Οδηγίες χρήσης
Ένας οδηγός για το Plekontas.gr
Φανταστείτε ότι πλέκετε δύο διαφορετικά κομμάτια ζέρσεϊ και ράβετε το ένα πάνω στο άλλο με τέτοιο τρόπο ώστε να εφάπτονται οι δύο ανάποδες πλευρές τους. Το αποτέλεσμα θα δώσει ένα παχύ πλεκτό που και στις δύο πλευρές εμφανίζονται καλοί πόντοι (όψη του ζέρσεϊ).
Η τεχνική του Double knitting επιτυγχάνει ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα χωρίς να χρειάζεται το πλέξιμο δύο διαφορετικών κομματιών και προφανώς χωρίς να χρειάζεται ράψιμο.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνική με ένα χρώμα ή με δύο, στην δεύτερη περίπτωση η κάθε πλευρά του πλεκτού έχει διαφορετικό χρώμα.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε επίσης είναι ότι σε κάθε πλευρά φαίνονται οι μισοί πόντοι! Άρα για αρχή ρίχνουμε διπλάσιους πόντους από αυτούς που θέλουμε και πάντα σε ζυγό αριθμό.
Όπως είπαμε παραπάνω, ρίχνουμε ζυγό αριθμό πόντων.
Σε όλες τις σειρές: 1 καλή, φέρνουμε το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα και παίρνουμε έναν άπλεκτο πόντο με ανάποδη, πάμε πίσω το νήμα. Επαναλαμβάνουμε τους δύο αυτούς πόντους ως το τέλος της σειράς και μέχρι το τέλος του πλεκτού.
Αν αφαιρέσουμε τη βελόνα και τραβήξουμε το πλεκτό από τις δύο πλευρές του θα δούμε ότι ανοίγει σαν σακούλα, όπως ακριβώς και η πλέξη σωλήνα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνική ακόμα κι αν δεν έχουμε ξανά πλέξει πολύχρωμα πλεκτά.
Χρειαζόμαστε 2 νήματα διαφορετικού χρώματος.
Σε αυτήν την περίπτωση δουλεύουμε τους πόντους σε ζεύγη, πλέκοντας τον ένα με καλή και τον επόμενο με ανάποδη. Ο πρώτος πόντος που πλέκεται με καλή είναι και αυτός που θα φαίνεται στην εξωτερική επιφάνεια του υφάσματος που είναι απέναντι μας. Το κόλπο είναι να θυμόμαστε να μεταφέρουμε μαζί και τα δύο νήματα πλέκοντας κάθε πόντο μόνο με το ένα από αυτά.
Αναλυτικά:
Χρησιμοποιώντας μια τεχνική για ρίξιμο με δύο χρώματα ρίχνουμε ζυγό αριθμό πόντων. Μπορούμε επίσης να ρίξουμε τους πόντους μόνο με το ένα χρώμα και στην πρώτη σειρά να συνδέσουμε το δεύτερο νήμα.
Σειρά 1: * Και με τα 2 νήματα πίσω από το πλεκτό, πλέκουμε 1 καλό πόντο με το πρώτο χρώμα, φέρνουμε και τα 2 χρώματα μπροστά και με το δεύτερο πλέκουμε 1 ανάποδο. Επαναλαμβάνουμε από το * ως το τέλος της σειράς.
Όταν πλέκουμε φλατ (όχι κυκλική) και για να ξεκινήσουμε την επόμενη σειρά, γυρίζουμε το πλεκτό και στρίβουμε μεταξύ τους τα δύο νήματα στην αρχή της επόμενης σειράς, φέρνοντας το νέο νήμα κάτω από το παλιό.
Σειρά 2: *Και με τα 2 χρώματα πίσω, πλέκουμε 1 καλό με το δεύτερο χρώμα, με τα 2 νήματα μπροστά, πλέκουμε 1 πόντο με ανάποδη με το πρώτο νήμα. Επαναλαμβάνουμε από το * ως το τέλος της σειράς.
Επαναλαμβάνουμε τις 2 σειρές ως το τέλος.
Πολλοί για να μπορέσουν να δουλέψουν και με τα δύο νήματα παράλληλα, κρατούν το ένα νήμα με το δεξί χέρι και το άλλο με το αριστερό, δηλαδή μία πλέκουν με Αγγλική και μία με Ηπειρωτική τεχνική. Όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι με το δεξί μας χέρι κρατάμε το νήμα που πλέκεται με καλή και με το αριστερό κρατάμε το νήμα που πλέκεται με ανάποδη.
Δείτε εδώ άρθρο για το πως γίνονται οι μειώσεις στην ΔΠ.
Χρησιμοποιείστε αυτή την τεχνική για να φτιάξετε ζεστά σκουφάκια όπως το σκουφάκι της ειρήνης ή λαιμούς, επίσης οι πιο έμπειροι μπορούν εύκολα να φτιάξουν σχέδια με το χρώμα της αντίθετης πλευράς, ένα παράδειγμα μπορείτε να δείτε στο πατρόν Pellissier cowl.
Μέρος 1
Μέρος 2
Ένας οδηγός για το Plekontas.gr
Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις