• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 14:04

Ο πόντος Tuck

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

Ο Tuck πόντος είναι ένας "κρατημένος" πόντος, ένας πόντος που μεταφέρεται άπλεκτος κατά μήκος των σειρών ενώ ταυτόχρονα περνάνε από πάνω του οι θηλιές του νήματος που δουλεύουμε σε κάθε σειρά, έτσι πολλές θηλιές μαζί συσσωρεύονται σε μια στήλη σειρών ενώ οι υπόλοιποι πόντοι γύρω από αυτόν δουλεύονται κανονικά.

 tuck stitchΠιο αναλυτικά, ο πόντος που χαρακτηρίζεται Tuck είναι αυτός που παίρνεται άπλεκτος για μία ή περισσότερες σειρές ενώ πάνω από αυτόν περνάει με την τεχνική του ζετέ το νήμα. Δηλαδή παίρνουμε τον πόντο άπλεκτό με ανάποδη αλλά αντί να έχουμε το νήμα μπροστά ή πίσω από την βελόνα, το φέρνουμε πάνω από αυτήν.

Στο τέλος η θηλιά που δεν δουλεύεται (ζετέ), δεν είναι συνδεδεμένη με την θηλιά της προηγούμενης σειράς αλλά μένει κρυμμένη πίσω από τον πόντο και είναι ορατή στην αντίθετη πλευρά του πλεκτού.

Η συντομογραφία τις διαδικασίας για το ξεκίνημα της παραγωγής του tuck πόντου είναι η sl1yo.
Στην επόμενη σειρά, αν θέλουμε να συνεχίσουμε τον Tuck πόντο, τότε κάνουμε sl11yo που σημαίνει ότι κρατόντας το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα, παίρνουμε τον πόντο πάλι άπλεκτο με ανάποδη μαζί με την θηλιά που τον περιβάλλει και έπειτα περνάμε το νήμα πάλι πάνω από την βελόνα. Άρα στο τέλος έχουμε 1 άπλεκτο πόντο με δυο επιπλέον θηλιές (ζετέ).
Συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία, δηλαδή στην επόμενη σειρά θα δουλέψουμε sl12yo, παίρνουμε άπλεκτο 1 πόντο μαζί με τις επιπλέον δυο θηλιές που τον περιβάλλουν.
Συνεχίζουμε την διαδικασία στις επόμενες σειρές για όσο θέλουμε sl13yo, sl14yo...
Για να ολοκληρώσουμε τον Tuck πόντο, τον πλέκουμε κανονικά μαζί με όλες τις θηλιές (ζετέ) που τον περιβάλλουν και αυτό το βήμα ονομάζεται brk14 όταν τον πλέκουμε με καλή και brp14 όταν πλέκουμε με ανάποδη, ο εκθέτης που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο αριθμός 4 δηλώνει το πλήθος των θηλιών που περνάνε πάνω από τον πόντο (ζετέ) και πλέκονται όλα μαζί.


Ανάλυση συντομογραφίας sl1xyo

sl1 = slip 1. Παίρνουμε άπλεκτο έναν πόντο με ανάποδη.
ο Εκθέτης δείχνει το πλήθος των θηλιών που περιβάλλουν τον πόντο.
yo = yarn over. Αφού ολοκληρωθεί η μεταφορά του άπλεκτου πόντου και των θηλιών, το νήμα τοποθετείται πάνω από την δεξιά βελόνα.

 Η πλέξη Μπριός ανήκει στην οικογένεια των Tuck πόντων. Στο βίντεο που υπάρχει παρακάτω θα δείτε πως δουλεύεται ο συγκεκριμένος πόντο, πως παίρνεται δηλαδή άπλεκτος μαζί με τις επιπλέον θηλιές του κατά μήκος των σειρών και πως τελικά πλέκεται.

Σημείωση: Το πλεκτό της φωτογραφίας είναι από τον πατρόν της Nancy Marchant Quadruple Tuck Stitch.


Πηγές: https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/tuck-stitch
https://sweetgeorgiayarns.com/2018/04/tuck-stitches-the-new-brioche/

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πλέκοντας με: Βελόνες
Διαβάστηκε 8274 φορές

Πολυμέσα

Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις