Οδηγίες χρήσης
Ένας οδηγός για το Plekontas.gr
Μια από τις τεχνικές για το πολύχρωμο πλέξιμο, είναι αυτή του μωσαϊκού η οποία αν και είναι μεταγενέστερη της Fair Isle μετράει πολλά χρόνια ύπαρξης. Πρακτικά είναι ευκολότερη, αφού δεν μεταφέρουμε δύο νήματα μαζί στην ίδια σειρά.
Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της τεχνικής είναι ότι μόνο ένα από όλα τα νήματα/χρώματα δουλεύεται ανά δύο σειρές (καλή και ανάποδη πλευρά του πλεκτού), ενώ τα υπόλοιπα χρώματα/νήματα παραμένουν στην άκρη της καλής πλευράς μέχρι να φτάσει η σειρά τους. Και κάποιος θα πει αμέσως "Άρα κάθε σειρά έχει μόνο ένα χρώμα", η απάντηση όμως είναι αρνητική αφού οι πόντοι που έχουν διαφορετικό χρώμα από αυτό που δουλεύεται την συγκεκριμένη στιγμή, παίρνονται άπλεκτοι!
Αναλυτικά οι βασικοί κανόνες για αυτή τη τεχνική είναι:
1. Δουλεύεται μόνο ένα χρώμα ανά δύο διαδοχικές σειρές (1 σειρά για την καλή πλευρά και 1 για την ανάποδη)
2. Τα υπόλοιπα χρώματα μένουν στην αρχή της καλής πλευράς (δεξιά), μέχρι να φτάσει η σειρά τους
3. Η αλλαγή του χρώματος ξεκινάει πάντα στην καλή πλευρά του πλεκτού
4. Οι άπλεκτοι πόντοι παίρνονται με ανάποδη πάντα
5. Στους άπλεκτους πόντους το νήμα πρέπει να είναι στην ανάποδη πλευρά, είτε πλέκουμε την καλή σειρά είτε την ανάποδη. Έτσι όταν πλέκουμε την καλή πλευρά παίρνουμε τους άπλεκτους πόντους έχοντας το νήμα πίσω. Αντιθέτως, όταν πλέκουμε την ανάποδη πλευρά, παίρνουμε τους άπλεκτους έχοντας το νήμα μπροστά.
6. Όταν φτάσει η ώρα να αλλάξουμε χρώμα, πάντα στην καλή σειρά, κρατάμε το νέο χρώμα κάτω από το παλιό κάνοντας έτσι μια θηλιά γύρω από το παλιό
Αν έχετε κατανοήσει τα παραπάνω μπορείτε να περάσετε στην μελέτη ενός πίνακα - chart.
Η διαφορά με τους κλασικούς πίνακες που ξέραμε ως τώρα είναι ότι κάθε σειρά του πίνακα αντιστοιχεί σε δύο σειρές του πλεκτού, μια καλή και μία ανάποδη. Γι' αυτό θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχει αρίθμηση και στις δύο πλευρές της σειρές. Όταν δουλεύουμε την ανάποδη πλευρά δεν είναι απαραίτητο να κοιτάμε τον πίνακα, πλέκουμε με ανάποδη τους πόντους που έχουν ίδιο χρώμα με το νήμα που κρατάμε ενώ τους υπόλοιπους τους παίρνουμε άπλεκτούς.
Να υπενθυμίσουμε όμως ότι αν πλέκετε με κυκλική τεχνική ο πίνακας διαβάζεται από δεξιά προς αριστερά και πάντα πλέκουμε δύο γύρους με τον ίδιο τρόπο.
Πιο αναλυτικά:
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο νήματα, ένα άσπρο και ένα μαύρο.
Αρχικά ρίχνουμε τόσος πόντους όσους φαίνονται στον πίνακα, δηλαδή πολλαπλάσιους του 12 συν 3. Το ρίξιμο γίνεται με αυτό το χρώμα που δεν είναι στους πρώτους πόντους της πρώτης σειράς. Άρα ρίχνουμε τους πόντους με το λευκό χρώμα και πλέκουμε μια ανάποδη σειρά.
Έπειτα ξεκινάμε το πλέξιμο με το δεύτερο χρώμα, αφήνοντας το λευκό στην άκρη της καλής πλευράς. Επειδή δουλεύουμε το μαύρο χρώμα τώρα, πλέκουμε με καλή όπου συναντάμε μαύρα τετραγωνάκια ενώ για τα λευκά παίρνουμε άπλεκτους πόντους.
Αποκωδικοποιώντας την πρώτη σειρά του πίνακα κάνουμε τα εξής:
Σειρά 1: 2 καλή, 1 άπλεκτος, 3 καλή, 3 απλεκτοι, 3 καλή, 1 απλεκτος, 2 καλή.
Σειρά 2: 2 ανάποδη, 1 άπλεκτος, 3 ανάποδη, 3 άπλεκτοι, 3 ανάποδη, 1 άπλεκτος, 2 ανάποδη
Στην επόμενη σειρά (3η) έχουμε απέναντι μας την καλή πλευρά και σηκώνουμε το λευκό νήμα αφήνοντας στην άκρη το μαύρο και συνεχίζουμε πλέκοντας με καλή όπου βλέπουμε άσπρο και παίρνοντας άπλεκτους πόντους όπου συναντάμε μαύρο.
Πηγές: Ο πίνακας είναι της Barbara G. Walker από το βιβλίο Mosaic Knitting, ενώ πληροφορίες έχουμε αντλήσει από το ίδιο βιβλίο όπως και από το διαδίκτυο.
Ένας οδηγός για το Plekontas.gr
Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις