Οδηγίες χρήσης
Ένας οδηγός για το Plekontas.gr
Χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνική για να διαμορφώσουμε συγκεκριμένα σημεία του πλεκτού και να το κάνουμε να εφαρμόζει καλύτερα πάνω μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τεχνική Bust Darts για το πλέξιμο είναι ότι οι πένσες για την ραπτική. Όμως ενώ οι πένσες χρησιμοποιούνται για να αφαιρέσουν περιττό ύφασμα από συγκεκριμένα σημεία, η Bust Darts προσθέτει ύφασμα. Εφαρμόζεται κυρίως στις μπλούζες, στο ύψος του στήθους, στο τμήμα της κοιλίας αλλά και σε παντελόνια, φούστες ή σορτσάκια στο ύψος των γλουτών. Εμείς σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στο μπούστο. Υπάρχουν δύο είδη αυτής της τεχνικής, η οριζόντια "Horizontal Bust Darts" η οποία προσθέτει μήκος στο πλεκτό και η κάθετη "Vertical Bust Darts" που προσθέτει πλάτος. Για την οριζόντια τεχνική που παρουσιάζεται παρακάτω, η χρήση των κοντών σειρών είναι απαραίτητη.
Τι κάνει η "Horizontal Bust Darts";
Έχετε παρατηρήσει, σε ορισμένα ενδύματα, ότι το πίσω τμήμα είναι μακρύτερο από το μπροστινό με αποτέλεσμα να μαζεύεται το ρούχο στο πίσω μέρος, στο ύψος της μέσης; Αυτό γίνεται γιατί όταν έχουμε μεγάλο στήθος, στο σημείο του στήθους "συγκεντρώνεται" περισσότερο ύφασμα από ότι στο πίσω μέρος του πλεκτού. Με την τεχνική αυτή αποφεύγουμε αυτά τα μαζέματα. Έτσι το ρούχο φορεμένο έχει το ίδιο μήκος και στις δύο πλευρές (πίσω μπρος). Πολλοί θεωρούν ότι πλέκοντας ορισμένες σειρές στο τέλος του ενδύματος και μόνο στο μπροστινό τμήμα θα λύσουν το πρόβλημα του μήκους, όμως σίγουρα η HBD δίνει ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα αφού προσθέτει σειρές (την μία πιο κοντή από την άλλη) στα τμήματα που απαιτούν περισσότερο χώρο.
Υπολογισμοί
Οι HBD και VBD εφαρμόζονται σε σώματα όπου υπάρχει αρκετή διαφορά μεταξύ στήθους και πλάτης. Για να ελέγξετε αν είναι απαραίτητη για εσάς μια από αυτές τις τεχνικές, πρέπει να βρείτε την διαφορά στήθους - πλάτης (τιμή Δ).
Ακολουθούν δυο τρόποι υπολογισμού, η πρώτη αφορά στην VBD, η δεύτερη αφορά στην HBD:
1. Δ= Μετρήστε την περίμετρο του στήθους και έπειτα την περίμετρο ακριβώς κάτω από το στήθος, κάντε αφαίρεση και βρείτε την τιμή Δ. Αυτή η μέτρηση χρησιμοποιείται κυρίως για την περίπτωση VBD.
2. Δ= Μετρήστε κάθετα, στο μπροστινό τμήμα, την απόσταση μεταξύ ώμου και στήθους (στο σημείο όπου τελειώνει το στήθος) ακολουθώντας πάντα την καμπύλη του στήθους. Επαναλάβετε την ίδια μέτρηση και για το τμήμα της πλάτης (η μέτρηση γίνεται δηλαδή από τον ώμο ως την γραμμή του στήθους). Τέλος, αφαιρέστε από την πρώτη μέτρηση, την δεύτερη και βρείτε την τιμή Δ. Αυτή η μέτρηση χρησιμοποιείται κυρίως για την περίπτωση HBD.
Αν το αποτέλεσμα δεν ξεπερνάει τα 5 εκατοστά τότε δεν θεωρείται απαραίτητη αυτή η τεχνική.
Επειδή από εδώ και κάτω αναφερόμαστε στην οριζόντια τεχνική HBD θα χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα της δεύτερης μέτρησης (εικόνα Δ2).
Γνωρίζοντας την τιμή Δ, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσες κοντές σειρές χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα ένδυμα που δίνει τον απαραίτητο χώρο στο στήθος μας.
Σύνολο Κοντών σειρών (ΣΚΣ)=Δείγμα σειρών για 1 εκατοστό x τιμή Δ Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ζυγός αριθμός.
Διαιρούμε το αποτέλεσμα με το 2 για να δούμε τα Τυλίγματα που θα κάνουμε ανά πλευρά
Τυλίγματα Κοντών Σειρών ανά πλευρά (ΤΚΣ) = ΣΚΣ / 2
Τέλος υπολογίζουμε ανά πόσους πόντους εφαρμόζουμε την τεχνική (ΠΚΣ).
Βρίσκουμε πόσοι πόντοι υπάρχουν μεταξύ των σημείων Β1 και Γ1
Διαιρούμαι το αποτέλεσμα με το ΤΚΣ και βρίσκουμε το ΠΚΣ
ΠΚΣ = πόντοι μεταξύ Β1 και Γ1 / ΤΚΣ
Ακόμα και αν πλέκαμε σε γύρους, αυτό το τμήμα θα δουλευτεί μπρος πίσω μέχρι να ολοκληρωθούν οι κοντές σειρές.
Ξεκινάμε όπως αναφέραμε παραπάνω την πρώτη κοντή σειρά περίπου 2,5 εκατοστά κάτω από την μασχάλη (Σημείο Α) ως εξής :
Σειρά 1: Καλή ως Γ2, Τυλίγουμε τον επόμενο πόντο, περιστρέφουμε το πλεκτό.
Σειρά 2: Ανάποδη ως Γ1, Τυλίγουμε τον επόμενο πόντο, περιστρέφουμε το πλεκτό.
Επόμενη σειρά: Πλέκουμε με καλή μέχρι να φτάσουμε ΠΚΣ πόντους μετά το τύλιγμα που είχαμε κάνει στην προηγούμενη σειρά, τυλίγουμε, περιστρέφουμε - Δεν ξεχνάμε να πλέκουμε τους πόντους που έχουν "υποστεί" ΚΣ μαζί με τα τυλίγματα τους.
Επόμενη σειρά: Πλέκουμε με ανάποδη μέχρι να φτάσουμε ΠΚΣ πόντους μετά το προηγούμενο τύλιγμα, τυλίγουμε, περιστρέφουμε
Επαναλαμβάνουμε τις δύο τελευταίες σειρές μέχρι να τυλίξουμε τους πόντους στα σημεία Β2 και Β1
Επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε κάνει το σωστό πλήθος ΤΚΣ (Τυλίγματα ανά πλευρά).
Σειρά 1: Καλή ως Β1, Τυλίγουμε τον επόμενο πόντο, περιστρέφουμε το πλεκτό.
Σειρά 2: Ανάποδη ως Β2, Τυλίγουμε τον επόμενο πόντο, περιστρέφουμε το πλεκτό.
Επόμενη σειρά: Πλέκουμε με καλή μέχρι να φτάσουμε ΠΚΣ πόντους πριν το τύλιγμα της προηγούμενης σειράς, τυλίγουμε, περιστρέφουμε
Επόμενη σειρά: Πλέκουμε με ανάποδη μέχρι να φτάσουμε ΠΚΣ πόντους πριν το προηγούμενο τύλιγμα, τυλίγουμε, περιστρέφουμε
Επαναλαμβάνουμε τις δύο τελευταίες σειρές μέχρι να τυλίξουμε τους πόντους στα σημεία Γ1 και Γ2
Επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε κάνει το σωστό πλήθος ΤΚΣ (Τυλίγματα ανά πλευρά).
Από εδώ και πέρα δουλεύουμε κανονικά τις σειρές ή τους γύρους και όταν φτάνουμε στους πόντους που έχουν "υποστεί" ΚΣ τους πλέκουμε μαζί με τα τυλίγματα τους.
Ένας οδηγός για το Plekontas.gr
Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις