• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 00:00

Μανίκια χωρίς ραφή - seamless set-in sleeves

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Εργαλεία: Δείκτες, Καλτσοβελόνες
  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
  • Είδος: Μπλούζα

Ο υπολογισμός των μανικιών είναι ίσως το πιο πολύπλοκο σημείο του πλεκτού. Θέλει χρόνο και ατελείωτη υπομονή για να καταφέρουμε με την πρώτη δοκιμή να ταιριάξουμε το μανίκι με τον κορμό. Πολλοί/ες προσπαθούμε να το καταφέρουμε με το μάτι αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν παίρνουμε το αποτέλεσμα που προσδοκούμε.

Η τεχνική που περιγράφεται σε αυτό το άρθρο είναι ίσως η καταλληλότερη για όσους δεν αρέσκονται στην ρεγκλάν τεχνική, για όσους απεχθάνονται το ράψιμο, για όσους θέλουν γρήγορους και απλούς υπολογισμούς και για όσους θέλουν να προσθέσουν μανίκια σε ένα ήδη αμάνικο μπλουζάκι, τύπου γιλέκο. Με αυτήν την μέθοδο αποφεύγουμε το ράψιμο των μανικιών, σηκώνοντας πόντους γύρω από το άνοιγμα και διαμορφώνοντας το μανίκι με την τεχνική των Κοντών Σειρών (ΚΣ).

Χρειαζόμαστε καλτσοβελόνες ή κυκλικές βελόνες, έναν δείκτη για να μαρκάρουμε την αρχή του γύρου & επιπλέον 2 δείκτες για να χωρίσουμε τους πόντους σε 3 ίσα μέρη.

Πριν ξεκινήσουμε τα μανίκια θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τον κορμό του ενδύματος. Σε περίπτωση που πλέκουμε φλατ -ξεχωριστά το μπροστά και πίσω κομμάτι- θα πρέπει να έχουμε ράψει μεταξύ τους αυτά τα δύο κομμάτια.

Πριν ξεκινήσουμε το σήκωμα των πόντων υπολογίζουμε το πλήθος τους. Παίρνουμε την μεζούρα και μετράμε το άνοιγμα του μανικιού. Γνωρίζοντας το δείγμα και την περίμετρο του ανοίγματος, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσους συνολικούς πόντους θα σηκώσουμε γύρω από το άνοιγμα.

Πλήθος πόντων που σηκώνουμε = Δείγμα πόντων 1 εκατοστού x Περίμετρος ανοίγματος του μανικιού σε εκατοστά

Για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς στο αποτέλεσμα, από τους παραπάνω πόντους αφαιρούμε τους πόντους που είχαμε κλείσει στην μασχάλη του κορμού και διαιρούμε το υπόλοιπο με της σειρές του ανοίγματος, έτσι βρίσκουμε ανά πόσες σειρές πρέπει να σηκώσουμε πόντο γύρω από το άνοιγμα, στο ύψος της μασχάλης σηκώνουμε πάντα 1 πόντο για κάθε κλειστό πόντο.

Στην πράξη:


Σήκωμα πόντων γύρω από το άνοιγμα: Βάζουμε έναν δείκτη στη μέση της μασχάλης. Παίρνουμε τις κυκλικές βελόνες (ίδιο νούμερο με αυτό που πλέξαμε τον κορμό και με καλώδιο περίπου 40 εκατοστών) και σηκώνουμε περιμετρικά τους πόντους ξεκινώντας από τον δείκτη. Να μην ξεχάσουμε ότι σηκώνουμε 1 πόντο για κάθε πόντο που είχαμε κλείσει στο ύψος της μασχάλης. Θα τοποθετήσουμε ακόμα 2 δείκτες γύρω από το άνοιγμα, χωρίζοντας τους πόντους σε 3 ίσα μέρη. Διαιρούμε δηλαδή τους συνολικούς πόντους με το 3 και τοποθετούμε ακόμα 2 δείκτες σε αυτά τα σημεία.

Τοποθέτηση δεικτών σε 3 ίσια μέρη

Εφαρμογή Κοντών Σειρών: Σε αυτό το σημείο κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να φτιάξουμε το καμπυλωτό τμήμα που καλύπτει τον ώμο. Ξεκινάμε το πλέξιμο του πρώτου γύρου πάλι από τον δείκτη της μασχάλης αλλά δεν ολοκληρώνουμε τον γύρο...

sleeves1. Πλέκουμε με καλή μέχρι τον τρίτο δείκτη και εφαρμόζουμε την τεχνική των κοντών σειρών (ΚΣ) στον επόμενο πόντο. Δεν συνεχίζουμε το πλέξιμο ως το τέλος του γύρου

2. Περιστρέφουμε το πλεκτό και πλέκουμε την ανάποδη σειρά μέχρι να συναντήσουμε τον προηγούμενο δείκτη (2ος δείκτης στην εικόνα), εφαρμόζουμε την τεχνική των κοντών σειρών στον επόμενο πόντο.

3. Περιστρέφουμε το πλεκτό, σταματάμε το πλέξιμο της καλής σειράς στο σημείο που είχαμε κάνει την ΚΣ και εφαρμόζουμε την ίδια τεχνική στον επόμενο πόντο

4. Περιστρέφουμε το πλεκτό και πλέκουμε την ανάποδη σειρά μέχρι το σημείο που είχαμε σταματήσει πριν, εφαρμόζουμε ΚΣ στον επόμενο πόντο

 

Επαναλαμβάνουμε τα δύο τελευταία βήματα (3 & 4), πλέκοντας σε κάθε σειρά ακόμα έναν πόντο. Δεν ξεχνάμε ότι όταν φτάνουμε στον πόντο που έχει "υποστεί" ΚΣ, πρέπει να τον πλέκουμε μαζί με το νήμα που τον περιβάλει.

 

seamless setinsleeve 2

 

 

Η παραπάνω διαδικασία των ΚΣ σταματάει μόλις φτάσουμε στους πόντους της μασχάλης, εδώ πλέκουμε κανονικά τους πόντους χωρίς να περιστρέψουμε το πλεκτό και συνεχίζουμε κυκλικό πλέξιμο διαμορφώνοντας το υπόλοιπο μανίκι ως την μανσέτα.

Παρατηρήσεις: Αρκετές σχεδιάστριες προτιμούν να τελειώνουν τις κοντές σειρές στο σημείο όπου τελειώνουν και οι μειώσεις που υπήρχαν στο άνοιγμα του μανικιού και όχι στους πόντους του κλεισίματος όπως περιγράψαμε παραπάνω. Επίσης η συχνότητα σηκώματος των πόντων γύρω από το άνοιγμα του μανικιού μπορεί να διαφέρει, πολλοί αυξάνουν την πυκνότητα των πόντων στο πάνω μέρος, μεταξύ του δεύτερου και τρίτου δείκτη, επειδή σε αυτό το τμήμα απαιτείται συνήθως περισσότερος χώρος.

Διαβάστηκε 12560 φορές

Ακολούθησε μας

Εγγραφή στο Newsletter

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις