• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 00:00

Συνεχόμενη Μέθοδος - Contiguous Method

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Μιλώντας για πλέξιμο πουλόβερ από πάνω προς τα κάτω (top-down), το μυαλό μας πάει σχεδόν πάντα στην ρεγκλάν τεχνική, όμως δεν είναι αυτή η μόνη λύση.

Η Susie Myers μας παραχώρησε τις οδηγίες της για το πως να διαμορφώνουμε ένα πλεκτό που ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω ή και αντίστροφα. Αυτή η διαμόρφωση δεν αφορά ολόκληρο το ένδυμα αλλά ίσως τα πιο δύσκολα κομμάτια του, δηλαδή τους ώμους και τα μανίκια. Αν και σε αυτές τις οδηγίες γίνεται αναφορά στην τεχνική της Barbara Walker (στην οποία σηκώνουμε πόντους γύρω από το άνοιγμα του μανικιού και έπειτα διαμορφώνουμε την κλίση με την μέθοδο των κοντών σειρών) και παρόλο που το αποτέλεσμα είναι σχεδόν ίδιο, ο τρόπος εκτέλεσης διαφέρει αρκετά.

Η Συνεχόμενη μέθοδος είναι ένας τρόπος πλεξίματος της ραφής του ώμου και του ωμίτη ενός ενδύματος που πλέκεται με φορά από πάνω προς τα κάτω (ή και αντίστροφα), με όψη μανικοκόλλησης.

Διαφέρει από την τεχνική μανικοκόλλησης της Barbara Walker, με αυτήν την μέθοδο χρησιμοποιείται μια συνεχόμενη σειρά ή γύρος ακριβώς από το ξεκίνημα.
Αυτό περιλαμβάνει το μισό μπροστινό τμήμα, την ραφή του ώμου, την πλάτη, την άλλη ραφή του ώμου και το υπόλοιπο μπροστινό. Η τεχνική της Barbara Walker φτάνει σε αυτό το στάδιο αφού έχει πλεκτεί περίπου το ένα τρίτο του πάνω τμήματος – γιακά.

Αυτή η μέθοδος δημιουργεί φυσικά μια ωραία κλίση στους ώμους. Δεν είναι πατρόν και δεν αντικαθιστά κάποιο πατρόν. Μπορεί να υιοθετηθεί από ένα πατρόν για να δουλευτεί με αυτό.
Δεν είναι ρεγκλάν μανίκι, παρόλο που πλέκεται από πάνω προς τα κάτω δίνει την αίσθηση αυτή.

Αυτή η μέθοδος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αμάνικα ενδύματα!


Περίληψη

Για τον ώμο: σε κάθε σειρά, αυξάνουμε σε κάθε πλευρά των δύο κεντρικών πόντων, για κάθε ώμο (4 αυξήσεις σε κάθε σειρά)
Για των ωμίτη (γύρισμα του ώμου + ξεκίνημα μανικιών): αυξάνουμε σε κάθε σειρά, στην πλευρά των μανικιών (4 αυξήσεις σε κάθε σειρά)
Για να σταματήσει το πολύ ανέβασμα του λαιμού: Αυξάνουμε στην πίσω πλευρά του λαιμού (2,3 ή 4 πόντους κάθε 2η σειρά για 6-8 σειρές).


Λεπτομερώς

Αυτή είναι μια μέθοδος και όχι ένα πατρόν. Πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε την διαμόρφωση του μπροστινού τμήματος (λαιμόκοψη), συνδέοντας το για να πλέξετε σε γύρους, ξεχωρίστε το σώμα από τα μανίκια κ.α.
Οι αυξήσεις στο πίσω μέρος του λαιμού δεν αναφέρονται, καθώς η τοποθέτηση τους είναι μεταβλητή, εξαρτώμενη από το αν είναι 2, 3 ή 4.

τδ = τοποθέτηση δείκτη
μδ = μεταφορά δείκτη
κμπ= αύξηση. Πλέκουμε με καλή τον πόντο από το μπροστά και το πίσω ποδαράκι
αμπ= αύξηση. Πλέκουμε με ανάποδη τον πόντο από το μπροστά και το πίσω ποδαράκι
& = ακαθόριστο / άγνωστο πλήθος πόντων (εξαρτάται από εσάς)

Χρησιμοποιήστε ρίξιμο της επιλογής σας. Μπορεί αν επιθυμείτε να κάνετε προσωρινό ρίξιμο στο πίσω μέρος του λαιμού για να σηκώσετε αργότερα πόντους και να κάνετε τον γιακά.
Ρίξτε πόντους για το πίσω τμήμα του λαιμού (ανάλογα με το δείγμα σας)
Ρίξτε 6 επιπλέον πόντους.
Σειρά 1: 1κ, τδ, 2κ, τδ, κ ως τους τρεις τελευταίους πόντου, τδ, 2κ, τδ, 1κ
Σειρά 2: αμπ~, μδ, 2α, μδ, αμπ, α μέχρι 1 πόντο πριν τον δείκτη, αμπ, μδ, 2α, μδ, αμπ
Σειρά 3: 1κ, κμπ~, μδ, 2κ, μδ, κμπ, κ ως ένα πόντο πριν τον δείκτη, κμπ, μδ, 2κ, μδ, κμπ, 1κ
~ = ή οποιαδήποτε τεχνική αύξησης της επιλογής σας

Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία, κάνοντας μια αύξηση σε κάθε πλευρά του δείκτη σε ΚΑΘΕ σειρά, μέχρι η ραφή να είναι ίση με το μήκος του ώμου σας.

Μπορείτε να υπολογίσετε πόσες σειρές χρειάζεστε για την ραφή του ώμου πολλαπλασιάζοντας την απόσταση με το δείγμα των σειρών. Ο τύπος της αύξησης που χρησιμοποιείτε μπορεί να κάνει αυτή τη ραφή λίγο σφιχτή, γι’ αυτό μπορεί να χρειαστεί να κάνετε λίγες περισσότερες σειρές ή θυμηθείτε να κάνετε χαλαρούς κεντρικούς πόντους.

Αυτό ήταν το μέρος του ώμου. Σχηματίζει μια καλή κλίση για τους ώμους χωρίς να εφαρμόσετε κοντές σειρές.
Η άκρη του ωμίτη εκτραχύνεται όταν η ραφή του ώμου συνεχίζεται για πολύ.
Για να επιτευχθεί ένας στρογγυλοποιημένος ωμίτης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραπάνω από δύο κεντρικούς πόντους στην ραφή του ώμου.

Ο ωμίτης – ξεκίνημα του μανικιού

Οι δύο τεχνικές για καλό σχηματισμό του ωμίτη είναι
1) Μην αφήσετε την ραφή του ώμου να επεκταθεί πολύ. Το κόκαλο που προεξέχει στους ώμους είναι μάλλον πολύ μακρύ σημείο. Το εξωτερικό μέρος της τιράντας του σουτιέν είναι πιθανόν ένα καλό σημείο να σταματήσετε (εξαρτάται από το ξεχωριστό σχήμα των ώμων σας φυσικά). Η ραφή του ώμου μπορεί να καταλήξει πολύ πολύ κοντύτερη από όσο θα φανταζόσασταν.
2) Οι συχνές αυξήσεις στο σημείο όπου μετακινείτε τους δείκτες για να ξεχωρίσετε τους πόντους των μανικιών από τους πόντους που ήταν οι κεντρικοί της ραφής, βοηθούν να σταματήσετε το μυτερό σχήμα.

Δυστυχώς, το πλήθος των συχνοτήτων εξαρτάται αρκετά από τον τύπο νήματος, το πάχος του, το ντραπάρισμα του, την πυκνότητα των πόντων, το πλήθος των πόντων που χρησιμοποιούνται για την ραφή κ.α. Αυτή η ξαφνική αύξηση μπορεί να οδηγήσει σε «σήκωμα» της άκρης του ώμου, εκεί που γίνεται το γύρισμα για το μανίκι, το οποίο είναι εμφανές όταν το ένδυμα είναι επίπεδο ή αφόρετο, μπορεί να εξαφανιστεί μόλις το ρούχο φορεθεί, αφού το επιπλέον ύφασμα μαζεύεται στο κόκαλο του ώμου (γι’ αυτό η ραφή αυτή σταματάει πριν το κόκαλο).
Το σχήμα και οι προτίμηση του καθένα είναι διαφορετικά, αυτό κάνει δύσκολη την δημιουργία κανόνων σχετικά με το που πρέπει να σταματάει η ραφή.

contiguousΔοκιμάστε αυτά τα νούμερα πόντων:
Σε αυτό το σημείο μετακινήστε τους δείκτες έτσι ώστε να υπάρχουν 6 πόντοι ανάμεσα τους. Εδώ είναι τώρα η κορυφή του ωμίτη. Θα αυξάνετε ΜΟΝΟ μεταξύ αυτών των δεικτών που μαρκάρουν τους πόντους των μανικιών.
Επόμενη σειρά: &κ, μδ, κμπ, 4κ, κμπ, (8π), μδ, &κ, μδ, κμπ, 4κ, κμπ, (8π), μδ, &κ
Επόμενη σειρά: &α, μδ, απμ, 6α, αμπ (10π), μδ, &π, μδ, αμπ, 6α, αμπ (10 πόντοι), μδ, &α
Επόμενη σειρά: &κ, μδ, κμπ, 8κ, κμπ (12π), μδ, &κ, μδ, κμπ, 8κ, κμπ (12π), μδ, &κ
Κπλ.
Συνεχίστε με αυτή την διαδικασία για αρκετές σειρές, αυξάνοντας σε ΚΑΘΕ σειρά, στο τμήμα των μανικιών μόνο.
Κάντε το μόνο για λίγες σειρές!
Μην το κάνετε για όλο το άνοιγμα του μανικιού!

Προτείνεται αυτό να γίνεται για την ίδια απόσταση που αναφέρει η Barbara Walker στην τεχνική των κοντών σειρών (περίπου το 1/6 του ανοίγματος του μανικιού)
Έπειτα κάντε τις αυξήσεις σε κάθε δεύτερη σειρά (καλή σειρά) και συνεχίστε το σχέδιο του πατρόν, πχ διαμόρφωση της μασχάλης.


Αν χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο για να πλέξετε ή να αναπτύξετε ένα ένδυμα ή να γράψετε ένα πατρόν, θα ήταν καλό αν περιλαμβάνατε τα παρακάτω:
Αυτό το ένδυμα δουλεύεται χωρίς ραφές από πάνω προς τα κάτω χρησιμοποιώντας την συνεχόμενη μέθοδο ανεπτυγμένη από την Susie Myers, SuieM στο Ravelry (http://www.ravelry.com/people/SusieM)
Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό - δίνει στους ανθρώπους έναν τρόπο παρακολούθησης επιπλέον πληροφοριών.
Επίσης προσθέστε την ετικέτα "contiguous" στο πρότζεκτ σας ή στο πατρόν.

Πηγές:
http://www.ravelry.com/patterns/library/contiguous
Φωτογραφίες: Susie Myers

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Εργαλεία: Δείκτες
  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
  • Είδος: Μπλούζα
Διαβάστηκε 12962 φορές

Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις