλτσοβελόνες, κυκλικές ή ίσιες βελόνες ξεκινάμε το πλέξιμο από το σημείο της μανσέτας και ανεβαίνουμε προς τα πάνω κάνοντας τις απαραίτητες αυξήσεις, σταματάμε στο ύψος της μασχάλης, σε αυτό το σημείο αυτό το κομμάτι θα πρέπει να έχει την ίδια ή μεγαλύτερη περίμετρο από αυτή του βραχίονα μας (μπράτσου). Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε λάστιχο στις μανσέτες.

Αφού φτάσουμε σε αυτό το σημείο, προχωράμε στο βήμα 2 που είναι η ένωση των παραπάνω κομματιών. 

 

2. Τμήμα από μασχάλες μέχρι λαιμό


Αυτό το τμήμα αποτελείται από δύο στάδια, το στάδιο όπου ενώνουμε τα τρία τμήματα (κορμός και 2 μανίκια) και το στάδιο όπου επιλέγοντας την επιθυμητή τεχνική, κάνουμε μειώσεις για να δώσουμε ομοιόμορφες κλίσεις και να τελειώσουμε το πλεκτό στο ύψος του λαιμού.

2α. Ένωση τμημάτων

 

tmimata-pulloverΕδώ ενώνουμε αυτά τα τρία τμήματα για να τα πλέξουμε ως ένα ενιαίο κομμάτι μέχρι το λαιμό, το τέλος δηλαδή.


Από αυτά τα τρία κομμάτια κρατάμε μερικούς πόντους για τις μασχάλες (πορτοκαλί χρώμα στην εικόνα). Σύμφωνα με την Zimmermann, οι πόντοι που θα κρατήσουμε σε καθένα από αυτά τα κομμάτια είναι ίσοι με το 8% των πόντων που έχουμε στο σώμα. Αν για παράδειγμα έχουμε ρίξει για το σώμα 200 πόντους τότε πρέπει να κρατήσουμε 16 πόντους σε κάθε ένα από τα 4 σημεία που αντιστοιχούν στις μασχάλες.


Ξεκινάμε από την μέση του μπροστινού κομματιού του σώματος - στήθος (τμήμα α) και πλέκουμε μέχρι να συναντήσουμε τους πόντους της μασχάλης που πρέπει να αφήσουμε στην άκρη. Τοποθετούμε τους πόντους της πρώτης μασχάλης (τμήμα α) σε ένα πρόσθετο νήμα.
Πλέκουμε όλους τους πόντους του μανικιού (τμήμα δ) εκτός από τους πόντους της μασχάλης, τους οποίους βάζουμε σε πρόσθετο νήμα.
Συνεχίζουμε το πλέξιμο στους πόντους της πλάτης (τμήμα β), βάζουμε τους πόντους της δεύτερης μασχάλης σε ένα επιπρόσθετο κομμάτι νήματος, πλέκουμε τους πόντους του μανικιού (τμήμα γ) εκτός από αυτούς που αντιστοιχούν στην μασχάλη τους οποίους βάζουμε σε πρόσθετο νήμα.
Πλέκουμε τους υπόλοιπους πόντους του τμήματος α.

Αν τα έχουμε κάνει όλα σωστά, θα έχουμε μία κυκλική βελόνα με τους πόντους του κορμού και των μανικιών και 4 επιπλέον νήματα με τα οποία έχουμε αφήσει στην άκρη τους πόντους που αντιστοιχούν στις μασχάλες. Αυτούς του πόντους θα τους ράψουμε μεταξύ τους στο τέλος.

2β. Υπόλοιπο πλεκτό ως τον γιακά

Από εδώ και πέρα πρέπει να διαμορφώσουμε το τμήμα μέχρι την λαιμόκοψη και τον γιακά. Γι'αυτόν το λόγο κάνουμε μειώσεις.

Αν και υπάρχουν αρκετοί τρόποι να διαμορφώσουμε αυτό το τμήμα, εμείς θα δούμε αυτούς τους δύο που συναντάμε πιο συχνά, Γιακά και Ρεγκλάν.

zimmermanYoke (εικόνα δεξιά) Σύμφωνα με την Zimmermann, το υπόλοιπο κομμάτι σε ύψος, δηλαδή από τις μασχάλες ως τον γιακά είναι ίσο με το ¼ της περιμέτρου του πλεκτού ή το ½ του πλάτους. Από αυτό το ¼ το μισό θα πλεκτεί χωρίς καμία μείωση. Ενώ μετά από αυτό έχουμε τρεις γύρους με μειώσεις (κόκκινες καμπύλες δεξιά), ενώ ενδιάμεσα αυτών των 3 γύρων, πλέκουμε γύρους κανονικούς χωρίς μειώσεις.

  • Ο πρώτος γύρος μειώσεων πλέκεται με [2 καλή, 2 πόντοι μαζί με καλή] ως το τέλος του, άρα κάνουμε μειώσεις σε όλο το πλάτος του πλεκτού
  • Ο δεύτερος γύρος μειώσεων πλέκεται με [1 καλή και 2 μαζί] ως το τέλος του.
  • Ενώ ο τρίτος [1 καλή, 2 μαζί, 2 μαζί].

Σημείωση: Όλοι οι γύροι μείωσης μπορούν επίσης να πλεχτούν με 1 καλή, 2 μαζί. Μην ξεχνάτε να πλέκεται ενδιάμεσα και απλούς γύρους.

Ιδανικά στο τέλος, για την λαιμόκοψη θα πρέπει να έχουμε το 40% των αρχικών πόντων του πλεκτού.


raglanRaglan (εικόνα αριστερά) αυτή η τεχνική δημιουργεί 4 ευδιάκριτες γραμμές - ραφές μεταξύ της μασχάλης και του λαιμού (δες κόκκινες διακεκομμένες γραμμές αριστερά).
Αυτό επιτυγχάνεται κάνοντας μειώσεις πριν και μετά από τα 4 σημεία που ενώνουν τα μανίκια με το σώμα, οι μειώσεις γίνονται συνήθως ανά δεύτερο γύρο και αφού πρώτα έχουμε πλέξει περίπου 2,5 εκατοστά ή παραπάνω ζέρσεϊ ή άλλη τεχνική. Όσες περισσότερες σειρές πλέξουμε (χωρίς μειώσεις ρεγκλάν) τόσο πιο βαθύ θα είναι και το άνοιγμα του μανικιού.

Αναλυτικά άρθρα για ρεγκλάν θα βρείτε εδώ:
1. Πουλόβερ με Ρεγκλάν μανίκια
2. Πως να υπολογίσετε τις ρεγκλάν αυξήσεις σε ρούχο που πλέκεται από πάνω προς τα κάτω
3. Υπολογισμός της συχνότητας ρεγκλάν Αυξήσεων / Μειώσεων

Επίσης, υπάρχει online εφαρμογή που θα σας βοηθήσει να φτιάξετε μόνοι σας ένα τέτοιου είδους πλεκτό, δείτε εδώ.

 

Ακόμα μερικές επιλογές που έχουμε για αυτό το τμήμα είναι οι: Saddle, Dropped shoulder, Contiguous Method κ.α

 

pullover-2Το μόνο που μένει στο τέλος είναι να ράψουμε μεταξύ τους, τους πόντους της μασχάλης, εμείς προτιμάμε την Βελονιά πόντου ή Kitchener stitch που δίνει αόρατο αποτέλεσμα.

 

Καλή επιτυχία! 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Εργαλεία: Δείκτες, Καλτσοβελόνες, Σακοράφα
  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
  • Είδος: Μπλούζα
Διαβάστηκε 77891 φορές

Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις