• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 00:00

Τριγωνικό Σάλι - triangular Shawl

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(28 ψήφοι)

Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να πλέξουμε ένα Σάλι - Εσάρπα τριγωνικό/η με βελόνες. Το συγκεκριμένο σάλι πλέκεται με φορά από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από τους ώμους προς την μέση, και όχι με τον τρόπο που νομίζετε...

Περιληπτικά:

Για να επιτύχουμε ένα τριγωνικό σάλι που πλέκεται με φορά από πάνω προς τα κάτω, ρίχνουμε λίγους πόντους οι οποίοι αντιστοιχούν στον αυχένα και έπειτα πλέκουμε κανονικά τις σειρές κάνοντας 4 αυξήσεις σε κάθε δεύτερη (συνήθως καλή) σειρά. Στην αρχή έχουμε την εντύπωση ότι πλέκουμε την κάτω γωνιά και ότι το σχέδιο μας είναι ανάποδο. Δείτε το παρακάτω σχεδιάγραμμα για να το κατανοήσετε καλύτερα.

trigular-shawl

Από το σχεδιάγραμμα διακρίνουμε τα εξής:

1. Το ρίξιμο, το  ξεκίνημα δηλαδή του πλεκτού γίνεται στο πάνω μέρος, στο σημείο του αυχένα. Δεν ρίχνουμε όλους τους πόντους που αντιστοιχούν στην πάνω πλευρά του τριγώνου, αντιθέτως ρίχνουμε λίγους και αφήνουμε το σάλι τα σχηματιστεί με την πορεία του πλεξίματος.

2. Οι πράσινες διακεκομμένες γραμμές ή τελείες αντιστοιχούν στις αυξήσεις. Παρατηρούμε ότι έχουμε 4 γραμμές αυξήσεων που ξεκινούν από το ρίξιμο και καταλήγουν στις 3 γωνίες, άρα κάνουμε 4 αυξήσεις σε κάθε δεύτερη σειρά. Σημαντική είναι επίσης και η θέση στην οποία γίνονται οι αυξήσεις, έχουμε μία αύξηση σχεδόν στην αρχή της σειράς, δύο αυξήσεις στη μέση της σειράς και μία τελευταία προς το τέλος της σειράς. Οι αυξήσεις που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως οι ζετέ που σχηματίζουν τρύπες - ανοίγματα, δίνοντας έτσι ένα διακοσμητικό στοιχείο στο σάλι.

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα διακρίνουμε την πρόοδο του πλεκτού (ροζ γραμμές)

trigular-shawl-2
Κάνοντας λοιπόν τις αυξήσεις στα άκρα αλλά και στο κέντρο, δεν επιτυγχάνουμε μόνο αύξηση μεγέθους αλλά και τριγωνικό σχήμα στο πλεκτό.

Στους ενδιάμεσους πόντους (πόντοι μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης αύξησης και μεταξύ της τρίτης και τέταρτης αύξησης) μπορούμε να φτιάξουμε σχέδια - μοτίβα της αρεσκείας μας. Πρέπει να έχουμε στον νου μας όμως ότι το σχέδιο θα απεικονιστεί ανάποδα.

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα διακρίνουμε με κίτρινο τα τμήματα μέσα στα οποία πλέκουμε τα σχέδια πχ φύλλα, ενώ τα γαλάζια βελάκια δηλώνουν την φορά του σχεδίου. Συνήθως τα δύο κίτρινα τμήματα έχουν το ίδιο σχέδιο.

trigular-shawl-3

Για να γίνει πιο κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα σχέδια πάνω στο Σάλι, φανταστείτε ότι το κόβετε με ένα ψαλίδι στη μέση, όπως φαίνεται παρακάτω:

triagular-shawl4

Έπειτα, παίρνετε αυτά τα δύο επιμέρους τρίγωνα που  μόλις κόψατε και τα περιστρέφετε όπως βλέπετε παρακάτω (παρακάτω βλέπετε μόνο το αριστερό τρίγωνο). Παρατηρούμε ότι το σχέδιο ξεκινάει από την πάνω γωνία και καταλήγει στην βάση του τριγώνου.

triagular-shawl6

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα δύο επιμέρους τρίγωνα έχουν συνήθως το ίδιο σχέδιο και πολύ συχνά οι αυξήσεις γίνονται με ζετέ.

Συνήθως το Σάλι πλέκεται με κυκλικές βελόνες, έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να απλώσουμε τους πόντους πάνω στο καλώδιο και δουλεύουμε πιο άνετα.

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε και 4 δείκτες, αυτοί οι δείκτες καθορίζουν τη θέση της κάθε αύξησης. Αν πάλι είμαστε καλοί στο μέτρημα, αυτοί μπορεί να παραληφθούν.

Στις άκρες (δύο πρώτοι πόντοι και δύο τελευταίοι) προτιμάμε την Μους πλέξη για να αποφύγουμε τα γυρίσματα.

Παράδειγμα:

Στο σάλι που ακολουθεί έχουμε ρίξει 9 πόντους και έχουμε πλέξει 3 σειρές μους για αρχή. Έπειτα πλέκουμε τους 2 πρώτους  πόντους και τους 2 τελευταίους με μους σε όλες τις σειρές. Επίσης, όπως προαναφέραμε στην αρχή και στο τέλος έχουμε αυξήσεις ζετέ, άρα μετά τους 2 πρώτους πόντους του μους κάνουμε ζετέ (το ίδιο ισχύει και πριν τους 2 τελευταίους πόντους). Απομένουν 2 αυξήσεις που πρέπει να γίνουν στο κέντρο, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε επιλέξει μονό αριθμό πόντων, έτσι κρατάμε τον μεσαίο πόντο γύρω από τον οποίο γίνονται 2 αυξήσεις, 1 πριν και 1 μετά.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε 9 τελείες που αντιστοιχούν στους πόντους που ρίξαμε.

- Οι γαλάζιες τελείες είναι οι ακριανοί πόντοι που πλέκονται με μους

- H κόκκινη τελεία είναι ο μεσαίος πόντος αριστερά και δεξιά από τον οποίο γίνονται αυξήσεις

- Τα βελάκια δείχνουν τις θέσεις στις οποίες πρέπει να γίνουν αυτές οι αυξήσεις, εδώ μπορείτε να τοποθετήσετε δείκτες.

Untitled-2

Αναλυτικότερα στην πρώτη σειρά πλέκουμε:  2  καλή, ζετέ, πλέκουμε με καλή ως τον μεσαίο πόντο (όχι τον μεσαίο), ζετέ, 1 καλή (μεσαίος πόντος), ζετέ, πλέκουμε με καλή μέχρι τους 2 τελευταίους πόντους, ζετέ, 2 καλή.

Στο τέλος έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα. Παρατηρούμε ότι έχουν προστεθεί 4 πόντοι οι οποίοι μπαίνουν στην ομάδα των ενδιάμεσων πόντων και όχι στους ακριανούς που πλέκονται με μους

Untitled-1

Στην επόμενη σειρά που είναι και η ανάποδη πλέκουμε με καλή τους ακριανούς (επειδή έχουμε μους) ενώ τους υπόλοιπους τους πλέκουμε όπως είναι, δηλαδή όλοι με ανάποδη.

Έτσι σε κάθε δεύτερη σειρά έχουμε 4 επιπλέον πόντους και σιγά σιγά το σάλι μας αποκτά την παρακάτω μορφή.

me-yo

 

Επαναλαμβάνουμε τις δύο σειρές μέχρι να αποκτήσουμε το επιθυμητό μήκος και πλάτος (στη συγκεκριμένη περίπτωση το πλάτος είναι γύρω στα 130 εκ) φροντίζοντας να φτιάξουμε κάποιο σχέδιο στους ενδιάμεσους πόντους (μεταξύ του πρώτου και δεύτερου ζετέ και μεταξύ του τρίτου και τέταρτου ζετέ).

me-sxedio

Πολλές Εσάρπες στις δύο πλευρές τους (δεξιά και αριστερή) δημιουργούν γωνίες γι'αυτό επιλέγουμε στις τελευταίες σειρές να κάνουμε ένα σχέδιο που  μας επιτρέπει να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Φροντίστε το κλείσιμο των πόντων να είναι χαλαρό. Μπείτε εδώ και δείτε οδηγίες για ελαστικό κλείσιμο.

Τέλος, αν επιθυμούμε χρησιμοποιούμε την τεχνική του blocking για να τεντώσουμε το πλεκτό μας και να αναδείξουμε το σχήμα του και τα σχέδια που περιλαμβάνει.

shawl

 

Εκτός από το τριγωνικό σχήμα μπορείτε να δώσετε και άλλο σχήματα στο σάλι σας όπως για παράδειγμα το ημικύκλιο όπου κάνουμε 6 αυξήσεις ανά 4η σειρά ή το κυκλικό σχέδιο όπου κάνουμε 8 αυξήσεις ανά 4η σειρά ή το τετραγωνισμένο με 8 αυξήσεις ανά δεύτερη σειρά καθώς και πολλά ακόμα άλλα. Βέβαια οι αυξήσεις γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία του πλεκτού.

Αυτό το πλεκτό σε συνδυασμό με βαμβακερό νήμα, συνοδεύει τις ανοιξιάτικες & καλοκαιρινές βραδιές μας στην Ελλάδα. Είναι η κατάλληλη εποχή για να το ξεκινήσετε.

Αυτό ήταν!

Ακολουθεί σχεδιάγραμμα της συγκεκριμένης εσάρπας

Στο σχέδιο που ακολουθεί βλέπουμε ενδιάμεσα στις 2 έντονες γραμμές, το σχέδιο που έχουμε εφαρμόσει και στα 2 επιμέρους τρίγωνα της εσάρπας. Έχουμε διατηρήσει τους βασικούς κανόνες πλέκοντας 1 ζετέ μετά τους 2 πρώτους πόντους, 2 ζετέ αριστερά και δεξιά του μεσαίου πόντου και 1 ζετέ πριν τους 2 τελευταίους πόντους. Το σχέδιο δεν τελειώνει στην 63η σειρά, μπορεί να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο μέχρι το επιθυμητό μήκος που θέλουμε να δώσουμε. Επίσης παρατηρούμε ότι η αρίθμηση των σειρών περιλαμβάνει μόνο μόνους αριθμούς και αυτό γιατί στο σχέδιο απεικονίζονται μόνο οι καλές σειρές, οι ανάποδες πλέκονται όπως αναφέραμε πιο πάνω. Τέλος στις ανάποδες σειρές που συναντάμε 2 ζετέ στη σειρά, πλέκουμε το πρώτο με καλή και το δεύτερο με ανάποδη.

pattern-shawl

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Μέγεθος βελόνας: 3mm
  • Εργαλεία: Δείκτες, Σακοράφα
  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
  • Είδος: Κασκόλ - Σάλι - Λαιμός
Διαβάστηκε 57460 φορές

Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις