• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

Πλέξη Μπριός - Brioche knitting Βίντεο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(15 ψήφοι)
Πλέξη Μπριός - Brioche stitch Πλέξη Μπριός - Brioche stitch

Μια από τις πιο παλιές πλέξεις είναι η Brioche - Μπριός, είναι είδος λάστιχου και συνδυάζει άπλεκτο πόντο και ζετέ. Την συναντάμε σε βιβλία όπως το Needlework knitting & Crochet by Mrs. Savage του 1847 Knitting and Sewing - How to Make Seventy Useful Articles for Men in the Army and Navy by Maud Churchill Nicoll του 1918 όπως και στο Questions Answered about Knitting by Ursula Bloom το 1946 και σε αρκετά ακόμα. Επίσης αναλυτικές οδηγίες βρίσκουμε από την Nancy Marchant στο site της www.briochestitch.com και στα βιβλία της.
Η Nancy Marchant δεν έχει απλώς αναδιατυπώσει και αναλύσει την πλέξη μπριός αλλά έχει επίσης καταφέρει να συγκεντρώσει και να αναπτύξει πολλές τεχνικές γύρω από αυτήν.

Όπως είπαμε παραπάνω, μιλάμε για λάστιχο και στην πραγματικότητα κάθε σειρά δουλεύεται δύο φορές, την πρώτη φορά πλέκουμε τους μισούς πόντους και την δεύτερη τους υπόλοιπους, γι'αυτό σε πατρόν πολλές φορές θα δούμε δυο διαδοχικές σειρές να αριθμούνται με το ίδιο νούμερο. Έτσι όταν θέλουμε να βρούμε το πλήθος των σειρών, μετράμε τους καλούς πόντους μιας στήλης, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε δουλέψει τις διπλάσιες σειρές.

Η συντομογραφία της πλέξης μπριός με καλή στα αγγλικά είναι brk ή bark (brioche knit) και για την μπριός ανάποδη είναι brp ή burp (brioche purl). Αν και στα ελληνικά δεν έχουν καθοριστεί συντομογραφίες για την συγκεκριμένη πλέξη, θα μπορούσαν να ήταν της μορφής μπκ (μπριός καλή) και μπα (μπριός ανάποδη).
Μια ακόμα σημαντική αγγλική συντομογραφία της συγκεκριμένης πλέξης είναι η sl1yo (slip 1 yarn over), που σημαίνει ένας άπλεκτος με ανάποδη και το νήμα πάνω από την δεξιά βελόνα, στα ελληνικά θα μπορούσε να ήταν της μορφής απ1νπ (άπλεκτος 1 νήμα πάνω). Σε αυτό το βήμα έχουμε πάντα μπροστά από την δεξιά βελόνα το νήμα και όταν πλέκουμε με μπκ τότε το μεταφέρουμε πάνω από την βελόνα και προς τα πίσω σε θέση τέτοια ώστε να δουλευτεί με καλή ο επόμενος διπλός πόντος. Παρατηρούμε ότι το yarn over ή ζετέ στα ελληνικά έχει διαφορετική έννοια στην συγκεκριμένη περίπτωση, το yarn over στην μπριός σημαίνει ότι το νήμα παραμένει μπροστά και πάνω από την δεξιά βελόνα.

Αυτοί οι δύο πόντοι που αναφέραμε παραπάνω μπκ & απ1νπ, δουλεύονται εναλλάξ ως το τέλος της κάθε σειράς εκτός κι αν οι οδηγίες αναφέρουν κάτι διαφορετικό.

Παρόλο που η εκτέλεση είναι διαφορετική από  το λάστιχο του ψαρά, το αποτέλεσμα είναι ίδιο!  

 

Εκτέλεση


Ρίχνουμε ζυγό αριθμό πόντων και αν θέλουμε 2 ακόμα πόντους για τις άκρες που τους πλέκουμε με καλή σε όλες τις σειρές.

Σειρά Στησίματος:
Βήμα 1: Φέρνουμε το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα και παίρνουμε 1 πόντο άπλεκτο με ανάποδη.
Βήμα 2: Σε αυτό το σημείο δώστε ιδιαίτερη έμφαση! Αφήνουμε το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα και πλέκουμε τον επόμενο πόντο με καλή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια δεύτερη θηλιά πάνω από τον άπλεκτο πόντο και τα νήματα σχηματίζουν ένα x, από εδώ και πέρα αυτόν τον πόντο (τον άπλεκτο μαζί με το επιπρόσθετο νήμα που περνάει από πάνω του) θα τον αποκαλούμε διπλό πόντο.
Επαναλαμβάνουμε τα 2 βήματα ως το τέλος της σειράς.
Πλέον στην βελόνα μας εκτός από μονούς πόντους έχουμε και διπλούς που σχηματίζουν X, αυτούς τους πόντους τους χειριζόμαστε πάντα σαν να είναι ένας!

Σειρά 1: Φέρνουμε το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα και παίρνουμε 1 άπλεκτο με ανάποδη, χωρίς να πάμε πίσω το νήμα πλέκουμε μαζί με καλή τον επόμενο πόντο μαζί με το επιπρόσθετο νήμα-θηλιά (διπλός πόντος). Επαναλαμβάνουμε τα δύο βήματα ως το τέλος της σειράς.

Επαναλαμβάνουμε τη Σειρά 1 ως το τέλος του πλεκτού μας.

Δείτε επίσης τα παρακάτω σχετικά άρθρα:
Μπριός με 2 χρώματα
Μπριός με κυκλική πλέξη
Αυξήσεις & Μειώσεις για την πλέξη Μπριός

Συμβουλές: Επειδή το μπριός είναι αρκετά ελαστικό, ρίξτε χαλαρούς πόντους ή χρησιμοποιείστε την τεχνική tubular. Το ίδιο ισχύει και για το κλείσιμο του (bind off), δοκιμάστε την τεχνική tubular bind off.

 

Βασικές Συντομογραφίες για Brioche


brk ή bark= brioche knit = Μπριός καλή
πλέκουμε μαζί με καλή τον πόντο που είχαμε πάρει άπλεκτο στην προηγούμενη σειρά και το ζετέ (τους δύο πόντους που σχηματίζουν x)

brp ή burp= brioche purl = Μπριός ανάποδη
πλέκουμε μαζί με ανάποδη τον πόντο που είχαμε πάρει άπλεκτο στην προηγούμενη σειρά και το ζετέ (τους δύο πόντους που σχηματίζουν x)

brk1tbl: ισχύει το παραπάνω (όπως brk1 ή bark) αλλά αυτή τη φορά θα πλέξουμε τον διπλό πόντο από τα πίσω ποδαράκια.

sl1yo = slip 1, yarn over
Παίρνουμε άπλεκτο τον επόμενο πόντο με ανάποδη, έπειτα φέρνουμε το νήμα πάνω από την βελόνα (και πάνω από τον άπλεκτό πόντο) πηγαίνοντας το πίσω από το πλεκτό για να δουλέψουμε τον επόμενο πόντο.

yf sl1yo: yarn forward, slip 1, yarn over
Φέρνουμε το νήμα από κάτω και μπροστά από την βελόνα, παίρνουμε τον επόμενο πόντο άπλεκτο με ανάποδη, έπειτα φέρνουμε το νήμα πάνω από την βελόνα και πίσω, σε θέση τέτοια ώστε να δουλέψουμε τον επόμενο πόντο. Ο άπλεκτος πόντος μαζί με το ζετέ δουλεύονται ως ένας πόντος.

 

Σύμβολα πλέξης Μπριόςknit

purl

sl1yo

brk

brp

Abbreviations


SET-UP ROW: *yf sl1yo, k1; rep from * across.
ROW 1: *yf sl1yo, brk1; rep from * across.
Rep Row 1 only.

Διαβάστηκε 45215 φορές

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πλέξιμο Πιέτας Πλέξιμο Μπριός - Brioche με δύο χρώματα »

Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις