• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

Πλέξιμο Μπριός - Brioche με δύο χρώματα Βίντεο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(23 ψήφοι)
Πλέξιμο Μπριός - Brioche με δύο χρώματα Πλέξιμο Μπριός - Brioche με δύο χρώματα

Αυτή η πλέξη με τα δύο χρώματα απαιτεί καλτσοβελόνες ή κυκλικές βελόνες επειδή μεταφέρουμε το πλεκτό στο άλλο άκρο προκειμένου να δουλέψουμε με το δεύτερο χρώμα.

Επισκεφθείτε το άρθρο Μπριός με ένα χρώμα σε περίπτωση που για πρώτη φορά βλέπετε αυτή τη πλέξη.

Δίνουμε προσοχή στον τρόπο που παίρνουμε τους άπλεκτους πόντους. Τους παίρνουμε με ανάποδη και αφού έχουμε φέρει  το νήμα μπροστά (εκτός κι αν οι οδηγίες αναφέρουν κάτι διαφορετικό), έτσι σχηματίζονται 2 πόντοι, ο ένας πάνω στον άλλο που πάντα στην επόμενη σειρά πλέκονται μαζί είτε με καλή είτε με ανάποδη μπριός  (brk ή brp αντίστοιχα). Αυτούς τους πόντους θα τους βλέπετε γραμμένους ως Διπλούς πόντους από εδώ και κάτω και όπως είπαμε πριν, θα τους χειριζόμαστε σαν να είναι ένας.

Υπενθυμίζουμε ότι, όταν πλέκουμε τον Διπλό πόντο με καλή τότε αυτό το βήμα ονομάζεται μπριός καλή (μπκ) ή brioche knit (brk) στα αγγλικά. Όταν πλέκουμε τον Διπλό πόντο με ανάποδη το ονομάζουμε μπριός ανάποδη (μπα) ή brioche purl (brp) στα αγγλικά.


Tips που θα μας βοηθήσουν:

1. Έχουμε κατά νου ότι κάθε σειρά δουλεύεται στην πραγματικότητα 2 φορές, έτσι για δύο διαδοχικές φορές έχουμε απέναντι μας την ίδια πλευρά του πλεκτού.

2. Τα χρώματα δουλεύονται εναλλάξ, η κάθε σειρά πλέκεται μία φορά με το ένα χρώμα και αμέσως μετά με το άλλο.

3. Όταν το νήμα με το χρώμα που επιθυμούμε να πλέξουμε δεν βρίσκεται στο σωστό άκρο της βελόνας, τότε σπρώχνουμε το πλεκτό στο άλλο άκρος της βελόνας, με αυτόν τον τρόπο έχουμε απέναντι μας πάλι την ίδια πλευρά του πλεκτού.

4. Οι μονοί πόντοι παίρνονται πάντα άπλεκτοι ενώ οι διπλοί πλέκονται πάντα εκτός αν οι οδηγίες μας αναφέρουν κάτι άλλο.

5. Στις σειρές που πλέκουμε με μπριός ανάποδη αμέσως μετά από τον άπλεκτο πόντο, περιστρέφουμε το νήμα ξανά γύρω από την δεξιά βελόνα 360 μοίρες με την φορά του ρολογιού για να πλέξουμε τον επόμενο διπλό πόντο με μπριός ανάποδη.

6. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, πριν πάρουμε άπλεκτο πόντο έχουμε φροντίσει το νήμα να είναι μπροστά από την δεξιά βελόνα και αφού τον πάρουμε το νήμα εξακολουθεί να είναι μπροστά και πάνω από την δεξιά βελόνα γι' αυτό και η συντομογραφία sl1yo (slip 1, yarn over), το yo δηλώνει ότι το νήμα μας, αφού πάρουμε τον άπλεκτο πόντο, πρέπει να είναι πάνω από την δεξιά βελόνα για να διασταυρώνεται με τον πόντο.
Προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ένας διπλός πόντος που στην επόμενη σειρά θα πλεκτεί με μπριός είναι να έχουμε φέρει πριν το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα, εξού και το yf sl1yo (yarn forward, slip 1 stitch, yarn over) που το βλέπουμε σε πολλά πατρόν και σημαίνει ότι: Φέρνουμε το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα (yarn forward), παίρνουμε έναν άπλεκτο πόντο με ανάποδη (sl1), φέρνουμε το νήμα πάνω από την δεξιά βελόνα και προς τα πίσω (yarn over). Παρατηρούμε εδώ ότι το yarn over δεν έχει την ίδια σημασία με το ζετέ που ξέραμε ως τώρα, αλλά χρησιμοποιείται για να δηλώσει την θέση του νήματος σε σχέση με την βελόνα.


brioche inc decΣυμβουλή:
Επιλέγουμε τον ίδιο τύπο νήματος σε δύο διαφορετικά χρώματα. Συνήθως το πιο ανοιχτό χρώμα είναι αυτό που φαίνεται στην καλή πλευρά, ενώ το σκούρο το αφήνουμε για την ανάποδη πλευρά. Αυτό δεν επηρεάζει καθόλου το πλεκτό μας όταν φτιάχνουμε ένα απλό κομμάτι. Όταν όμως πλέκουμε χρησιμοποιώντας αυξήσεις & μειώσεις τότε πρέπει να καθορίσουμε ποιο θα είναι το χρώμα που θα φαίνεται στους καλούς πόντους (αυτούς που προεξέχουν), έτσι στην καλή πλευρά, με το φωτεινό νήμα πλέκουμε με μπριός ενώ με το σκούρο παίρνουμε άπλεκτους πόντους.

Εκτέλεση

Ρίξιμο:  με το φωτεινό χρώμα (ή με αυτό που θέλουμε να φαίνεται στην καλή πλευρά) και με καλτσοβελόνες ή κυκλικές, ρίχνουμε ζυγό αριθμό πόντων συν 3 επιπλέον πόντους για ομοιόμορφες άκρες

Σειρά στησίματος (καλή πλευρά): Σπρώχνουμε το πλεκτό στο άλλο άκρο της βελόνας 

1. Παίρνουμε τον πρώτο πόντο άπλεκτο με ανάποδη
2. Τοποθετούμε το δεύτερο σκούρο νήμα μεταξύ των δύο πόντων (της δεξιάς και αριστερής βελόνας) με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε η άκρη του να είναι στο πίσω μέρος του πλεκτού και μπροστά να είναι το υπόλοιπο νήμα με το κουβάρι, έτσι έχουμε το σκούρο νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα
3. Πλέκουμε με ανάποδη τον επόμενο πόντο και συνεχίζουμε να κρατάμε το νήμα μπροστά
5. Παίρνουμε άπλεκτο τον επόμενο με ανάποδη
6. Περιστρέφουμε το σκούρο νήμα γύρω από την δεξιά βελόνα έτσι ώστε να περάσει πάνω από τον πόντο με το ανοιχτό χρώμα, να πάει πίσω και έπειτα από κάτω και πάλι μπροστά από την δεξιά βελόνα (το περιστρέφουμε δηλαδή 360 μοίρες με φορά ρολογιού έτσι ώστε να ξαναέρθει στην αρχική του θέση). Έτσι έχουμε ένα διπλό πόντο, έναν πόντο δηλαδή που από πάνω του περνάει δεύτερο νήμα με διαφορετικό χρώμα.
7. Πλέκουμε τον επόμενο πόντο με ανάποδη και συνεχίζουμε να κρατά με το νήμα μπροστά
Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 5 έως 7 μέχρι και τον προτελευταίο πόντο, ελευθερώνουμε από το χέρι μας το νήμα αφήνοντας το να κρέμεται μπροστά και παίρνουμε τον τελευταίο πόντο άπλεκτο με ανάποδη

Περιστρέφουμε το πλεκτό και έχουμε απέναντι μας την ανάποδη πλευρά

Σειρά 1 (ανάποδη πλευρά με φωτεινό νήμα): Με το φωτεινό νήμα πλέκουμε τον πρώτο πόντο με ανάποδη 
1. Έχοντας το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα παίρνουμε 1 άπλεκτο με ανάποδη
2. Περιστρέφουμε το νήμα 360 μοίρες ώστε να έρθει πάλι μπροστά (με τον ίδιο τρόπο που αναφέραμε στην σειρά στησίματος)
3. Πλέκουμε τον επόμενο με μπριός ανάποδη 
Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 1-3 μέχρι να μείνουν στην αριστερή βελόνα 2 πόντοι, έχοντας το νήμα μπροστά παίρνουμε έναν απλεκτό με ανάποδη και περιστρέφουμε το νήμα 360 μοίρες, πλέκουμε τον τελευταίο πόντο με ανάποδη


Σειρά 1  (ανάποδη πλευρά με σκούρο νήμα): Σπρώχνουμε το πλεκτό στην άλλη άκρη της βελόνας.
Χωρίς να σηκώσουμε το σκούρο νήμα παίρνουμε τον πρώτο πόντο άπλεκτο με ανάποδη, πιάνουμε το νήμα που είναι πίσω από το πλεκτό 
1. Πλέκουμε μπριός καλή
2. Φέρνουμε το νήμα μπροστά από το πλεκτό με την φορά του ρολογιού (κάτω από την δεξιά βελόνα και έπειτα μπροστά)
3. Παίρνουμε 1 άπλεκτο με ανάποδη κρατώντας το νήμα μπροστά
Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 1 έως 3 μέχρι να μείνουν 2 πόντοι στην αριστερή βελόνα.
Έχοντας το νήμα μπροστά, πλέκουμε μπριός καλή, αφήνουμε το νήμα να πέσει από το χέρι μας στην πίσω πλευρά του πλεκτού και παίρνουμε τον επόμενο άπλεκτο με ανάποδη

Σειρά 2 (καλή πλευρά με φωτεινό νήμα): Με το φωτεινό νήμα πλέκουμε με καλή τον πρώτο πόντο
2. Φέρνουμε το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα με την φορά του ρολογιού, δηλαδή από κάτω και έπειτα μπροστά 
3. Παίρνουμε τον επόμενο πόντο άπλεκτο με ανάποδη, έχουμε το νήμα μπροστά και πάνω από την δεξιά βελόνα
1. Πλέκουμε μπριός καλή τον επόμενο πόντο,
Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 1-3 μέχρι να μείνουν 2 πόντοι στην αριστερή βελόνα, φέρνουμε το νήμα μπροστά από κάτω προς τα μπρος και παίρνουμε τον επόμενο άπλεκτο με ανάποδη, πλέκουμε τον τελευταίο με καλή.

Σειρά 2 (καλή πλευρά με σκούρο νήμα): Σπρώχνουμε το πλεκτό στο άλλο άκρο της βελόνας, παίρνουμε τον πρώτο πόντο άπλεκτο με ανάποδη. Σηκώνουμε το σκούρο νήμα μπροστά απο το πλεκτό,
3. Πλέκουμε μπριός ανάποδη, συνεχίζουμε να κρατά με το νήμα μπροστά
1. Παίρνουμε άπλεκτο με ανάποδη τον επόμενο πόντο
2. Περιστρέφουμε το νήμα 360 μοίρες
Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 1-3 μέχρι τους 2 τελευταίους πόντους, έχοντας μπροστά το νήμα πλέκουμε μπριός ανάποδη, ελευθερώνουμε το νήμα από το χέρι μας και το αφήνουμε να πέσει στην καλή πλευρά, παίρνουμε άπλεκτο με ανάποδη τον τελευταίο πόντο.

Επαναλαμβάνουμε τις Σειρές 1-2 ως το τέλος 


Σύμβολα για Πλέξη Μπριός

brk

 brp

knit

purl

sl1yo

 

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πλέκοντας με: Βελόνες
Διαβάστηκε 36672 φορές

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πλέξη Μπριός - Brioche knitting Διπλό πλέξιμο - Double knitting »

Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις