• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 14:04

Πουλόβερ με επωμίδα - Saddle Shoulders

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η τεχνική Saddle ή Epaulet Shoulder μετράει πολλά χρόνια ύπαρξης, στα ελληνικά η λέξη saddle μεταφράζεται ως Σέλα - Σαμάρι αλλά συνήθως το συναντάμε ως πουλόβερ με επωμίδα.

Είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται σε πουλόβερ και ζακέτες, για να διαμορφώσει το σημείο που καλύπτει τους ώμους - επωμίδα και το ξεκίνημα των μανικιών. Στην πραγματικότητα είναι δύο φαρδιές λωρίδες που καλύπτουν τους ώμους γύρω από τις οποίες σηκώνουμε πόντους για να συνεχίσουμε το υπόλοιπο πλεκτό (όταν πλέκουμε με φορά από πάνω προς τα κάτω). Αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη πλέξης, σε κυκλική, ίσια, από πάνω προς τα κάτω ή αντίστροφα και σε κομμάτια.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η saddle shoulder συναντάται περισσότερο σε ανδρικά πουλόβερ, όμως είναι εξίσου όμορφη για γυναικεία και παιδικά. Μπορεί να αντικαταστήσει την τεχνική του ρεγκλάν, του γιακά, της μανικοκόλλησης καθώς και οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Πολλές φορές, σε αυτά τα δύο κομμάτια του Saddle shoulder και κατ’ επέκταση στα μανίκια χρησιμοποιείται διαφορετικό χρώμα νήματος αλλά και διάφορα σχέδια – μοτίβα, δίνοντας έτσι ένα πρωτότυπο στυλ σε ολόκληρο το ένδυμα.

Εκτέλεση Με φορά από Πάνω προς τα Κάτω:

Τα νούμερα που ακολουθούν είναι ενδεικτικά και δεν αποτελούν κανόνα

Βήμα 1 - Μετρήσεις & Υπολογισμοί

Πριν ξεκινήσετε πάρτε τα μέτρα σας! Χρησιμοποιώντας μια μεζούρα μετράμε την απόσταση των ώμων μας (cross back) σε εκατοστά. Πολλαπλασιάζοντας την μέτρηση που πήραμε με το δείγμα των πόντων που αντιστοιχεί σε ένα εκατοστό βρίσκουμε τους συνολικούς πόντους που θα έχουμε στο τέλος. Αυτή η μέτρηση χωρίζεται σε 3 τμήματα, δύο τμήματα που αντιστοιχούν στους ώμους και ένα τμήμα για την λαιμόκοψη.

Μέτρηση x Δείγμα πόντων για 1 εκ. = Συνολικοί Πόντοι
Μέτρηση x Δείγμα σειρών για 1 εκ. = Συνολικές Σειρές
Συνολικές σειρές ÷ 3  = Σειρές ανά τμήμα
Συνολικοί πόντοι ÷ 3 = Πόντοι ανά Τμήμα

 

Βήμα 2 - Πλέξιμο επωμίδων

Ξεκινάμε ρίχνοντας 2-5 εκατοστά πόντων. Προσοχή, όχι 5 πόντους αλλά τόσους πόντους όσους χρειαζόμαστε για να φτάσουμε τα 5 εκατοστά. Αυτοί οι πόντοι του ριξίματος είναι τμήμα της λαιμόκοψης που θα ολοκληρωθεί αργότερα. Σας προτείνουμε να ρίξετε τους πόντους με την Προσωρινή τεχνική για να μην φαίνεται ραφή όταν σηκώσετε αργότερα πόντους για τον γιακά.

Συνεχίζουμε το πλέξιμο αυτών των πόντων μπρος πίσω (φλατ) με ζέρσεϊ πλέξη ή χρησιμοποιώντας κάποιο σχέδιο. Πλέκουμε τόσες σειρές όσες υπολογίσαμε στο Βήμα 1 - Σειρές ανά τμήμα. Τελειώνουμε με καλή σειρά.

Σημείωση: Αυτήν τη λωρίδα θα μπορούσαμε να την φτιάξουμε ελαφρώς πλατύτερη προς το άκρο του ώμου ή του λαιμού, κάνοντας 2 αυξήσεις/μειώσεις, 1 σε κάθε άκρο για κάποιο αριθμό επαναλήψεων.

Επαναλαμβάνουμε, φτιάχνοντας μια πανομοιότυπη λωρίδα για τον δεύτερο ώμο.

saddle shoulder

Στο τέλος αυτών των δύο λωρίδων δεν κλείνουμε τους πόντους, αντίθετα τους βάζουμε σε παραμάνες συγκράτησης πόντων ή σε ένα δεύτερο νήμα. Αν είναι εφικτό δεν κόβουμε το νήμα και αφήνουμε τα κουβάρια στην άκρη για να συνεχίσουμε το πλέξιμο σε αυτά τα σημεία αργότερα, ενώνοντας τα με το υπόλοιπο πλεκτό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο κουβάρι νήματος για αυτές τις δύο λωρίδες, χρησιμοποιούμε το κάθε άκρο του για κάθε μία από τις δύο λωρίδες.

 

Βήμα 3 - Σύνδεση επωμίδων

Το επόμενο βήμα που είναι και το πιο σημαντικό, είναι η ένωση αυτών των δύο λωρίδων. Ανάμεσα σε αυτές τις λωρίδες ρίχνουμε πόντους που αντιστοιχούν στο υπολογισμό βήματος 1 - Πόντοι ανά Τμήμα.

Σημείωση: Η αναλογία μπορεί να διαφέρει, αν θέλουμε μια μεγάλη λαιμόκοψη για παράδειγμα, τότε το τμήμα του λαιμού θα καταλαμβάνει περισσότερο από το 1/3 όλων των πόντων της πλάτης, ενώ τα τμήματα των ώμων θα έχουν λιγότερους πόντους από το 1/3 το καθένα.

Αναλυτικά: Παίρνουμε την μία λωρίδα ώμου, συνδέουμε ένα δεύτερο νήμα (προαιρετικά διαφορετικού χρώματος) και έχοντας απέναντι μας την καλή πλευρά του πλεκτού ξεκινάμε το σήκωμα πόντων από την δεξιά εξωτερική πάνω γωνία κατευθυνόμενοι προς τον λαιμό. Το πλήθος των πόντων που σηκώνουμε είναι ίσο με "Πόντοι ανά Τμήμα". Συνεχίζουμε ρίχνοντας με την τεχνική που επιθυμούμε "Πόντοι ανά Τμήμα" και τέλος συνδέουμε την δεύτερη λωρίδα, σηκώνοντας το υπόλοιπο 1/3 των πόντων ή "Πόντοι ανά Τμήμα". Στο τέλος έχουμε στην βελόνα μας "Συνολικοί Πόντοι". Περιστρέφουμε το πλεκτό και πλέκουμε την πρώτη ανάποδη σειρά. Δουλεύουμε φλατ μέχρι την μασχάλη.

shaddle shoulder pick up sts 

 

Βήμα 4 - Διαμόρφωση Ανοίγματος για το μανίκι

Δουλεύουμε σαν να φτιάχνουμε ένα αμάνικο πουλόβερ, κάνοντας αν επιθυμούμε κοντές σειρές για να επιτύχουμε κλίση στους ώμους και αυξήσεις για να διαμορφώσουμε το άνοιγμα του μανικιού. Όταν πλέον φτάσουμε στο ύψος της μασχάλης, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για το μπροστινό κομμάτι του πλεκτού (μπούστο). Περιστρέφουμε το πλεκτό και σηκώνουμε πόντους στο αντίθετο πλευρό των λωρίδων, ρίχνουμε πόντους για την λαιμόκοψη ή κάνουμε αυξήσεις στο εσωτερικό άκρο κάθε λωρίδας για να επιτύχουμε μια ανοιχτή λαιμόκοψη (πχ στρογγυλή ή V) . Όταν ολοκληρώσουμε και τα δύο κομμάτια, πλάτη και μπούστου, και αφού έχουμε διαμόρφωση τα ανοίγματα για τα μανίκια (η διαμόρφωση στην συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται κάνοντας αυξήσεις πριν την μασχάλη), περνάμε τους πόντους μας σε κυκλικές βελόνες και δουλεύουμε σε γύρους ενώνοντας πλέον τα δύο κομμάτια. Αν πάλι δεν συμπαθούμε την κυκλική τεχνική, συνεχίζουμε τα κομμάτια μέχρι το τέλος (γοφούς) και κλείνουμε. Έπειτα τα ενώνουμε ράβοντας τα πλαϊνά τους. Μας απομένουν τα μανίκια.

 

Βήμα 5 - Μανίκια

Το τελευταίο στάδιο είναι η διαμόρφωση των μανικιών. Εδώ πρέπει να υπολογίσουμε πόσους συνολικούς πόντους θα σηκώσουμε, μετράμε δηλαδή άνοιγμα του μανικιού στον κορμό με μία μεζούρα και πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα με το δείγμα των πόντων. Ξεκινάμε τοποθετώντας τους πόντους που είχαμε αφήσει σε παραμάνες, σε κυκλικές βελόνες, έπειτα σηκώνουμε πόντους γύρω από το άνοιγμα με βάση τους υπολογισμούς που είχαμε κάνει, προσοχή στο ύψος της μασχάλης σηκώνουμε 1 πόντο για κάθε κλειστό πόντο. Από εδώ και πέρα δουλεύουμε με την την τεχνική των κοντών σειρών για να δώσουμε σχήμα στο μανίκι. Για αναλυτικές οδηγίες δείτε εδώ.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Εργαλεία: Παραμάνα
  • Βαθμός δυσκολίας: Ενδιάμεσο
  • Είδος: Μπλούζα
Διαβάστηκε 12789 φορές

Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις