• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 00:00

Σκουφάκι από Πάνω προς τα Κάτω Βίντεο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Εργαλεία: Δείκτες, Καλτσοβελόνες, Σακοράφα
  • Βαθμός δυσκολίας: Βασικό
  • Είδος: Σκουφί

Μήπως σας έχουμε μπερδέψει με τα από κάτω προς τα πάνω (down-top) και τα από πάνω προς τα κάτω (top-down)

Ε, θα συνεχίσουμε να σας μπερδεύουμε.

Αυτό το σκουφάκι ξεκινάει από την κορυφή του κεφαλιού και καταλήγει στο μέτωπο. Το σημαντικό του πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτούνται υπολογισμοί με βάση το δείγμα για να βρούμε πόσους πόντους θα χρειαστεί να ρίξουμε αλλά ούτε και με πόσους γύρους πρέπει να συνεχίσουμε, αφού μπορούμε να το δοκιμάσουμε ανά πάσα στιγμή και να ελέγξουμε το σημείο που σταματούν οι αυξήσεις και το σημείο του κλεισίματος!

Το μαγικό νούμερο σε αυτό το σκουφάκι είναι το 8. Οκτώ είναι οι πόντοι ριξίματος και οκτώ οι αυξήσεις ανά δεύτερο γύρο μέχρι το σκουφάκι να φτάσει στα μέτρα σας. 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε καλτσοβελόνες είτε κυκλικές δουλεύοντας με την τεχνική του Magic loop

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε 8 πόντους στην μία καλτσοβελόνα, τους μοιράζουμε στις υπόλοιπες 2 ή 3, τους κλείνουμε σε κύκλο.

Στον 1ο γύρο  κάνουμε αύξηση σε όλους τους πόντους. Στο τέλος έχουμε 16 πόντους (8 αυξήσεις).

Στον 2ο γύρο και στους επόμενους ζυγούς γύρους πλέκουμε ζέρσεϊ ή συνεχίζουμε το μοτίβο - σχέδιο που έχουμε επιλέξει.

Στον επόμενο μονό γύρο (3ος γύρος) κάνουμε αύξηση ανά δεύτερο πόντου. Στο τέλος έχουμε 24 πόντους (8 αυξήσεις).

Στον επόμενο μονό γύρο (5ος) κάνουμε αύξηση ανά τρίτο πόντο. Στο τέλος έχουμε 32 πόντους (8 αυξήσεις).

Συνεχίζουμε έτσι, κάνοντας 8 αυξήσεις σε κάθε μονό γύρο. Παρατηρούμε ότι σε κάθε επόμενο μονό γύρο  έχουμε έναν επιπλέον πόντο μεταξύ των αυξήσεων. Αν δεν μπορούμε να θυμηθούμε ανά πόσους πόντους πρέπει να κάνουμε αύξηση, μετράμε όλους τους πόντους και τους διαιρούμε με το 8.

Αλλάζουμε τις καλτσοβελόνες με κυκλικές όταν οι πόντοι δεν χωράνε στις πρώτες.

Σταματάμε τις αυξήσεις όταν το πλεκτό καλύπτει το πάνω μέρος του κεφαλιού - στεφάνι (να μην καλύπτει δηλαδή το μέτωπο, αντίθετα να στέκεται το πλεκτό μας σαν κορόνα) και πρέπει να είναι μικρότερο από την περίμετρο του κεφαλιού. Από εδώ και κάτω συνεχίζουμε το πλέξιμο χωρίς αυξήσεις με ζέρσεϊ ή με οποιοδήποτε σχέδιο έχουμε επιλέξει.

Δοκιμάζουμε το σκουφάκι και το κλείνουμε στο ύψος που θέλουμε, επίσης μπορούμε προς το τέλος να πλέξουμε μερικούς γύρους λάστιχο. Στα σκουφάκια το πιο συνηθισμένο είδος λάστιχου είναι το 2x2 επειδή είναι ελαστικότερο από τα υπόλοιπα.

Στο τέλος περνάμε το νήμα που κρέμεται στην κορυφή μέσα σε μία σακοράφα και κλείνουμε την τρυπούλα που είχε δημιουργηθεί στο ρίξιμο.

Αυτό ήταν!

Επιπλέον προτάσεις:

Μπορούμε να κάνουμε λιγότερες αυξήσεις ανά γύρο για να φτιάξετε μια λιγότερο στρογγυλοποιημένη κορυφή ή οι αυξήσεις να γίνονται ανά πέμπτο, έβδομο, ένατο κλπ γύρο για να κάνουμε ένα σκουφάκι που να μοιάζει με αυτό του Άγ. Βασίλη.

Εννοείται ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε και αντίστροφα, ξεκινώντας από το μέτωπο δηλαδή και καταλήγοντας στην κορυφή. Η διαφορά είναι ότι αντί για αυξήσεις κάνουμε 8 μειώσεις στα ίδια ακριβώς σημεία, αφού έχουμε ρίξει τόσους πόντους όσους χρειάζονται για να καλύψουμε την περίμετρό του μετώπου μας.

Διαβάστηκε 14475 φορές

Πολυμέσα

Ακολούθησε μας

Εγγραφή στο Newsletter

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις