• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΝΕΑ & ΠΑΛΙΑ

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 09:15

Nalbinding η αρχαιότερη τεχνική πλεξίματος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η πρώτη δημιουργία με όψη που έμοιαζε με αυτή του σημερινού πλεκτού είναι ένα είδος κάλτσας-σανδάλι του 4ου αιώνα μ.Χ. που παράχθηκε με την τεχνική Nålebinding.

Η εκτέλεση της είναι σχετικά απλή, με τον αντίχειρα μας φτιάχνουμε θηλιές που τις αφαιρούμε αργότερα στρίβοντας τες, αυτές τις θηλιές τις ράβουμε μεταξύ τους περνώντας ολόκληρη την ειδική βελόνα μαζί με το νήμα μέσα τους, έτσι το νήμα που χρησιμοποιούμε κόβεται σε κομμάτια που χρειάζεται να το ενώνουμε ανά διαστήματα για να συνεχίζουμε το πλεκτό, γι'αυτόν το λόγο τα ολόμαλλα νήματα είναι η καλύτερη επιλογή. Όπως και οι υπόλοιπες τεχνικές έτσι κι αυτή έχει αυξήσεις, μειώσεις, διάφορες βελονιές με πιο γνωστή στο διαδίκτυο την Oslo, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δουλεύεται κυρίως σε γύρους. Θα την δούμε περισσότερο συχνά σε γάντια με ενιαία δάχτυλα, κάλτσες και κασκόλ.

Ιστορικά οι βελόνες κατασκευάζονταν από ξύλο, κέρατο ή κόκκαλο,στις μέρες μας βρίσκουμε βελόνες και από πλαστικό. Η βελόνα αυτή έχει μικρό μέγεθος, γύρω στα 10 εκατοστά μάκρος και 1 εκατοστό πλάτος, έχει επίσης μια μεγάλη τρύπα για να χωράει το νήμα. Μπορούμε όμως να κάνουμε μια δοκιμή με σακοράφα πριν αποφασίσουμε να παραγγείλουμε μια κανονική, απλώς για να ελέγξουμε αν αυτή η τεχνική μας ταιριάζει ή όχι.

Η Nålebinding εξακολουθεί να εκτελείται από γυναίκες της φυλής Nanti, αυτόχθονες της περιοχής Camisea του Περού. Η Nålebinding παραμένει επίσης δημοφιλής τόσο στις σκανδιναβικές χώρες όσο και στα Βαλκάνια.

Στο διαδίκτυο βρίσκουμε μερικά πατρόν. Εδώ βλέπουμε δημιουργίες με αυτή την τεχνική, επίσης πολλά tutorials, οδηγίες, βίντεο κυκλοφορούν και μας περιμένουν για μία δοκιμή.

Τι λέτε, να την δοκιμάσουμε;

 

Φωτογραφίαhttps://en.wikipedia.org/wiki/N%C3%A5lebinding

Διαβάστηκε 4902 φορές

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Mary Walker Phillips Για σένα που έλαβες ένα χειροποίητο δώρο »

Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις