• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 00:00

Συνέντευξη με την Angelika

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τυχαία "συνάντησα" την Angelika σε ένα forum, όχι την ίδια αλλά κάποιοι άλλοι την ανέφεραν μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για την δουλειά της. Αυτό που με εντυπωσίασε δεν ήταν τα καλά λόγια (τα οποία πολλές φορές είναι επιτηδευμένα), αλλά οι φωτογραφίες που ήταν αναρτημένες μαζί με αυτά, η πρώτη απεικόνιζε το διάστημα και η δεύτερη το νήμα που είχε φτιαχτεί με βάσει την φωτογραφία του διαστήματος.  Μου έκανε εντύπωση η απίστευτη ομοιότητα χρωμάτων που είχαν αυτές οι δύο εικόνες, παρόλο που απεικόνιζαν διαφορετικά αντικείμενα. Μου έδωσε να καταλάβω ότι αυτός δεν είναι ένας άνθρωπος που πετάει το νήμα σε μια κατσαρόλα με χρώμα, είναι ένας καλλιτέχνης με πείρα και ταλέντο, ταλέντο στο να "εγκλωβίζει" τα χρώματα και να τα αποτυπώνει, όχι μόνο σε σχέση με την απόχρωση τους αλλά και με την αλληλουχία τους.

Η Angelika είναι μια Γερμανίδα που ζει τα τελευταία χρόνια στην Βόρεια Ελλάδα, ασχολείται με το γνέσιμο και το βάψιμο νημάτων και διατηρεί ηλεκτρονικό κατάστημα https://www.etsy.com/shop/ShadesofLight2 στο οποίο μπορούμε να βρούμε τα νήματα που βάφει η ίδια. 

P. Από τα λίγα που γνωρίζουμε για εσάς είναι ότι γεννηθήκατε στην Γερμανία αλλά τα τελευταία χρόνια ζείτε στην Ελλάδα, τι σας έφερε εδώ;
A.B. Γεννήθηκα στο Μόναχο της Γερμανίας αλλά εδώ και 15 χρόνια ζω εδώ, στην Ελλάδα. Και τι με έφερε; Όπως γίνεται σχεδόν πάντα, η αγάπη με έφερε εδώ. Ήρθα με τον άνδρα και με τον γιο μου.

P. Πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή στην χώρα μας. Υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο λαών;
A.B. Η αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολη, γιατί ήμουν από μία μεγάλη πόλη της Γερμανίας και ήρθα σε ένα χωριό εδώ στην Μακεδονία. Για μένα ήταν σαν να γύριζα 100 χρόνια πίσω, τόσο διαφορετική ήταν η ζωή εδώ. Και γενικά η ζωή της Γερμανίας είναι πολλή διαφορετική από της Ελλάδας, εκεί υπάρχει οργάνωση παντού, εδώ χάος, εκεί είσαι στην δουλειά σαν ρομπότ, εδώ είναι πιο χαλαρά. Αυτό που πιστεύω είναι ότι αν μπορούσαμε να «ανακατέψουμε» τα δύο κράτη και να κάνουμε ένα, τότε θα γινόταν ένα πολύ ωραίο κράτος, συνδυάζοντας την Γερμανική οργάνωση και την ζωτικότητα της Ελλάδας.

P. Σε ποιο επίπεδο πιστεύετε ότι βρίσκεται η χειροτεχνία στην χώρα μας και πόσο εύκολο είναι να συναντήσεις άτομα που ασχολούνται με οποιοδήποτε είδος χειροτεχνίας στην Ελλάδα;
A.B. Δυστυχώς εδώ πολλές από τις παλιές χειροτεχνίες χάθηκαν ή σχεδόν χάθηκαν. Όταν ήρθα κανένας δεν είχε ενδιαφέρον γι’αυτά τα πράγματα, τα τελευταίο χρόνια όμως βλέπω πως πάλι υπάρχει ενδιαφέρον και άτομα που θέλουν να μάθουν. Αυτό μου αρέσει πολύ, με χαροποιεί να μην πηγαίνουν χαμένες όλες οι παλιές χειροτεχνίες.

yarnP. Πότε και πως ξεκινήσατε το γνέσιμο και το βάψιμο του μαλλιού;
A.B. Όταν ήμουν μικρή, πριν 40 χρόνια, έμαθα να υφαίνω και μαζί με αυτό έμαθα να γνέθω, το βάψιμο ήταν μόνο το επόμενο βήμα γιατί δεν υπήρχαν πολλές κλωστές/νήματα για υφαντά, ούτε πολλά χρώματα και έτσι αποφάσισα να βάψω τα δικά μου. Με ενδιέφερε να βάψω και το στημόνι για τον αργαλειό με διαφορετικά χρώματα και τα νήματα για την σαΐτα. Έχω βάψει πολλές φορές και με φυτικά χρώματα.

P. Από που παίρνετε έμπνευση;
A.B. Η έμπνευση μου έρχεται από πολλά πράγματα, μπορεί να είναι κάτι που είδα στη φύση, μπορεί να είναι μία φωτογραφία, μπορεί να είναι κάτι από μέσα ή μία ιδέα που έχω και θέλω να δοκιμάσω. Έχω ένα κουτί με πάνω από 450 δείγματα χρωμάτων και μπορεί να ψάχνω και από εκεί χρώματα που ταιριάζουν ή που εκφράζουν την ιδέα που έχω.

P. Πόσο εύκολο είναι για έναν άνθρωπο που ζει στην Ελλάδα να ασχοληθεί με αυτά τα δύο (γνέσιμο & βάψιμο);
A.B. Νομίζω ότι προς το παρόν είναι πολύ δύσκολο γιατί σχεδόν δεν υπάρχουν καλά χρώματα, ούτε και μαλλιά εδώ στην Ελλάδα. Μόνο αν ξέρεις να δουλεύεις με το internet μπορείς να βρεις. Στο youtube υπάρχουν πολλά βίντεο που μπορείς να δεις πως γίνεται κάτι αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μάθουν έτσι μία τέχνη και να βρεις έναν δάσκαλο / δασκάλα είναι λίγο δύσκολο, γιατί δεν υπάρχουν πολλά άτομα που να ξέρουν.

P. Ποιο είναι το αγαπημένο σας υλικό για γνέσιμο ή βάψιμο;
A.B. Δεν μπορώ να το πω αυτό, μου αρέσουν όλα, εξαρτάται και από το τι θέλω να κάνω. Μου αρέσει να δοκιμάζω και παράξενα μαλλιά σαν το Yak ή το Qiviut ή να δοκιμάζω μαλλί από σπάνιες ράτσες προβάτου. Μου αρέσει πολύ το μετάξι σαν υλικό αλλά όπως είπα όχι για όλα τα project.

P. Ποιο είναι το πιο δύσκολο και χρονοβόρο έργο που έχετε ολοκληρώσει μέχρι τώρα;
A.B. Σε αυτό είναι δύσκολο να απαντήσω. Πολλές φορές ψάχνω μια πρόκληση να κάνω κάτι που δεν έχω κάνει ποτέ, μια καινούρια τέχνη και όταν κάνεις κάτι που είναι καινούριο για σένα πάντα τρως πολύ χρόνο. Νομίζω το πιο δύσκολο ήταν να υφάνω ένα double face αλλά δεν είναι κάτι που τρώει τόσο χρόνο, η τέχνη είναι λίγο δύσκολη. Όμως αν υφαίνεις μία ταπισερίθέλει πάρα πολύ χρόνο αλλά δεν είναι δύσκολη σαν τέχνη.

yarn3P. Μπορείτε να μας αναφέρετε επιγραμματικά τα στάδια που ακολουθείτε για το βάψιμο του μαλλιού;
A.B. Όταν έχω αποφασίσει με ποια χρώματα θα βάψω και με ποια τεχνική, το πρώτο που κάνω είναι να μουσκέψω καλά καλά το νήμα ή το μαλλί, μετά έρχεται το βάψιμο που έχει διάφορες τεχνικές, είτε μέσα σε μία κατσαρόλα είτε πάνω σε ένα τραπέζι, μετά το βάψιμο να κάτσει το χρώμα, πρέπει να ζεστάνεις το νήμα/μαλλί και στο τέλος να το πλύνεις να μην έχει επιπλέον χρώμα. Αυτά είναι τα διαφορετικά βήματα για το βάψιμο.

P. Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε ένα νήμα;
A.B. Στο βάψιμο θέλει μερικές μέρες να κάνεις όλα αυτά τα βήματα αλλά δεν είναι δουλειά ολόκληρης μέρας, κάθε μέρα παίρνει από μισή μέχρι τρεις - τέσσερις ώρες ανάλογα με το τι ακριβώς βάφεις.

P. Στο κατάστημα που διατηρείτε στο etsy, Shades of Light, βλέπουμε νήματα με έντονα και εντυπωσιακά χρώματα, απόλυτα εναρμονισμένα μεταξύ τους, πως τα καταφέρνετε; Θεωρείτε ότι αυτό οφείλεται στην πείρα που έχετε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια ή κάπου αλλού;
A.B. Είναι η εμπειρία, είναι όμως και πως αισθάνομαι εγώ ότι ταιριάζουν τα χρώματα, είναι κάτι που αισθάνομαι από μέσα, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Μπορεί ένα νήμα να έχει οκτώ διαφορετικά χρώματα αλλά αν δεν αισθάνομαι καλά με αυτά τα χρώματα δεν μπορώ να το κάνω, μπορεί ένα από αυτά τα χρώματα να μην είναι σωστό για μένα και να πρέπει να το αλλάξω.

Angelika's yarns

P. Τι βρίσκουμε στο κατάστημα σας;
A.B. Τα πιο πολλά νήματα είναι φυσικά, δεν μου αρέσει να δουλεύω με συνθετικά νήματα, έχω μόνο δύο νήματα που έχουν λίγο νάιλον μέσα και είναι για κάλτσες, όλα τα άλλα δεν έχουν συνθετικό υλικό. Όλα τα νήματα είναι από πολύ καλές ποιότητες γιατί πιστεύω ότι δεν συμφέρει να κάνω όλη αυτή τη δουλειά για να φτιάξω ένα ωραίο νήμα και μετά η ποιότητα του να είναι κακή. Και ο πελάτης που αγοράζει το νήμα θέλει και αυτός να φτιάξει κάτι ωραίο, με πολλές ώρες δουλειάς, και στο τέλος, αν δεν έχει καλή ποιότητα το νήμα να μην θέλει να το φοράει; Κρίμα δεν είναι;

P. Πιστεύετε ότι οι απολαβές είναι αντίστοιχες του κόπου σας;
A.B. Ναι είναι, το πιστεύω.

P. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που ξεκινάει τώρα το γνέσιμο ή βάψιμο του μαλλιού;
A.B. Να το κάνει γιατί είναι πολύ ωραίο και φέρνει πολλή ευχαρίστηση / ικανοποίηση αλλά να ξέρει συγκεκριμένα ότι το γνέσιμο θέλει και υπομονή. Με την βοήθεια ή του youtube ή μιας δασκάλας μπορεί να μάθει, θέλει μόνο υπομονή.

P. Εκτός από το μαλλί – νήμα με τι άλλο ασχολείστε;
A.B. Η άλλη πιο μεγάλη αγάπη μου είναι ο κήπος μου, που έχω λαχανικά και φρούτα.

P. Υπάρχει κάτι καινούριο στα πλάνα σας;
A.B. Πάντα υπάρχει κάτι καινούριο, ένα καινούριο project, μια καινούρια τέχνη. Όμως μου αρέσει πολύ να κάνω σεμινάρια, να δίνω τις γνώσεις μου και σε άλλα άτομα, να μην χαθούν οι παλιές χειροτεχνίες.

Ευχαριστώ την Angelika για την συνέντευξη που μας παραχώρησε. Ελπίζω να δώσει έμπνευση σε όλους/ες μας.

Διαβάστηκε 5487 φορές
Σχόλια   
Γιασεμή
# Γιασεμή 11-11-2019 22:35
Χαίρεται, υπάρχει κάποιος στην Θεσσαλονίκη που ασχολείται με το γνέσιμο και θα είχε διάθεση να μεταδώσει τις γνώσεις του σε κάποια εντελώς αρχάρια; Δυστυχώς, δεν μπορώ να βρω πουθενά πληροφορίες για αυτή την τέχνη. Ευχαριστώ πολύ!
Απάντηση
Προσθήκη νέου σχολίου


Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Αν έχετε κατάστημα

  • Κατάστημα Αν έχετε κατάστημα με νήματα, σε οποιοδήποτε σημείο (Ελλάδα - Κύπρο) και θέλετε να το καταχωρήσετε στη σελίδα του Πλέκοντας, στείλτε μας E-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και εμείς θα σας στείλουμε φόρμα με πληροφορίες που πρέπει να συμπληρώσετε.
    Διαβάστε περισσότερα...

Ακολούθησε μας

Εγγραφή στο Newsletter

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις