Αυτό το τμήμα αποτελείται από δύο στάδια, το στάδιο όπου ενώνουμε τα τρία τμήματα (κορμός και 2 μανίκια) και το στάδιο όπου επιλέγοντας την επιθυμητή τεχνική, κάνουμε μειώσεις για να δώσουμε ομοιόμορφες κλίσεις και να τελειώσουμε το πλεκτό στο ύψος του λαιμού.
2α. Ένωση τμημάτων
Εδώ ενώνουμε αυτά τα τρία τμήματα για να τα πλέξουμε ως ένα ενιαίο κομμάτι μέχρι το λαιμό, το τέλος δηλαδή.
Από αυτά τα τρία κομμάτια κρατάμε μερικούς πόντους για τις μασχάλες (πορτοκαλί χρώμα στην εικόνα). Σύμφωνα με την Zimmermann, οι πόντοι που θα κρατήσουμε σε καθένα από αυτά τα κομμάτια είναι ίσοι με το 8% των πόντων που έχουμε στο σώμα. Αν για παράδειγμα έχουμε ρίξει για το σώμα 200 πόντους τότε πρέπει να κρατήσουμε 16 πόντους σε κάθε ένα από τα 4 σημεία που αντιστοιχούν στις μασχάλες.
Ξεκινάμε από την μέση του μπροστινού κομματιού του σώματος - στήθος (τμήμα α) και πλέκουμε μέχρι να συναντήσουμε τους πόντους της μασχάλης που πρέπει να αφήσουμε στην άκρη. Τοποθετούμε τους πόντους της πρώτης μασχάλης (τμήμα α) σε ένα πρόσθετο νήμα.
Πλέκουμε όλους τους πόντους του μανικιού (τμήμα δ) εκτός από τους πόντους της μασχάλης, τους οποίους βάζουμε σε πρόσθετο νήμα.
Συνεχίζουμε το πλέξιμο στους πόντους της πλάτης (τμήμα β), βάζουμε τους πόντους της δεύτερης μασχάλης σε ένα επιπρόσθετο κομμάτι νήματος, πλέκουμε τους πόντους του μανικιού (τμήμα γ) εκτός από αυτούς που αντιστοιχούν στην μασχάλη τους οποίους βάζουμε σε πρόσθετο νήμα.
Πλέκουμε τους υπόλοιπους πόντους του τμήματος α.
Αν τα έχουμε κάνει όλα σωστά, θα έχουμε μία κυκλική βελόνα με τους πόντους του κορμού και των μανικιών και 4 επιπλέον νήματα με τα οποία έχουμε αφήσει στην άκρη τους πόντους που αντιστοιχούν στις μασχάλες. Αυτούς του πόντους θα τους ράψουμε μεταξύ τους στο τέλος.
2β. Υπόλοιπο πλεκτό ως τον γιακά
Από εδώ και πέρα πρέπει να διαμορφώσουμε το τμήμα μέχρι την λαιμόκοψη και τον γιακά. Γι'αυτόν το λόγο κάνουμε μειώσεις.
Αν και υπάρχουν αρκετοί τρόποι να διαμορφώσουμε αυτό το τμήμα, εμείς θα δούμε αυτούς τους δύο που συναντάμε πιο συχνά, Γιακά και Ρεγκλάν.
Yoke (εικόνα δεξιά) Σύμφωνα με την Zimmermann, το υπόλοιπο κομμάτι σε ύψος, δηλαδή από τις μασχάλες ως τον γιακά είναι ίσο με το ¼ της περιμέτρου του πλεκτού ή το ½ του πλάτους. Από αυτό το ¼ το μισό θα πλεκτεί χωρίς καμία μείωση. Ενώ μετά από αυτό έχουμε τρεις γύρους με μειώσεις (κόκκινες καμπύλες δεξιά), ενώ ενδιάμεσα αυτών των 3 γύρων, πλέκουμε γύρους κανονικούς χωρίς μειώσεις.
- Ο πρώτος γύρος μειώσεων πλέκεται με [2 καλή, 2 πόντοι μαζί με καλή] ως το τέλος του, άρα κάνουμε μειώσεις σε όλο το πλάτος του πλεκτού
- Ο δεύτερος γύρος μειώσεων πλέκεται με [1 καλή και 2 μαζί] ως το τέλος του.
- Ενώ ο τρίτος [1 καλή, 2 μαζί, 2 μαζί].
Σημείωση: Όλοι οι γύροι μείωσης μπορούν επίσης να πλεχτούν με 1 καλή, 2 μαζί. Μην ξεχνάτε να πλέκεται ενδιάμεσα και απλούς γύρους.
Ιδανικά στο τέλος, για την λαιμόκοψη θα πρέπει να έχουμε το 40% των αρχικών πόντων του πλεκτού.
Raglan (εικόνα αριστερά) αυτή η τεχνική δημιουργεί 4 ευδιάκριτες γραμμές - ραφές μεταξύ της μασχάλης και του λαιμού (δες κόκκινες διακεκομμένες γραμμές αριστερά).
Αυτό επιτυγχάνεται κάνοντας μειώσεις πριν και μετά από τα 4 σημεία που ενώνουν τα μανίκια με το σώμα, οι μειώσεις γίνονται συνήθως ανά δεύτερο γύρο και αφού πρώτα έχουμε πλέξει περίπου 2,5 εκατοστά ή παραπάνω ζέρσεϊ ή άλλη τεχνική. Όσες περισσότερες σειρές πλέξουμε (χωρίς μειώσεις ρεγκλάν) τόσο πιο βαθύ θα είναι και το άνοιγμα του μανικιού.
Αναλυτικά άρθρα για ρεγκλάν θα βρείτε εδώ:
1. Πουλόβερ με Ρεγκλάν μανίκια
2. Πως να υπολογίσετε τις ρεγκλάν αυξήσεις σε ρούχο που πλέκεται από πάνω προς τα κάτω
3. Υπολογισμός της συχνότητας ρεγκλάν Αυξήσεων / Μειώσεων
Επίσης, υπάρχει online εφαρμογή που θα σας βοηθήσει να φτιάξετε μόνοι σας ένα τέτοιου είδους πλεκτό, δείτε εδώ.
Ακόμα μερικές επιλογές που έχουμε για αυτό το τμήμα είναι οι: Saddle, Dropped shoulder, Contiguous Method κ.α
Το μόνο που μένει στο τέλος είναι να ράψουμε μεταξύ τους, τους πόντους της μασχάλης, εμείς προτιμάμε την Βελονιά πόντου ή Kitchener stitch που δίνει αόρατο αποτέλεσμα.