• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 00:00

Αύξηση και Μείωση πόντων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(33 ψήφοι)
Αύξηση και Μείωση πόντων Αύξηση και Μείωση πόντων

 Όλα τα πατρόν σχεδόν ζητούν αύξηση και μείωση πόντων για να προσθέσουμε πλάτος ή να στενέψουμε το πλεκτό μας.

Με το πέρασμα των χρόνων έχουν δημιουργηθεί πολλές τεχνικές, μερικές από αυτές δίνουν διακοσμητικές τρύπες, άλλες είναι σχεδόν αόρατες, μερικές δημιουργούν πόντους με κλίση προς τα αριστερά και άλλες προς τα δεξιά. Τα πατρόν δεν προσδιορίζουν πάντα συγκεκριμένο τρόπο αύξησης - μείωσης, αντί γι' αυτό μας αφήνουν να επιλέξουμε οι ίδιοι τον τρόπο. Ο κάθε πλέκτης συνήθως χρησιμοποιεί συγκεκριμένες τεχνικές αύξησης και μείωσης. Παρόλα αυτά, όσοι έχουν ένα ρεπερτόριο τεχνικών και καταλαβαίνουν τις διαφορές αυτών, μπορούν να επιλέξουν την τεχνική που ταιριάζει καλύτερα στο κάθε πλεκτό κι έτσι αποδίδουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Όταν οι αυξήσεις / μειώσεις χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν / αφαιρέσουν πλάτος σε ένα κομμάτι, τότε επαναλαμβάνονται σε συγκεκριμένα διαστήματα μιας σειράς. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγεται ένας τύπος αύξησης / μείωσης που δουλεύεται διαδοχικά στους πόντους της σειράς.  Παρόλα αυτά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι αυξήσεις / μειώσεις πρέπει να ακολουθούν την κλίση του ρούχου. Πολλές τεχνικές αύξησης / μείωσης μπορούν να δουλευτούν με αριστερή ή δεξιά κλίση. Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο σημαντίκες τεχνικές.

 

Αυξήσεις


yo

Η αύξηση Ζετέ

Η απλούστερη τεχνική αύξησης. Αυτή η διακοσμητική αύξηση δίνει μία ορατή τρύπα που μοιάζει με πλεκτή δαντέλα. Όμως πολλοί πλέκτες παίρνουν το νήμα με την λάθος φορά και παρόλο που η οπτική διαφορά είναι μικρή, μπορεί το αποτέλεσμα να μας δίνει διαφορετικό μέγεθος τρύπας κάθε φορά.

  • Δουλέψτε το ζετέ μεταξύ δύο καλών πόντων ως εξής: φέρτε το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα σαν να θέλατε να πλέξετε με ανάποδη και πλέξτε τον πόντο που ακολουθεί με καλή.
  • Δουλέψτε το ζετέ μεταξύ καλού και ανάποδου πόντου ως εξής: έχετε τελειώσει τον καλό πόντο και το νήμα σας το έχετε πίσω απο την βελόνα, το φέρνετε μπροστά και έπειτα το περιστρέφετε ακόμα μια φορά γύρω από την βελόνα έτσι ώστε να ξανά έρθει μπροστά, πλέκετε τον πόντο που ακολουθεί με ανάποδη .
  • Για το ζετέ μεταξύ των ανάποδων πόντων: έχετε τελειώσει τον ανάποδο πόντο και το νήμα σας βρίσκεται μπροστά από το πλεκτό, το επιστρέφετε ακόμα μια φορά γύρω από την δεξιά βελόνα και συνεχίζετε με τον επόμενο ανάποδο πόντο.

 

 

 

kfb

Αύξηση μπάρα ή αλλιώς πλέξιμό και στα δύο ποδαράκια του πόντου (kfb)

Αυτή η τεχνική δεν παρουσιάζει τρύπες. Όταν δουλεύουμε σε ζέρσεϊ (μία σειρά καλή, μία ανάποδη), δημιουργεί μια εμφανή οριζόντια μπάρα (που μοιάζει περισσότερο με ανάποδη πλέξη) στα αριστερά του πόντου. Όμως, αυτή η αύξηση μπορεί να είναι λιγότερο εμφανής  όταν χρησιμοποιείται σωστά σε λάστιχο, δουλεύεται σε καλό πόντο πριν από τον ανάποδο.  Η μπάρα πέφτει μετά τον καλό πόντο και υποχωρεί στο λάστιχο με τον ανάποδο πόντο, γι’ αυτό είναι λιγότερο ευδιάκριτη  από τις υπόλοιπες αυξήσεις σε λάστιχο. Μια τέτοια αύξηση δουλεύεται πλέκοντας τον πόντο και από τα δύο ποδαράκια (kfb ή kbf). Τα θετικά της τεχνικής αυτής είναι ότι η οριζόντια μπάρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσουμε τον αριθμό αυξήσεων που έχουν γίνει ως τώρα.

Χρησιμοποιήστε αυτή τη τεχνική για να διαμορφώσετε τα μανίκια. Μην τη χρησιμοποιείται σε πολύχρωμα πατρόν αν ο αυξημένος πόντος έχει άλλο χρώμα.

 

lifted

Αόρατες Αυξήσεις

Make 1 (m1l ή m1r): Δουλεύεται στο νήμα μεταξύ δύο πόντων.  Σηκώνουμε με την αριστερή βελόνα το νήμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πόντων και μετά το πλέκουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν τρύπες. 

Χρησιμοποιείται για να αυξήσει πόντους σε γάντι, μεταξύ του αντίχειρα και των υπόλοιπων δακτύλων, ή σε πολύχρωμα πλεκτά.
Η αύξηση Make 1 ή στα ελληνικά θα την βρούμε ως "1 προσθήκη καλή στριφτά ή 1 προσθήκη ανάποδη στριφτή" έχει δύο τύπους, την Make 1 left και Make 1 right, η πρώτη έχει αριστερή κλίση και δουλεύεται συνήθως στο δεξί άκρο και ή δεύτερη με την δεξιά κλίση δουλεύεται στο αριστερό άκρο, λεπτομέρειες για την εκτέλεση της βρίσκεται εδώ.

Lifted αύξηση: Ένα άλλο είδος αόρατης αύξησης. Επιτυγχάνεται  δουλεύοντας τον πόντο που είναι μία σειρά κάτω από τον πόντο που δουλεύουμε. Σηκώνουμε τον πόντο και τον βάζουμε στην αριστερή βελόνα, ύστερα τον πλέκουμε. Λεπτομέρειες βρίσκετε εδώ.

Είναι ιδανικές για αύξηση πόντων στη μέση του πλεκτού. Αν οι αυξήσεις πρέπει να είναι η μία κοντά στην άλλη (όπως για παράδειγμα σε μία φούστα) τότε θα πρέπει να επαναλαμβάνονται μετά από τουλάχιστον τρεις σειρές.

 

Μειώσεις


Μειώσεις ssk και k2tog

Οι μειώσεις αφαιρούν πόντους και στενεύουν το πλεκτό, χρησιμοποιούνται συνήθως μία ή δύο φορές στην ίδια σειρά.  Οι πιο δημοφιλείς τεχνικές όταν πλέκουμε με καλή είναι:

  • Η ssk (παίρνουμε 2 πόντους άπλεκτους με καλή στην δεξιά βελόνα, τον καθένα ξεχωριστά και έπειτα τους πλέκουμε μαζί με καλή) δουλεύεται συνήθως στην αρχή της σειράς, δηλαδή στο δεξί άκρο και δίνει αριστερή κλίση.
  • Η k2tog (πλέκουμε 2 πόντους μαζί με καλή) δουλεύεται στο τέλος της σειράς συνήθως και δίνει δεξιά κλίση.

Η πρώτη και η δεύτερη τεχνική καθρεφτίζει η μία την άλλη. Για τους ανάποδους πόντους έχουμε αντίστοιχα την p2tog (πλέξιμο δυο πόντων μαζί με ανάποδη) και την ssp (παίρνουμε με καλή δυο άπλεκτούς πόντους στην δεξιά βελόνα, τον καθένα ξεχωριστά και έπειτα τους πλέκουμε με ανάποδη). Για ένα ωραίο αποτέλεσμα, πολλά πατρόν ορίζουν τη μείωση να γίνεται δύο με τέσσερίς πόντους πριν τις άκρες.

Παρατηρούμε ότι η τεχνικές που μας δίνουν αριστερή κλίση δουλεύονται στο δεξί άκρο και αυτές που μας δίνουν δεξιά κλίση δουλεύονται στο αριστερό άκρο. Αυτό δεν είναι κανόνας, όμως φαίνεται το αποτέλεσμα να είναι πιο αρμονικό.

 

k2tog       ssk

k2tog δουλευεται στο τέλος της σειράς
δινει δεξιά κλίση

      ssk δουλεύεται στην αρχή της σειράς
δίνει αριστερή κλίση

 

 Όλες οι παραπάνω τεχνικές χρησιμοποιούνται για να μειώσουμε 1 πόντο, υπάρχουν όμως και μειώσεις για περισσότερους πόντους όπως η Διπλή μείωση.

Τέλος, υπάρχουν μειώσεις & αυξήσεις για πιο εξεζητημένες τεχνικές όπως:

 

Συμβουλές

- Χρησιμοποιούμε την kfb και kbf σε λάστιχο
- kfb και kbf ιδανικές για μανίκια
- Make 1 για πολύχρωμα πλεκτά
- Lifted αύξηση ιδανική για αύξηση στη μέση του πλεκτού
- Χρησιμοποιείστε τη μείωση ssk στην αρχή του πλεκτού και την k2tog στο τέλος
- Να κάνετε τις μειώσεις/αυξήσεις δύο με τέσσερις πόντους πριν τις άκρες

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πλέκοντας με: Βελόνες
Διαβάστηκε 66508 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αύξηση πόντων με ανάποδη - PFB Αύξηση Lifted »

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις