• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Elizabeth’s Percentage System - EPS

Λίγη θεωρία...

Το σύστημα της Elizabeth Zimmermann αποτελείται από ένα σύνολο εξισώσεων με τις οποίες υπολογίζουμε τους πόντους που απαιτούνται στα διάφορα τμήματα του πουλόβερ. Σε αυτό το σύστημα βασίζονται αρκετά πατρόν. Είναι ιδανικό για τους πλέκτες/ριες που θέλουν να σχεδιάσουν το δικό τους ρούχο.

Αποτελείται από μια σειρά υπολογισμών με  "Κλειδί" το πλήθος των πόντων στο φαρδύτερο σημείο του πλεκτού (περίπου στη μέση ή στο στήθος). 

Για να υπολογίσουμε το "Κλειδί" πολλαπλασιάζουμε το δείγμα πόντων που αντιστοιχεί σε 1 εκατοστό με την περίμετρο στο φαρδύτερο σημείο (μπούστο ή μέση)

Κ = πόντοι ανά εκατοστό * περίμετρος σε εκατοστά

Γνωρίζοντας το Κ (100% των πόντων)  υπολογίζουμε τα υπόλοιπα τμήματα του πλεκτού ως εξής

Λάστιχο καρπού - μανσέτα =  20-25% του Κ

Μανίκι στο ύψος της μασχάλης ≈ 33% του Κ

Λάστιχο στο κάτω μέρος = 90% του Κ

Λαιμός = 40% του Κ

Image

Διευκρίνιση: Τα αποτελέσματα αφορούν στο σύνολο των πόντων και όχι στους πόντους για το μπροστά και πίσω τμήμα ξεχωριστά. Άρα το K αντιστοιχεί στην περίμετρο του φαρδύτερου σημείου, το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό το σύστημα σε φλατ πλεκτά (ξεχωριστό μπροστά και πίσω κομμάτι) και επειδή τα μανίκια πλέκονται σχεδόν πάντα ως ένα κομμάτι το καθένα, θα πρέπει το 33% να γίνει 66%.

Υπολογισμός

 

Συμπλήρωσε εδώ το δείγμα των πόντων σου για 10 εκατοστά

Σημείωσε εδώ την περίμετρο του πλεκτού στο πιο φαρδύ σημείο (σε εκατοστά)  

 

ΣΕ ΧΡΗΣΗ

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις