• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 14:38

The sea speaks to me

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

Της Αθανασίας Ανδρίτσου

Επίπεδο: Εύκολο – Μέτριο

Νήμα: Posh Yarn Valerie Heavy Lace Light Fingering / 3 ply 70% Μερινός, 20% Μετάξι, 10% Κασμίρι 594 μέτρα / 100 γραμμ.
Για την εικονιζόμενη εσάρπα έχει χρησιμοποιηθεί 0,99 κουβάρι = 588,5 μέτρα (643,5 γιάρδες), 99 γραμμάρια, περίσσεψαν 7 γραμμάρια από το κουβάρι των 100 γραμμαρίων.

Βελόνες: 3mm (2.5 US)

Το σχήμα της εσάρπας είναι ένα βαθύ τρίγωνο που στέκεται όμορφα στους ώμους χωρίς να χρειάζεται καρφίτσα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νήμα οποιουδήποτε πάχους: cobweb, lace, fingering, δηλαδή με μήκος από 1200 μέχρι 400 μέτρα / 100 γραμμάρια και βελόνες ανάλογα με το πάχος του νήματος και με βάση την δική σας αίσθηση και προτίμηση ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια αέρινη δαντέλα.
Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε δείγμα πριν αρχίσετε το πλέξιμο της εσάρπας, εκτός αν θέλετε να δοκιμάσετε αν σας αρέσει το αποτέλεσμα.
Προτιμήστε φυσικά νήματα (μαλλί, αλπακά, μοχαίρ, κασμίρι, μετάξι, λινό) που κρατάνε το τέντωμα πιο καλά.

ΟΥΓΙΑ

Υπάρχουν 3 πόντοι στην αρχή και 3 πόντοι στο τέλος κάθε σειράς, οι οποίοι πλέκονται με πλέξη μους, δηλαδή πάντα με καλή και στις δύο πλευρές της εσάρπας (ανάποδη και καλή) και οι οποίοι δημιουργούν την ούγια (πάνω άκρη) της εσάρπας.
Τον πρώτο από αυτούς τους 3 πόντους και στις δύο πλευρές (ανάποδη και καλή) τον σέρνουμε πάντα άπλεκτο, σαν να επρόκειτο να τον πλέξουμε ανάποδη, κρατώντας το νήμα μπροστά από τη δεξιά μας βελόνα (προς εμάς).
Αυτοί οι πόντοι μους της ούγιας δεν περιλαμβάνονται στα σχεδιαγράμματα.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Υπάρχει ένας κεντρικός πόντος της εσάρπας, ο οποίος μπορεί να πλεχτεί με δύο τρόπους:
α. με καλή στην καλή πλευρά της εσάρπας περνώντας την δεξιά βελόνα μέσα στον πόντο της από κάτω σειράς και με ανάποδη στην ανάποδη πλευρά, ή
β. με καλή στην καλή πλευρά της εσάρπας και με ανάποδη στην ανάποδη πλευρά.

shawl1ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα σχεδιαγράμματα δεν δείχνουν (δεν περιλαμβάνουν) τους πόντους της ούγιας στην αρχή και στο τέλος κάθε σειράς.

Το Σχεδιάγραμμα Α δείχνει την μισή εσάρπα, δεν δείχνει (δεν περιλαμβάνει) τον κεντρικό πόντο. Έτσι, όταν πλέκουμε το σχεδιάγραμμα Α πλέκουμε ως εξής:
Καλή πλευρά της εσάρπας: 3 πόντοι ούγια (σέρνω 1 πόντο άπλεκτο ανάποδη με το νήμα μπροστά, πλέκω 2 πόντους καλή), Σχεδιάγραμμα Α, κεντρικός πόντος, Σχεδιάγραμμα Α, 3 πόντοι ούγια (3 πόντοι καλή).
Ανάποδη πλευρά της εσάρπας: 3 πόντοι ούγια (σέρνω 1 πόντο άπλεκτο ανάποδη με το νήμα μπροστά, πλέκω 2 πόντους καλή), ανάποδη, 3 πόντοι ούγια (3 πόντοι καλή).

Το Σχεδιάγραμμα Β1 δείχνει την δεξιά πλευρά της εσάρπας, καθώς και τον κεντρικό πόντο με ανοιχτό ροζ χρώμα.

Το Σχεδιάγραμμα Β2 δείχνει το αριστερό τμήμα της εσάρπας, δεν δείχνει (περιλαμβάνει) τον κεντρικό πόντο.

Έτσι, όταν πλέκουμε τα σχεδιαγράμματα Β1 και Β2 πλέκουμε ως εξής:
Καλή πλευρά της εσάρπας: 3 πόντοι ούγια (σέρνω 1 πόντο άπλεκτο ανάποδη με το νήμα μπροστά, πλέκω 2 πόντους καλή), Σχεδιάγραμμα Β1, Σχεδιάγραμμα Β2, 3 πόντοι ούγια (3 πόντοι καλή). Ανάποδη πλευρά της εσάρπας: 3 πόντοι ούγια (σέρνω 1 πόντο άπλεκτο ανάποδη με το νήμα μπροστά, πλέκω 2 πόντους καλή), ανάποδη, 3 πόντοι ούγια (3 πόντοι καλή).

Τα σχεδιαγράμματα δείχνουν μόνο τις σειρές της καλής πλευράς της εσάρπας και διαβάζονται από δεξιά προς αριστερά.
Στις σειρές της ανάποδης πλευράς πλέκονται όλοι οι πόντοι με ανάποδη (εκτός από τους 3 μους πόντους της ούγιας, που πλέκονται πάντα όπως περιγράφεται παραπάνω).

Τα σχεδιαγράμματα δείχνουν το ρίξιμο (ρ) μετά τους 3 πρώτους πόντους (μους πόντοι της ούγιας), πριν και μετά τον κεντρικό πόντο και πριν τους 3 τελευταίους πόντους (μους πόντοι της ούγιας).

Μετά από κάθε σχεδιάγραμμα υπάρχουν και γραπτές οδηγίες, οι οποίες όμως είναι μόνο βοηθητικές των σχεδιαγραμμάτων, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά αυτές για να πλέξετε αυτή την εσάρπα.
Ο λόγος είναι ότι γραπτές αυτές οδηγίες περιγράφουν με συντομογραφίες τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται στα σχεδιαγράμματα, δεν λαμβάνουν όμως υπ’ όψη τις κόκκινες γραμμές που δείχνουν τους πόντους που πρέπει να επαναληφθούν σε κάθε σχεδιάγραμμα.

Υπάρχει γλωσσάριο (επεξήγηση πόντων) μετά από τις γραπτές οδηγίες του τελευταίου σχεδιαγράμματος.

Μια σημείωση σχετική με την εκτέλεση του «5ος πόντος με καλή, έπειτα 4 πόντοι με καλή»:
Μην χρησιμοποιήσετε βοηθητική βελόνα για κοτσίδα, δεν είναι κοτσίδα, αντίθετα δουλέψτε ως εξής:
Περάστε την δεξιά βελόνα μέσα στον 5ο πόντο της αριστερής βελόνας, πλέξτε τον με καλή δημιουργώντας μια θηλιά και χωρίς να τον αφαιρέσετε από την αριστερή βελόνα, έπειτα πλέξτε με καλή τους 4 πρώτους πόντους της αριστερής βελόνας σας, αφαιρώντας τους έναν έναν από την αριστερή βελόνα, αφαιρέστε τον 5ο πόντο που έχει ήδη πλεχτεί, συνεχίστε με τον επόμενο πόντο στο σχεδιάγραμμα.

shawl2ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Α) Ξεκινάμε με την αρχή της ούγιας ως εξής:
Χρησιμοποιώντας βελονάκι και ένα άλλο νήμα, ρίχνουμε 3 προσωρινούς πόντους.
Πλέκουμε με το νήμα της εσάρπας με καλή 17 σειρές, παίρνοντας άπλεκτο τον πρώτο πόντο κάθε σειράς με ανάποδη, κρατώντας το νήμα μπροστά.
Στο τέλος της τελευταίας σειράς, περιστρέφουμε το πλεκτό 90 μοίρες, σηκώνουμε και πλέκουμε 7 πόντους κατά μήκος του ενός άκρου (1 πόντο σε κάθε άπλεκτο πόντο κατά μήκος της άκρης, παραλείποντας τον πρώτο πόντο). Αφαιρούμε το προσωρινό νήμα από το άκρο του ριξίματος, τοποθετούμε τους 3 υπάρχοντες πόντους στην αριστερή βελόνα και τους πλέκουμε.
Τώρα έχουμε συνολικά 13 πόντους.
Ή (αν δεν σας αρέσει αυτή η διαδικασία) μπορείτε απλά να ρίξετε 13 πόντους και να πλέξετε μία σειρά με ανάποδη (ανάποδη πλευρά της εσάρπας).

Β) Συνεχίζουμε με το Σχεδιάγραμμα Α ως εξής:
3 πόντοι ούγια, Σχεδιάγραμμα Α, κεντρικός πόντος, Σχεδιάγραμμα Α, 3 πόντοι ούγια.
Πλέκουμε μία φορά τις σειρές 1-22 του Σχεδιαγράμματος Α.
Συνεχίζουμε επαναλαμβάνοντας τις σειρές 23-38 του Σχεδιαγράμματος Α για όσο επιθυμούμε.
Μπορούμε να συνεχίσουμε με τα Σχεδιαγράμματα Β1 – Β2 αφού έχουμε ολοκληρώσει την 38η σειρά του Σχεδιαγράμματος Α.

Γ) Συνεχίζουμε με τα Σχεδιαγράμματα Β1 και Β2 ως εξής:
3 πόντοι ούγια, Σχεδιάγραμμα Β1 (όπου ο κεντρικός πόντος είναι σημειωμένος με ροζ χρώμα), Σχεδιάγραμμα Β2, 3 πόντοι ούγια.
Ο λόγος για τον οποίο ο κεντρικός πόντος της εσάρπας είναι σημειωμένος με ροζ χρώμα στο Σχεδιάγραμμα Β1 είναι επειδή στα Σχεδιαγράμματα Β1 και Β2 ο κεντρικός πόντος γίνεται μέρος του σχεδίου.

Κλείνουμε το πλεκτό κρατώντας το νήμα διπλό και αφού έχουμε ολοκληρώσει την 14η σειρά των Σχεδιαγραμμάτων B1 – B2 (στην καλή πλευρά της εσάρπας) ως εξής:
2 πόντοι ανάποδη, *μεταφέρουμε 2 πόντους πίσω στην αριστερή βελόνα και πλέκουμε 2 πόντους μαζί ανάποδη, 1 ανάποδη *
Επαναλαμβάνουμε τα ενός αστερίσκων μέχρι να απομείνει 1 πόντος. Κόβουμε το νήμα και το περνάμε μέσα από τον τελευταίο πόντο.

Πλύσιμο και Τέντωμα

Πλένουμε στο χέρι με κρύο νερό και υγρό σαπούνι ειδικό για μαλλιά, μεταξωτά και ευαίσθητα. Προσοχή δεν τρίβουμε καθόλου το πλεκτό.
Το ξεπλένουμε μέχρι να φύγει εντελώς το σαπούνι χωρίς να το ταρακουνάμε πολύ και χωρίς να το στύψουμε καθόλου! Το πιέζουμε απαλά μέσα σε μία καθαρή πετσέτα να φύγει το πολύ νερό, να μην στάζει.

Το τεντώνουμε για να ανοίξει η δαντέλα ως εξής:
Περνάμε την πλευρά της ούγιας σε σύρμα και το στηρίζουμε με καρφίτσες πάνω σε ένα στρώμα γυμναστικής ή όπου αλλού θέλουμε.
Τραβάμε κάθετα τον κεντρικό πόντο και τον καρφιτσώνουμε. Καρφιτσώνουμε όλες τις μύτες που έχουν δημιουργηθεί στο κλείσιμο της εσάρπας.
Προσαρμόζουμε τις καρφίτσες μας έτσι ώστε να είναι συμμετρικό το σχήμα της εσάρπας.

Σχεδιάγραμμα Α
Σχεδιάγραμμα Α

Οι ζυγές σειρές (ανάποδη πλευρά της εσάρπας) πλέκονται όπως περιγράφεται παραπάνω.

Σειρά 1: ρ, 3Κ, ρ.
Σειρά 3: ρ 5Κ, ρ.
Σειρά 5: ρ, 1Κ, ρ, 4Κ, [1Κ, ρ] δύο φορές.
Σειρά 7: [ρ, 1Κ] δυο φορές, 7Κ, [1Κ, ρ] δύο φορές.
Σειρά 9: [ρ, 3Κ] δυο φορές, Σ1Κ2μαζίΠ, [3Κ, ρ] δυο φορές.
Σειρά 11: ρ, 5Κ, ρ, 2Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 2Κ, ρ, 5Κ, ρ.
Σειρά 13: [ρ, 1Κ] δυο φορές, 1Κ, ΣΚΠ, 2Κ, ρ, 5ος πόντος με Καλή, έπειτα 4 πόντοι με Καλή, ρ, 2Κ, Κ2μαζί, 1Κ, [1Κ, ρ] δυο φορές.
Σειρά 15: ρ, 1Κ, ρ, 4Κ, ΣΚΠ, 4Κ, [ρ, 1Κ] δυο φορές, 3Κ, Κ2μαζί, 4Κ, ρ, 1Κ, ρ.
Σειρά 17: ρ, [3Κ, ρ, 3Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 3Κ, ρ] δύο φορές, 3Κ, ρ.
Σειρά 19: ρ, [5Κ, ρ, 2Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 2Κ, ρ] δύο φορές, 5Κ, ρ.
Σειρά 21: [ρ, 1Κ] δυο φορές, 1Κ, ΣΚΠ, 2Κ, ρ, 5ος πόντος με Καλή, έπειτα 4 πόντοι με Καλή, ρ, 2Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 2Κ, ρ, 5ος πόντος με Καλή, έπειτα 4 πόντοι με Καλή, ρ, 2Κ, Κ2μαζί, 1Κ, [1Κ, ρ] δύο φορές.
Σειρά 23: ρ, 1Κ, ρ, 4Κ, ΣΚΠ, 4Κ, [ρ, 1Κ] δύο φορές, 3Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 4Κ, [ρ, 1Κ] δυο φορές, 3Κ, Κ2μαζί, 4Κ, ρ, 1Κ, ρ.
Σειρά 25: ρ, [3Κ, ρ, 3Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 3Κ, ρ] τρεις φορές, 3Κ, ρ.
Σειρά 27: ρ, [5Κ, ρ, 2Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 2Κ, ρ] τρεις φορές, 5Κ, ρ.
Σειρά 29: [ρ, 1Κ] δυο φορές, 1Κ, ΣΚΠ, [2Κ, ρ, 5ος πόντος με Καλή, έπειτα 4 πόντοι με Καλή, ρ, 2Κ, Σ1Κ2μαζίΠ] δυο φορές, 2Κ, ρ, 5ος πόντος με Καλή, έπειτα 4 πόντοι με Καλή, ρ, 2Κ, Κ2μαζί, 1Κ, [1Κ, ρ] δυο φορές.
Σειρά 31: ρ, 1Κ, ρ, 4Κ, ΣΚΠ, 4Κ, ρ, 1Κ, ρ, [4Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 4Κ, ρ, 1Κ, ρ] δύο φορές, 4Κ, Κ2μαζί, 4Κ, ρ, 1Κ, ρ.
Σειρά 33: ρ, [3Κ, ρ, 3Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 3Κ, ρ] τέσσερις φορές, 3Κ, ρ.
Σειρά 35: ρ, [5Κ, ρ, 2Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 2Κ, ρ] τέσσερις φορές, 5Κ, ρ.
Σειρά 37: [ρ, 1Κ] δυο φορές, 1Κ, ΣΚΠ, [2Κ, ρ, 5ος πόντος με Καλή, έπειτα 4 πόντοι με Καλή, ρ, 2Κ, Σ1Κ2μαζίΠ] τρεις φορές, 2Κ, ρ, 5ος πόντος με Καλή, έπειτα 4 πόντοι με Καλή, ρ, 2Κ, Κ2μαζί, 1Κ, [1Κ, ρ] δυο φορές.

Σχεδιάγραμμα Β1
Σχεδιάγραμμα Β1

Οι ζυγές σειρές (ανάποδη πλευρά της εσάρπας) πλέκονται όπως περιγράφεται παραπάνω.

Σειρά 1: ρ, 1Κ, ρ, 4Κ, ΣΚΠ, 4Κ, [ρ, 1Κ] δυο φορές, 3Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 4Κ, [ρ, 1Κ] δυο φορές, 3Κ, Κ2μαζί, 4Κ, [ρ, 1Κ] δυο φορές.
Σειρά 3: [[ρ, 1Κ] τέσσερις φορές, 2Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 3Κ] τρεις φορές, ρ, 3Κ, ρ, 1Κ.
Σειρά 5: ρ, Κ2μαζί, ρ, [3Κ, ρ, ΣΚΠ, ρ, 2Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 2Κ, ρ, Κ2μαζί, ρ] τρεις φορές, ΣΚΠ, ρ, 2Κ.
Σειρά 7: ρ, Κ2μαζί, ρ, [1Κ, ρ, Σ2μαζίΚ1Π, ρ, 1Κ, ρ, ΣΚΠ, ρ, 1Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 1Κ, ρ, Κ2μαζί, ρ] τρεις φορές, 1Κ, ρ, ΣΚΠ, ρ, Σ2μαζίΚ1Π.
Σειρά 9: ρ, [Σ2μαζίΚ1Π, ρ, Κ2μαζί, ρ, 1Κ, ρ, ΣΚΠ, ρ, Σ2μαζίΚ1Π, ρ, Σ1Κ2μαζίΠ, ρ] τρεις φορές, Κ2μαζί, ρ, Σ2μαζίΚ1Π, [ρ, 1Κ] 2 φορές, 1Κ.
Σειρά 11: ρ, [Κ2μαζί, ρ] δυο φορές, 3Κ, [[ρ, ΣΚΠ] δυο φορές, 1Κ, [Κ2μαζί, ρ] δυο φορές, 3Κ] τρεις φορές, ρ, Σ2μαζίΚ1Π.
Σειρά 13: ρ, Κ2μαζί, ρ, [1Κ, [1Κ, ρ] δυο φορές, Σ2μαζίΚ1Π, [ρ, 1Κ] δυο φορές, 1Κ, ρ, Σ1Κ2μαζίΠ, ρ] τρεις φορές, Κ2μαζί, 1Κ, ρ, Σ2μαζίΚ1Π, [ρ, 1Κ] δυο φορές.

 

Σχεδιάγραμμα Β2
Σχεδιάγραμμα Β2

Οι ζυγές σειρές (ανάποδη πλευρά της εσάρπας) πλέκονται όπως περιγράφεται παραπάνω.

Σειρά 1: ρ, 1Κ, ρ, 4Κ, ΣΚΠ, 4Κ, [ρ, 1Κ] δύο φορές, 3Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 4Κ, [ρ, 1Κ] δύο φορές, 3Κ, Κ2μαζί, 4Κ, ρ, 1Κ, ρ.
Σειρά 3: ρ, 3Κ, ρ, [3Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 2Κ, [1Κ, ρ] 4 φορές] τρεις φορές.
Σειρά 5: 1Κ, ρ, Κ2μαζί, ρ, ΣΚΠ, ρ, [2Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 2Κ, ρ, Κ2μαζί, ρ, 3Κ, ρ, ΣΚΠ, ρ] τρεις φορές.
Σειρά 7: ρ, Κ2μαζί, ρ, 1Κ, ρ, [ΣΚΠ, ρ, 1Κ, Σ1Κ2μαζίΠ, 1Κ, ρ, Κ2μαζί, ρ, 1Κ, ρ, Σ2μαζίΚ1Π, ρ, 1Κ, ρ] τρεις φορές, ΣΚΠ, ρ.
Σειρά 9: [1Κ, ρ] δυο φορές, Σ2μαζίΚ1Π, ρ, ΣΚΠ, ρ, [Σ1Κ2μαζίΠ, ρ, Κ2μαζί-1Κ-p2sso, ρ, Κ2μαζί, ρ, 1Κ, ρ, ΣΚΠ,ρ, Σ2μαζίΚ1Π, ρ] τρεις φορές.
Σειρά 11: ρ, 3Κ, [[ρ, ΣΚΠ] δυο φορές, 1Κ, [Κ2μαζί, ρ] δυο φορές, 3Κ] τρεις φορές, ρ, [ΣΚΠ, ρ] δυο φορές.
Σειρά 13: ρ, 1Κ, ρ, Σ2μαζίΚ1Π, ρ, 1Κ, ΣΚΠ, [ρ, Σ1Κ2μαζίΠ, ρ, 1Κ, [1Κ, ρ] δυο φορές, Σ2μαζίΚ1Π, [ρ, 1Κ] δυο φορές, 1Κ] τρεις φορές, ρ, ΣΚΠ, ρ.

 

Γλωσσάριο - Επεξήγηση πόντων

Κ = καλή - όταν υπάρχει αριθμός πριν το Κ σημαίνει πόσους πόντους πλέκω καλή.

Κ2μαζί = k2tog = πλέκω 2 πόντους μαζί καλή (έτσι μειώνω κατά έναν πόντο με κλίση προς τα δεξιά).

ΣΚΠ = ssk = Σέρνω - Πλέκω καλή - Περνάω = Σέρνω έναν πόντο από την αριστερή στη δεξιά βελόνα άπλεχτο σαν να επρόκειτο να τον πλέξω καλή - πλέκω τον επόμενο πόντο καλή - περνάω τον περασμένο άπλεχτο πόντο πάνω από τον πλεγμένο (έτσι μειώνω κατά έναν πόντο με κλίση προς τα αριστερά).

Σ1Κ2μαζίΠ = s1-k2tog-psso = Σέρνω 1 - Πλέκω 2 καλή - Περνάω = Σέρνω έναν πόντο από την αριστερή στη δεξιά βελόνα άπλεχτο σαν να επρόκειτο να τον πλέξω καλή - πλέκω 2 πόντους μαζί καλή - περνάω τον περασμένο άπλεχτο πόντο πάνω από τους 2 πλεγμένους μαζί (έτσι μειώνω κατά 2 πόντους με κλίση προς τα αριστερά).

Σ2μαζίΚ1Π = s2tog-k1-psso = Σέρνω 2 μαζί - Πλέκω 1 καλή - Περνάω = Σέρνω δύο πόντους μαζί από την αριστερή στη δεξιά βελόνα άπλεχτους σαν να επρόκειτο να τους πλέξω μαζί καλή - πλέκω 1 πόντο - περνάω τους περασμένους άπλεχτους πόντους πάνω από τον πλεγμένο πόντο (έτσι μειώνω κατά 2 πόντους χωρίς κλίση δεξιά ή αριστερά).

ρ = yo = ρίχνω έναν καινούργιο πόντο περνώντας το νήμα πάνω από τη δεξιά βελόνα (έτσι αυξάνω κατά έναν πόντο)

5ος πόντος καλή, έπειτα 4 πόντοι καλή = περνάμε την δεξιά βελόνα στον 5ο πόντο της αριστερής βελόνας, τον πλέκουμε με καλή δημιουργώντας μια θηλιά και χωρίς να τον αφήσουμε να πέσει από την αριστερή βελόνα. Έπειτα πλέκουμε τους 4 πρώτους πόντους της αριστερής βελόνα, τον έναν μετά τον άλλον αφήνοντας τον καθένα να πέσει από την αριστερή βελόνα, αφήνουμε να πέσει ο 5ος πλεγμένος πόντος από την βελόνα, συνεχίζουμε με το σχέδιο.

Όχι πόντος (γκρι τετραγωνάκι) = αγνοώ αυτό το τετραγωνάκι.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πατρόν σε μορφή PDF

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Μέγεθος βελόνας: 3mm
  • Νήμα: Posh Yarn Valerie Heavy Lace Light Fingering / 3 ply 70% Μερινός, 20% Μετάξι, 10% Κασμίρι 594 μέτρα / 100 γραμμ.
  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
  • Είδος: Κασκόλ - Σάλι - Λαιμός
Διαβάστηκε 12531 φορές

Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις