Οδηγίες χρήσης
Ένας οδηγός για το Plekontas.gr
Συναντάμε το ρεγκλάν σε πουλόβερ και χαρακτηριστικό του είναι η διαγώνια γραμμή που σχηματίζεται από την λαιμόκοψη ως τη μασχάλη.
Η συγκεκριμένη διαμόρφωση πήρε το όνομα της από τον πρώτο Baron Raglan, έναν Βρετανό αξιωματικό του στρατού ο οποίος έχασε το δεξί του χέρι στον πόλεμο. Για να του δώσει περισσότερη κινητικότητα ο ράφτης του, του σχεδίασε ένα μανίκι που εκτεινόταν από τη μασχάλη ως τη λαιμόκομοψη σχηματίζοντας μια διαγώνια ραφή.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να επιτύχουμε μια τέτοια διαμόρφωση στο πλεκτό μας, μπορούμε να το πλέξουμε σε 4 διαφορετικά κομμάτια (μπροστινό, πίσω και 2 μανίκια) και στο τέλος να τα ράψουμε, μπορούμε επίσης να ξεκινήσουμε το πλέξιμο από κάτω προς τα πάνω με την κυκλική τεχνική και φτάνοντας στο σημείο της μασχάλης να ενώσουμε τα μανίκια και να εφαρμόσουμε ρεγκλάν. Τέλος μπορούμε να ξεκινήσουμε το πλεκτό μας από τη λαιμόκοψη και να συνεχίσουμε προς τα κάτω, με αυτή τη τεχνική θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.
Σε αυτή την τεχνική τα μανίκια πλέκονται παράλληλα με το σώμα και έτσι δεν απαιτούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί για τη δημιουργία τους. Οι αυξήσεις γίνονται τις περισσότερες φορές ανά δεύτερο γύρο αν πλέκουμε με κυκλική τεχνική ή σε κάθε καλή σειρά αν πλέκουμε φλατ. Επίσης, αποφεύγονται οι ραφές άρα και οι κλωστές που χρειάζονται μάζεμα στο τέλος του πλεξίματος (βοηθητικό άρθρο για τον υπολογισμό του ρεγκλάν θα βρείτε εδώ, μπορείτε επίσης να κάνετε Online υπολογισμό εδώ).
Απαραίτητα υλικά: Με το ξεκίνημα του πλεκτού γίνεται διαχωρισμός των τμημάτων του. Έτσι, αυτό που χρειαζόμαστε επιπλέον για αυτή την τεχνική είναι οι δείκτες.
Αυτό που ακολουθεί δεν είναι πατρόν, είναι μια αναφορά στην τεχνική του ρεγκλάν έτσι ώστε να κατανοήσουμε τη φιλοσοφία του και να μας γίνονται πιο κατανοητά τα πατρόν που περιλαμβάνουν αυτή την τεχνική.
Σε περίπτωση όπου δεν ακολουθούμε κάποιο πατρόν, παίρνουμε τις μετρήσεις από το σώμα μας ή από ένα έτοιμο ένδυμα.
Πάρτε τις παρακάτω μετρήσεις, σχετική βοήθεια θα βρείτε εδώ
1. Περίμετρος λαιμού, πολλαπλασιάζουμε αυτό που θα βρούμε με το δείγμα των πόντων για 1 εκατοστό και βρίσκουμε τους Αρχικούς πόντους ριξίματος
2. Περίμετρος στήθους, πολλαπλασιάζουμε αυτό που θα βρούμε με το δείγμα των πόντων για 1 εκατοστό και βρίσκουμε τους Τελικούς πόντους μετά τις ρεγκλάν αυξήσεις για την πλάτη και το στήθος
3 Περίμετρος βραχίωνα, πολλαπλασιάζουμε αυτό που θα βρούμε με το δείγμα των πόντων για 1 εκατοστό και βρίσκουμε τους Τελικούς πόντους μετά τις ρεγκλάν αυξήσεις για το κάθε μανίκι
4. Κάθετη απόσταση από μασχάλη ως ώμο, πολλαπλασιάζουμε αυτό που θα βρούμε με το δείγμα των σειρών για 1 εκατοστό και βρίσκουμε τις Σειρές μέσα στις οποίες εφαρμόζεται η ρεγκλάν τεχνική
Σε όλα τα παραπάνω, προσθέτουμε περίπου 2 εκατοστά ή όσο θέλουμε εμείς για να είναι πιο άνετο το ρούχο.
Βήμα 1 (ρίξιμο): Ρίχνουμε τον απαιτούμενο αριθμό πόντων (που αναφέρεται στο πατρόν ή που έχουμε πάρει από τις μετρήσεις μας).
Αν δεν έχουμε πατρόν υπάρχουν δύο περιπτώσεις, η πρώτη περίπτωση δεν απαιτεί διαμόρφωση λαιμόκοψης, οπότε μετράμε την περίμετρο του λαιμού μας και αυτό που βρίσκουμε το πολλαπλασιάζουμε με το δείγμα των πόντων 1 εκατοστού.
Για την δεύτερη περίπτωση που έχουμε διαμόρφωση λαιμόκοψης, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα για να βρούμε τους πόντους ριξίματος:
1. Μετράμε το πλάτος του λαιμού μας, αυτό που βρίσκουμε το πολλαπλασιάζουμε με το δείγμα πόντων για 1 εκατοστό. (πχ. 40 πόντοι)
Πόντοι λαιμόκοψης για την πλάτη = Δείγμα πόντων για 1 εκατοστό x πλάτος λαιμού = 2 x 20 = 40 πόντοι
2. Βρίσκουμε το 1/3 από τον παραπάνω υπολογισμό, αυτό αντιστοιχεί στους πόντους του 1 ώμου. Επειδή έχουμε 2 ώμους πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα με το 2
Πόντοι ώμων= (βήμα 1 / 3) x 2 = 26 πόντοι ή 13 σε κάθε ώμο
3. Προσθέτουμε ακόμα 2 πόντους για κάθε μπροστινό κομμάτι (πχ 4 πόντοι).
4. Προσθέτουμε τα αποτελέσματα των 3 παραπάνω βημάτων και βρίσκουμε τους πόντους που πρέπει να ρίξουμε .
Συνολικοί πόντοι = Βήμα 1 + Βήμα 2 + Βήμα 3 = 40 + 26 + 4 = 70 πόντοι
Στην πρώτη περίπτωση όπου δεν απαιτεί διαμόρφωση λαιμόκοψης, με τις κυκλικές βελόνες ρίχνουμε τους πόντους μας και τους κλείνουμε σε κύκλο πχ 106 πόντοι.
Έχουμε 4 τμήματα. Δύο μανίκια - ώμους, 1 μπροστινό τμήμα στήθους και 1 για την πλάτη. Το στήθος έχει τόσους πόντους όσους και η πλάτη.
Στην δεύτερη περίπτωση ρίχνουμε τους πόντους, που υπολογίσαμε αλλά δεν κλείνουμε σε κύκλο, δουλεύουμε φλατ ως εξής:
Βήμα 2 (μαρκάρισμα τμημάτων):Στην πρώτη σειρά χρησιμοποιούμε τους δείκτες μας για να μαρκάρουμε τα κομμάτια του πουλόβερ. Έτσι με βάση το παράδειγμα μας το πουλόβερ θα χωριστεί αρχικά σε 5 τμήματα.
- Πρώτο τμήμα = Δεξί μπροστινό τμήμα του πουλόβερ (στήθος). Πλέκουμε 2 (από τους 70 πόντους) και τοποθετούμε δείκτη.
- Δεύτερο τμήμα = Δεξί μανίκι - ώμος. Πλέκουμε 13 πόντους και τοποθετούμε πάλι δείκτη
- Τρίτο τμήμα= Η πλάτη του πουλόβερ. Πλέκουμε 40 πόντους και τοποθετούμε δείκτη
- Τέταρτο τμήμα = Αριστερό μανίκι. Είναι ίσο με το δεξί μανίκι άρα πλέκουμε τους ίδιους πόντους και τοποθετούμε δείκτη (13 πόντους)
- Πέμπτο τμήμα = Αριστερό μπροστινό (στήθος). Πλέκουμε τόσους πόντους όσους και στο πρώτο τμήμα, δηλαδή 2
Βήμα 3 (ρεγκλάν αυξήσεις): Σε αυτό το βήμα ξεκινούν οι αυξήσεις. Οι αυξήσεις γίνονται πριν και μετά από τους δείκτες. Έτσι τα τμήματα μας μεγαλώνουν και έρχονται στο επιθυμητό μέγεθος.
Για τις αυξήσεις αυτές χρησιμοποιούμε τις τεχνικές που αναφέρονται στα πατρόν ή αυτές που μας δίνουν το σχέδιο της αρεσκείας μας (kfb, m1 κλπ). Για να υπολογίσετε τις ρεγκλάν αυξήσεις μόνοι σας ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο για να κάνετε αυτόματα τους υπολογισμούς μέσω του plekontas.gr μπείτε εδώ.
Στην πράξη: Πλέκουμε μέχρι ένα πόντο πριν το δείκτη, κάνουμε αύξηση, πλέκουμε 1 πόντο , μεταφέρουμε το δείκτη στη δεξιά βελόνα, πλέκουμε έναν πόντο και κάνουμε ξανά αύξηση. Επαναλαμβάνουμε τις αυξήσεις και στους υπόλοιπους δείκτες, δηλαδή άλλες 3 φορές. Θα έχουμε στο τέλος επιπλέον 8 πόντους.
Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι αυξήσεις γίνονται ανά 2ο γύρο - σειρά, άρα σε κάθε καλή σειρά του πλεκτού.
Επειδή όμως έχουμε επιλέξει την πιο δύσκολη περίπτωση, την περίπτωση δηλαδή που το πλεκτό μας χωρίζεται σε 5 κομμάτια. Θα πρέπει να κάνουμε και τις αυξήσεις για τη λαιμόκοψη.
Άρα στην επόμενη καλή πλευρά: Πλέκουμε 1 πόντο, κάνουμε μία αύξηση, κάνουμε πάλι τις αυξήσεις στους δείκτες και κάνουμε επιπλέον μια αύξηση πριν τον τελευταίο πόντο. Θα έχουμε σύνολο 10 αυξήσεις (κάναμε αυξήσεις στην αρχή και στο τέλος της σειράς).
Πλέκουμε μία ανάποδη σειρά γιατί είπαμε ότι οι αυξήσεις μας θα γίνονται ανά δεύτερη σειρά.
Επαναλαμβάνουμε αυτές τις 4 σειρές για περίπου 3 φορές (Σειρά με αυξήσεις ρεγκλάν, σειρά ανάποδη, Σειρά με αυξήσεις ρεγκλάν & λαιμόκοψης, σειρά ανάποδη).
Παρακάτω υπάρχει βίντεο με τις αυξήσεις
Βήμα 4 (κλείσιμο με κύκλο): Σε αυτό το βήμα ενώνουμε τα 2 μπροστινά τμήματα του στήθους.
Πλέκουμε μέχρι το τέλος της σειράς, τοποθετούμε δείκτη, ρίχνουμε τόσους πόντους όσους θα χρειαστούν για να έχουμε ίσους πόντους με την πλάτη (δηλαδή προσθέτετε τους πόντους των δύο μπροστινών τμημάτων και τους αφαιρείτε από τους πόντους της πλάτης βρίσκοντας έτσι τους επιπλέον πόντους που πρέπει να ρίξουμε). Ρίχνουμε τόσους πόντους στην δεξιά βελόνα και συνεχίζουμε το πλέξιμο στην αριστερή βελόνα. Από εδώ και στο εξής έχουμε κυκλική πλέξη.
Σε αυτό το σημείο έχουμε 5 δείκτες πλέον:
1ος δείκτης: Μαρκάρει την αρχή του γύρου
2ος δείκτης: Μαρκάρει το τέλος του στήθους και την αρχή του ώμου
3ος δείκτης: Μαρκάρει το τέλος του ώμου και την αρχή της πλάτης
4ος δείκτης: Μαρκάρει το τέλος της πλάτης και την αρχή του δεύτερου ώμου
5ος δείκτης: Μαρκάρει το τέλος του δεύτερου ώμου και την αρχή του στήθους
Βήμα 5: Συνεχίζουμε τις ρεγκλάν αυξήσεις ανά δεύτερη σειρά ή ανά τέταρτη ανάλογα με τις οδηγίες που μας δίνει το πατρόν μας ή τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει. Υπάρχει περίπτωση οι ρεγκλάν αυξήσεις να συνεχιστούν μόνο στο τμήμα των μανικιών ή μόνο στο τμήμα του στήθους και της πλάτης. Οι αυξήσεις σταματάνε μόλις έχουμε στην βελόνας μας τους πόντους που είχαμε υπολογίσει στην αρχή του άρθρου, στην ενότητα Μετρήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι έχουμε πλέξει τόσες σειρές όσες έχουμε υπολογίσει στην ίδια ενότητα. Πλέκουμε επιπλέον μερικούς γύρους, όσους περισσότερους γύρους πλέξουμε σε αυτό το σημείο, τόσο πιο ευρύχωρο θα είναι το μανίκι.
Βήμα 7: Εδώ χωρίζουμε (βάζουμε στην άκρη) τα μανίκια από το σώμα.
Πλέκουμε μέχρι τον δεύτερο δείκτη, αφαιρούμε τον δείκτη, παίρνουμε ένα κομμάτι νήμα και με την βοήθεια μιας σακοράφας περνάμε τους πόντους (μέχρι τον 3ο δείκτη) γύρω από το νήμα. Δένουμε το νήμα με τους πόντους και το αφήνουμε στην άκρη. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγους πόντους ακόμα, αν επιθυμούμε.
Πλέκουμε μέχρι τον επόμενο δείκτη και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
Θα έχουμε πλέον δύο ομάδες πόντων (μανίκια) που προς το παρόν δεν θα ασχοληθούμε μαζί τους, θα τους αφήσουμε για το τέλος.
Από εδώ και στο εξής συνεχίζουμε με το πλέξιμο του σώματος.
Δείτε το παρακάτω βίντεο:
Βήμα 8: Αφού τελειώσουμε το πλέξιμο του σώματος, ασχολούμαστε με τους πόντους των μανικιών.
Χρησιμοποιούμε καλτσοβελόνες περισσότερο ή κυκλικές βελόνες. Περνάμε τις βελόνες μέσα στους πόντους του μανικιού, σηκώνουμε και τους πόντους που πιθανό να είχαμε προσθέσει στο προηγούμενο βήμα και πλέκουμε τα μανίκια. Θα χρειαστεί επίσης να σηκώσουμε 2 πόντους στην κάθε μασχάλη για να αποφύγουμε τρύπες, αλλιώς στο τέλος θα χρησιμοποιήσουμε τη σακοράφα μας για να τις κλείσουμε.
Το τελευταίο βήμα είναι να σηκώσετε πόντους γύρω από την λαιμόκοψη και να συνεχίσετε το πλέξιμο δημιουργώντας έναν γιακά.
Good Luck!
Photo by Kyoko Nakayoshi
Ένας οδηγός για το Plekontas.gr
Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις