• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Είστε εδώ:Αρχική»Πλέξιμο & Οδηγίες»Τεχνικές Πλεξίματος»Πλέξιμο Μπριός - Brioche με δύο χρώματα
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

Πλέξιμο Μπριός - Brioche με δύο χρώματα Βίντεο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(21 ψήφοι)
Πλέξιμο Μπριός - Brioche με δύο χρώματα Πλέξιμο Μπριός - Brioche με δύο χρώματα

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πλέκοντας με: Βελόνες

Αυτή η πλέξη με τα δύο χρώματα απαιτεί καλτσοβελόνες ή κυκλικές βελόνες επειδή μεταφέρουμε το πλεκτό στο άλλο άκρο προκειμένου να δουλέψουμε με το δεύτερο χρώμα.

Δίνουμε προσοχή στον τρόπο που παίρνουμε τους άπλεκτους πόντους! Τους παίρνουμε με ανάποδη και αφού έχουμε φέρει  πρώτο  το νήμα μπροστά (εκτός κι αν οι οδηγίες αναφέρουν κάτι διαφορετικό), έτσι σχηματίζονται 2 πόντοι, ο ένας πάνω στον άλλο που πάντα στην επόμενη σειρά πλέκονται μαζί είτε με καλή είτε με ανάποδη μπριός  (brk ή brp αντίστοιχα). Αυτούς τους πόντους θα τους βλέπετε γραμμένους ως Διπλούς πόντους από εδώ και κάτω.

Υπενθυμίζουμε ότι, όταν πλέκουμε τον Διπλό πόντο με καλή τότε αυτό το βήμα ονομάζεται μπριός καλή (μπκ) ή brioche knit (brk) στα αγγλικά. Όταν πλέκουμε τον Διπλό πόντο με ανάποδη το ονομάζουμε μπριός ανάποδη (μπα) ή brioche purl (brp) στα αγγλικά.

Για να κατανοήσετε ευκολότερα αυτή την πλέξη  δοκιμάστε πρώτα το Μπριός με ένα χρώμα. 


Tips που θα μας βοηθήσουν:

1. Έχουμε κατά νου ότι κάθε σειρά πλέκεται στην πραγματικότητα 2 φορές, άρα δυο σειρές δουλεύονται με καλή και δυο με ανάποδη ως το τέλος.
2. Τα χρώματα πλέκονται εναλλάξ, μία σειρά με το πρώτο χρώμα και μία με το δεύτερο.
3. Όταν το νήμα με το χρώμα που επιθυμούμε να πλέξουμε δεν βρίσκεται στο σωστό άκρο της βελόνας, τότε σπρώχνουμε το πλεκτό στο άλλο άκρος της βελόνας.
4. Οι μονοί πόντοι παίρνονται πάντα άπλεκτοί ενώ οι διπλοί πλέκονται πάντα.
5. Στις σειρές που πλέκουμε με ανάποδη αμέσως μετά από τον άπλεκτο πόντο, περιστρέφουμε το νήμα ξανά γύρω από την δεξιά βελόνα (ζετέ) για να πλέξουμε τον επόμενο διπλό πόντο με ανάποδη.


brioche inc decΣυμβουλή:
Επιλέγουμε τον ίδιο τύπο νήματος σε δύο διαφορετικά χρώματα. Συνήθως το πιο φωτεινό χρώμα είναι αυτό που φαίνεται στην καλή πλευρά, ενώ το σκούρο το αφήνουμε για την ανάποδη πλευρά. Αυτό δεν επηρεάζει καθόλου το πλεκτό μας όταν φτιάχνουμε ένα απλό κομμάτι. Όταν όμως πλέκουμε χρησιμοποιώντας αυξήσεις & μειώσεις τότε πρέπει να καθορίσουμε πιο θα είναι το χρώμα που θα φαίνεται στους καλούς πόντους (αυτούς που προεξέχουν), έτσι στην καλή πλευρά, με το φωτεινό νήμα πλέκουμε με μπριός ενώ με το σκούρο παίρνουμε άπλεκτους πόντους.

Εκτέλεση

Ρίχνουμε:  ζυγό αριθμό πόντων συν 2 για τις άκρες με το πρώτο νήμα

Σειρά στησίματος: Σπρώχνουμε το πλεκτό στο άλλο άκρο της βελόνας, συνδέουμε το δεύτερο νήμα και πλέκουμε τον πρώτο και τον τελευταίο πόντο με καλή, για τους ενδιάμεσους κάνουμε το εξής: φέρνουμε το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα και παίρνουμε 1 άπλεκτό με ανάποδη, ζετέ, 1 ανάποδη

Σειρά 1: Με το πρώτο νήμα παίρνουμε τον πρώτο πόντο άπλεκτο έχοντας το νήμα πίσω από την βελόνα, πλέκουμε με καλή τον τελευταίο. Για τους ενδιάμεσους πόντους: τους μονούς πόντους τους παίρνουμε άπλεκτους (πάντα με το νήμα μπροστά) και τους διπλούς πόντους τους πλέκουμε με ανάποδη μαζί (brp). Μετά από κάθε άπλεκτο πόντο κάνουμε ζετέ.

Σειρά 2: Σπρώχνουμε το πλεκτό στην άλλη άκρη της βελόνας. Με το δεύτερο χρώμα παίρνουμε τον πρώτο πόντο άπλεκτο με το νήμα πίσω & πλέκουμε με καλή τον τελευταίο. Για τους ενδιάμεσους πόντους: τους διπλούς πόντους του πλέκουμε μαζί με καλή (brk) ενώ τους μονούς τους παίρνουμε άπλεκτους (με το νήμα μπροστά)

Σειρά 3: Με το πρώτο νήμα παίρνουμε τον πρώτο πόντο άπλεκτο με το νήμα πίσω & πλέκουμε με καλή τον τελευταίο. Για τους υπόλοιπους: οι διπλοί πλέκονται μαζί με καλή (brk), παίρνουμε άπλεκτους τους μονούς (με το νήμα μπροστά)

Σειρά 4: Σπρώχνουμε το πλεκτό στο άλλο άκρο της βελόνας, χρησιμοποιούμε το δεύτερο νήμα και πλέκουμε τον πρώτο και τον τελευταίο πόντο με καλή. Για τους ενδιάμεσους: τους μονούς πόντους τους παίρνουμε άπλεκτους (πάντα με το νήμα μπροστά) και τους διπλούς πόντους τους πλέκουμε με ανάποδη μαζί (brp). Μετά από κάθε άπλεκτο πόντο κάνουμε ζετέ.

Επαναλαμβάνουμε τις Σειρές 1-4 ως το τέλος 

Διαβάστηκε 23207 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πλέξη Μπριός - Brioche stitch Διπλό πλέξιμο - Double knitting »
Προσθήκη νέου σχολίου

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Μπες στην παρέα μας

 

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις