• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 00:00

Πλέκοντας Top

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(17 ψήφοι)

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Μέγεθος βελόνας: 4mm
  • Νήμα: Lanas Stop - Duo Bambu 100% viskose
  • Εργαλεία: Κυκλικές βελόνες, Δείκτες, Σακοράφα, Παραμάνα
  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
  • Είδος: Μπλούζα

Για το καλοκαίρι σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα βαμβακερό ή με βισκόζη νήμα, για βελόνες νούμερο 4 περίπου. Δεν θα χρειαστείτε πολύ χρόνο για να ολοκληρώσετε αυτό το μπλουζάκι. Χρειάζονται περίπου 4.5 κουβάρια νήματος των 50gr ή 125m.

Δείγμα: 26 πόντοι και 45 σειρές = 10 εκατοστά

Μεγέθη: Το μέγεθος έχει σχέση με την περίμετρο του στήθους. Μέχρι 85 εκατοστά.

Βελόνες: 3.75 mm ή 4mm κυκλικές

Πλέξη Μους ή Garter: Για κυκλική πλέξη ο ένας γύρος πλέκεται με καλή και ο επόμενος με ανάποδη. Για μη κυκλική πλέξη όλες οι σειρές πλέκονται με καλή.

Σημειώσεις: Το τοπ πλέκεται με φορά από κάτω προς τα πάνω ως τις μασχάλες, χρησιμοποιώντας κυκλική τεχνική. Στο σημείο της μασχάλης χωρίζουμε τους πόντους στην μέση και δουλεύουμε πλέον το μπροστά και το πίσω κομμάτι ξεχωριστά. Στο τέλος ράβουμε τους ώμους με kitchener stitch

Ρίχνουμε 84 πόντους, τοποθετούμε δείκτη και ρίχνουμε άλλους τόσους πόντους, τοποθετούμε πάλι δείκτη για να μαρκάρουμε την αρχή του πλεκτού και το κλείνουμε σε κύκλο (Σύνολο πόντων 168).

Πλέκουμε μους για 39 γύρους.

Για το στένεμα της μέσης:
[Πλέκουμε 8 πόντους με καλή, κάνουμε μείωση ssk, πλέκουμε μέχρι 9 πόντους πριν τον δείκτη, πλέκουμε δύο μαζί με καλή, πλέκουμε μέχρι τον δείκτη]x 2 φορές. Θα έχουμε 4 πόντους μείωση.

Επαναλαμβάνουμε την μείωση κάθε 4 γύρους επί 4 φορές (Σύνολο πόντων 148)
Συνεχίζουμε το μους για περίπου 2.5 εκατοστά


Για το άνοιγμα του στήθους:
[Πλέκουμε 8 πόντους, πλέκουμε έναν πόντο από μπρος και πίσω (kf&b), πλέκουμε μέχρι 9 πόντους πριν τον δείκτη, πλέκουμε έναν πόντο μπρος πίσω (kf&b), πλέκουμε μέχρι τον δείκτη] x 2 φορές
Επαναλαμβάνουμε την αύξηση ανά 4 σειρές για 4 φορές. Θα έχουμε 168 πόντους.
Συνεχίζουμε μέχρι το πλεκτό μας να έχει μήκος 44 εκατοστά. Επειδή μετά το πρώτο πλύσιμο το τοπ θα μακρύνει, αν θέλετε σε αυτό το σημείο σταματήστε το πλέξιμο στα 40 εκατοστά. Τελειώνουμε με την ανάποδη πλευρά.

Πλέκουμε μέχρι τον δείκτη, αφαιρούμε τον δείκτη, τοποθετούμε τους πρώτους 84 πόντους (μέχρι τον επόμενο δείκτη) σε νήμα ή σε yarn holder και θα ασχοληθούμε πλέον μόνο με τους υπόλοιπους μισούς που θα είναι το μπροστινό τμήμα του πλεκτού μας.

 

Μπροστινό τμήμα


armholesΚόψιμο μανικιών:
Στην αρχή των 2 επόμενων σειρών κλείνουμε 5 πόντους, μόλις κάναμε τις εσοχές των μασχαλών (Σύνολο πόντων 74)
Στις επόμενες δύο σειρές: πλέκουμε 1 πόντο, κάνουμε μείωση με ssk, πλέκουμε ως το τέλος

Στις επόμενες σειρές κάνουμε μειώσεις ανά δεύτερη σειρά (μόνο στην καλή πλευρά του πλεκτού) μέχρι να φτάσουμε τους 60 πόντους ως εξής: Πλέκουμε 1 πόντο, κάνουμε μείωση ssk, πλέκουμε μέχρι 3 πόντους πριν το τέλος, πλέκουμε 2 πόντους μαζί, πλέκουμε 1 πόντο

Μόλις τελειώσουμε τις μειώσεις μας, πλέκουμε μους  μέχρι η απόσταση από την μασχάλη να φτάσει τα 5 εκατοστά, μπορούμε και πιο νωρίς, εξαρτάται από το πόσο βαθύ θέλουμε να είναι το ντεκολτέ.

Λαιμόκοψη:
Καλή πλευρά: πλέκουμε 14 πόντους και τους τοποθετούμε σε επιπρόσθετο νήμα ή σε yarn holder ή σε παραμάνα, θα ασχοληθούμε με αυτούς αργότερα.
Κλείνουμε τους επόμενους 32 πόντους, πλέκουμε μέχρι το τέλος. Θα έχουμε πλέον 14 πόντους για το μπροστά, δεξί κομμάτι.

front-neckΔεξί μπροστά κομμάτι:
Πλέκουμε την ανάποδη πλευρά.
Καλή πλευρά: πλέκουμε 1 πόντο, ssk, πλέκουμε ως το τέλος. Επαναλαμβάνουμε την μείωση ανά δεύτερη σειρά μέχρι να μας μείνουν 11 πόντοι.
Συνεχίζουμε το πλέξιμο μέχρι η απόσταση από την μασχάλη να φτάσει τα 19 εκατοστά. Τελειώνουμε με την ανάποδη πλευρά. Βάζουμε τους πόντους σε μια παραμάνα

Αριστερό μπροστά κομμάτι:
Με την ανάποδη πλευρά απέναντι μας, ενώνουμε νήμα στο άνοιγμα του λαιμού, πλέκουμε μία ανάποδη σειρά.
Καλή πλευρά: πλέκουμε μέχρι τους 3 τελευταίους πόντους, k2tog, πλέκουμε έναν. Επαναλαμβάνουμε την μείωση (μόνο στην καλή πλευρά) μέχρι να μας μείνουν 11 πόντοι. Συνεχίζουμε το πλέξιμο μέχρι να έχουμε την ίδια απόσταση από την μασχάλη με την άλλη πλευρά.
Βάζουμε τους 11 πόντους σε μία παραμάνα αφήνοντας ένα μακρύ κομμάτι νήματος.

 

Πίσω μέρος - Πλάτη


 

Για τις μασχάλες, δουλεύουμε το πίσω μέρος όπως το μπροστά μέχρι η απόσταση από την μασχάλη να φτάσει τα 17 εκατοστά. Τελειώνουμε με την ανάποδη πλευρά.
Θα έχουμε σύνολο 60 πόντους.


back

Για την λαιμόκοψη:
Πλέκουμε 14 πόντους και τους τοποθετούμε σε νήμα ή yarn holder, κλείνουμε τους επόμενους 32 πόντους, πλέκουμε μέχρι το τέλος.

Αριστερό πίσω κομμάτι:
Πλέκουμε 1 ανάποδη πλευρά.
Για την επόμενη σειρά πλέκουμε 1 πόντο, ssk, πλέκουμε μέχρι το τέλος. Επαναλαμβάνουμε την μείωση για κάθε καλή πλευρά μέχρι να φτάσουμε τους 11 πόντους. Πλέκουμε μια ανάποδη πλευρά και τοποθετούμε τους 11 πόντους σε παραμάνα.

Δεξί πίσω κομμάτι:
Με την ανάποδη πλευρά απέναντι μας ενώνουμε νήμα από την μεριά του λαιμού. Πλέκουμε μία ανάποδη πλευρά.
Στην επόμενη σειρά ξεκινάμε τη μείωση: Πλέκουμε μέχρι τους 3 τελευταίους πόντους, k2tog, πλέκουμε έναν πόντο. Επαναλαμβάνουμε τη μείωση ανά δεύτερη σειρά μέχρι να φτάσουμε τους 11 πόντους. Πλέκουμε μια ανάποδη πλευρά.

Το μόνο που μας έμεινε είναι να ράψουμε τους ώμους με την τεχνική του kitchener stitch ή με όποιον άλλο τρόπο θέλουμε. Είναι το μόνο ράψιμο που χρειαζόμαστε γι' αυτό το τοπ.

Καλή Επιτυχία!


{jcomments off}

Διαβάστηκε 75718 φορές

Ακολούθησε μας

Εγγραφή στο Newsletter

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις