• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δοκιμάζουμε την πλέξηΜπριός

Δοκιμάζουμε την πλέξη μπριόςΗ Μπριός είναι μία από τις πιο παλιές πλέξεις, είναι μέλος της οικογένειας Tuck πλέξεων και είναι είδος λάστιχου που περιλαμβάνει πολλά σχέδια όπως το διπλό μπριός, Waffle μπριός, συγκεκομμένο μπριός κ.α. Όπως όλα τα λάστιχα, τα βασικά χαρακτηριστικό της είναι η ελαστικότητα και η αντιστροφή της, δηλαδή η ιδιότητα που δίνει στο ένδυμα να φοριέται και από τις δύο πλευρές.

Ιδανικά νήματα για αυτήν την πλέξη είναι τα μέτρια σε πάχος και αυτά που αποτελούνται από μεγάλο ποσοστό μαλλιού διότι οι ίνες του βοηθούν τους πόντους να συγκρατούνται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μην ξεχειλώνει το ύφασμα που παράγεται. Λόγω του τρόπου πλεξίματος απαιτείται σχεδόν το διπλάσιο νήμα από αυτό που χρησιμοποιούμε για το απλό λάστιχο όμως το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ζεστό, βαρύ και αφράτο, ταιριάζει πολύ σε κασκόλ, λαιμούς αλλά και σε πουλόβερ. Επίσης με την εφαρμογή μειώσεων και αυξήσεων δημιουργούνται ωραία δαντελωτά σχέδια ιδανικά για εσάρπες.

Η πλέξη αυτή αποτελείται από δύο βασικά βήματα που δουλεύονται εναλλάξ μέχρι το τέλος της σειράς ή του γύρου.

Παρόλο που αυτή είναι μια πολλή γνωστή πλέξη σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να διαδίδεται και σε πολλές ακόμα χώρες και σε αυτό έχει συμβάλλει η Νάνσυ Μαρσάντ η οποία έχει βοηθήσει με τα βιβλία της στην συγκέντρωση και την ανάπτυξη όλων των τεχνικών γύρω από την Μπριός.

Στο Plekontas έχουμε φροντίσει να συγκεντρώσουμε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε την μπριός, έχουμε γράψει άρθρα σχετικά με αυτή, έχουμε μιλήσει με την Νάνσυ Μαρσάντ και έχουμε ανεβάσει ορισμένα βίντεο.

Ακολουθεί ένας οδηγός για την γνωριμία σας και τα πρώτα βήματα σας με την πλέξη μπριός

Νάνσυ Μαρσάντ

1. Συνέντευξη με την βασίλισσα της πλέξης μπριός, Νάνσυ Μαρσάντ

Η Νάνσυ Μαρσάντ (Nancy Marchant) είναι η γυναίκα που βοήθησε στην διάδοση την πλέξης μπριός όσο καμία άλλη, έχει γράψει βιβλία, έχει ανάλυσει την πλέξη και έχει αναπτύξει τεχνικές γύρω από αυτήν.
Τον Δεκέμβριο του 2018 μας έδωσε πρόθημα μια συνέντευξη και μας μίλησε για την δουλειά της όλα αυτά τα χρόνια.
Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για να διαβάσετε την συνέντευξή της πριν ξεκινήσετε να δοκιμάζετε αυτή την υπέροχη πλέξη

2. Μπριός με ένα χρώμα

Πλέξη μπριός με ένα χρώμα
Εδώ θα βρείτε οδηγίες και πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με την πλέξη μπριός με ένα χρώμα.
Στην εισαγωγή του άρθρου δίνονται πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε την συγκεκριμένη πλέξη, ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες, συντομογραφίες και σχεδιαγράμματα και στο τέλος θα βρείτε βίντεο στα ελληνικά.

3. Μπριός με δύο χρώματα

Image
Εδώ βρίσκουμε ότι χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε την ίδια πλέξη με δύο χρώματα, αυτή είναι και η μαγεία του μπριός!
Οπλιστείτε με νήματα διαφορετικού χρώματος, με αρκετή υπομονή και απολαύστε αυτό το ταξίδι στο μπριός. Αξίζει κάθε κόπος που θα καταβάλετε. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε βίντεο που θα σας βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

4. Μπριός σε κυκλική πλέξη

Image

Για να φτιάξετε σκουφάκια η λαιμούς χρειάζεται η κυκλική πλέξη, ίσως έτσι να είναι ακόμα πιο εύκολη διαδικασία.
Αφού έχετε εξασκηθεί αρκετά σε φλατ πλέξη, δοκιμάστε να δουλέψετε σε κυκλική. Αν την έχετε κατανοήσει καλά είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστείτε οδηγίες.

5. Μειώσεις και Αυξήσεις για την Πλέξη Μπριός

Μειώσεις και Αυξήσεις για την Πλέξη Μπριός
Εφαρμόζοντας μειώσεις και αυξήσεις κατά την διάρκεια του πλεξίματος δίνουμε σχήμα και σχέδια στο πλεκτό, έτσι δημιουργούμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Στο άρθρο αυτό θα βρεις μερικούς τύπους μειώσεων / αυξήσεων.

6. Κλείσιμο πλέξης Μπριός - Brioche cast off

Image
Επειδή το μπριός παράγει ένα εξαιρετικά ελαστικό ύφασμα, για το κλείσιμο του χρησιμοποιούνται τεχνικές αντίστοιχες, που δίνουν δηλαδή ελαστικότητα.
Εδώ θα βρεις μερικούς τύπους κλεισίματος που ταιριάζουν στο μπριός

7. Ένα λάστιχο για το κρύο - Half Brioche Stitch

Half Brioche Stitch

Εξασκηθείτε δοκιμάζοντας κι άλλα σχέδια μπριός. Ένα εξαιρετικά ζεστο λάστιχο

8. Λαιμός με πλέξη Μπριός

Image

Δοκιμάστε να πλέξετε το πρώτο σας μπριός πατρόν και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από έναν εξαιρετικά ζεστό λαιμό που πλέκεται με δύο χρώματα.

9. Τριγωνικό Σάλι με Πλέξη Μπριός

Image
Αυτό το σάλι πλέκεται ξεκινώντας από τον αυχένα και καταλήγοντας στο κάτω άκρο του (top-down). Διαμορφώνεται μόνο με την χρήση αυξήσεων σε συγκεκριμένα σημεία, στην αρχή, στο κέντρο και στο τέλος της σειράς

10. Ρόδι σκουφάκι μπριός

Image
Κι αφού έχουμε μάθει να δουλεύουμε καλά την πλέξη μπριός συνεχίζουμε με πατρόν όπως αυτό το σκουφάκι που περιλαμβάνει κυκλική τεχνική και μειώσεις διπλές και τετραπλές.
Το συγκεκριμένο πατρόν θα το βρείτε στο Ravelry.

9. Σκουφάκι Μπριός

Image

Αυτό το σκουφάκι πλέκεται με φορά από κάτω προς τα πάνω και με κυκλική τεχνική χωρίς ραφές. Από το ρίξιμο του έως και το κλείσιμο του δουλεύεται με μονόχρωμη πλέξη μπριός. Ταιριάζει σε περίμετρο κεφαλιού 56-61 εκατοστά.

10. Κασκόλ με μοτίφ σε σχήμα V

Image

Κασκόλ - Σάλι - Λαιμός Κασκόλ με μοτίφ σε σχήμα V πλεγμένο με λάστιχο μπριός, εξαιρετικά ζεστό και απαλό επιλέγοντας το σωστό νήμα. Υπάρχουν ήδη άρθρα για την πλέξη μπριός που περιλαμβάνουν και τις μειώσεις - αυξήσεις.

11. Ο πόντος Tuck

Image

Ο Tuck πόντος είναι ένας "κρατημένος" πόντος, ένας πόντος που μεταφέρεται άπλεκτος κατά μήκος των σειρών ενώ ταυτόχρονα περνάνε από πάνω του οι θηλιές του νήματος που δουλεύουμε σε κάθε σειρά, έτσι πολλές θηλιές μαζί συσσωρεύονται σε μια στήλη σειρών ενώ οι υπόλοιποι πόντοι γύρω από αυτόν δουλεύονται κανονικά.

Το συγκεκριμένο πατρόν θα το βρείτε στο Ravelry.

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις