• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 00:00

Πολύχρωμες τεχνικές πλεξίματος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Πολύχρωμες τεχνικές πλεξίματος Πολύχρωμες τεχνικές πλεξίματος

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πλέκοντας με: Βελόνες

Intarsia vs Fair Isle δύο ξεχωριστές τεχνικές για πολύχρωμα πλεκτά.

Intarsia

Η Intarsia χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πολύχρωμων πλεκτών. Με αυτή τη τεχνική τμήματα διαφορετικών χρωμάτων και υλικών συνδέονται μεταξύ τους.
Σε αντίθεση με άλλες πολύχρωμες τεχνικές, υπάρχει μόνο ένα ενεργό χρώμα σε κάθε πόντο και το νήμα δεν μεταφέρεται κατά μήκος της ανάποδης πλευράς. Αυτή η τεχνική δεν χρησιμοποιείται συχνά για κυκλική πλέξη, αυτό βέβαια δεν είναι κανόνας.
Βασικά παραδείγματα του Intarsia είναι πουλόβερ με μεγάλα σχέδια, όπως φρούτα, λουλούδια και γεωμετρικά σχέδια.

Για να χρησιμοποιήσεις αυτή την τεχνική δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις εκτός από τις βασικές (καλή και ανάποδη πλέξη). Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο τα δύο νήματα (διαφορετικού χρώματος) περιστρέφονται μεταξύ τους τη στιγμή της αλλαγής.

Έχουμε 3 περιπτώσεις περιστροφής:

1. Όταν η κλίση που έχει το σχέδιο μας στην καλή πλευρά είναι δεξιά τότε θα πρέπει να περιστρέψουμε τα νήματα μόνο στην καλή σειρά

2. Όταν όμως η κλίση στην καλή πλευρά είναι προς τα αριστερά τότε περιστρέφουμε τα νήματα μόνο στην ανάποδη σειρά

3. Τέλος, όταν το σχέδιο είναι κάθετο, δηλαδή δεν έχει καμία κλίση τότε οι περιστροφές γίνονται και στις δύο σειρές (καλή και ανάποδη)

Αν σας δυσκολεύει το 1 και 2, απλά έχετε στο νου σας ότι τα νήματα περιστρέφονται όπου συναντάμε δεξιά κλίση, είτε αυτή είναι στην καλή σειρά είτε στην ανάποδη. Όταν όμως η κλίση μας είναι προς τα αριστερά δεν τα περιστρέφουμε, συνεχίζουμε απλώς το πλέξιμο με το άλλο νήμα.

 

Πως περιστρέφουμε τα νήματα στην καλή σειρά

IntarsiaΈχουμε φτάσει στο σημείο της αλλαγής του χρώματος (παλιό χρώμα γαλάζιο, νέο ροζ)

  

Πολύχρωμες τεχνικές πλεξίματος IntarsiaΚαι τα δύο νήματα είναι προς τα πίσω (γιατί πλέκουμε με καλή). Φέρνουμε το παλιό χρώμα (γαλάζιο) πάνω από το νέο (ροζ), έτσι τα νήματα σχηματίζουν ένα Χ. Το παλιό χρώμα θα είναι στην αριστερή πλευρά και το νέο στην δεξιά.

 

Πολύχρωμες τεχνικές πλεξίματος IntarsiaΣηκώνουμε το νέο νήμα και πλέκουμε κανονικά τους επόμενους πόντους. Τραβάμε ελαφρώς το παλιό νήμα για να ενωθούν περισσότερο τα δύο κομμάτια.

 

Πως περιστρέφουμε τα νήματα στην ανάποδη σειρά

Πολύχρωμες τεχνικές πλεξίματος IntarsiaΣτο σημείο της αλλαγής, φέρνουμε το παλιό χρώμα πάνω από το νέο και προς τα αριστερά, ενώ το νέο νήμα παραμένει δεξιά και από κάτω

Πολύχρωμες τεχνικές πλεξίματος IntarsiaΠλέκουμε τον επόμενο πόντο με το νέο χρώμα. Φροντίστε να τραβήξετε ελαφρώς το παλιό χρώμα για να έρθουν πιο κόντα τα δύο κομμάτια.

Πολύχρωμες τεχνικές πλεξίματος IntarsiaΜε αυτόν τον τρόπο το νέο χρώμα δημιουργεί μια θηλιά γύρω από το παλιό. 

 Άρα αυτό που κρατάμε είναι ότι στην αλλαγή, το παλιό νήμα πρέπει να είναι πάνω από το καινούριο. Με αυτόν τον τρόπο το νέο νήμα περιστρέφεται γύρω από το παλιό δημιουργώντας θηλιά και έτσι αποφεύγονται οι τρύπες.


Fair Isle 

 Πολύχρωμες τεχνικές πλεξίματος Fair IsleΗ τεχνική Fair Isle πήρε το όνομα της από ένα μικρό νησί νότια της Σκωτίας. Είναι μια τεχνική για πολύχρωμα πλεκτά τύπου ζακάρ. Το παραδοσιακό Fair Isle χρησιμοποιεί μέχρι 5 χρώματα ενώ δεν πλέκονται πάνω από δύο χρώματα σε μία σειρά ή γύρο. Σε κάθε πόντο υπάρχουν δύο ενεργά χρώματα, ένα από αυτά πλέκεται ενώ το άλλο παραμένει αχρησιμοποίητο πίσω από το πλεκτό.

 Για να αποφευχθούν τα πολλά χαλαρά νήματα από το πίσω μέρος του πλεκτού (δηλαδή όταν πλέκουμε 3 με 5 πόντους από το ίδιο χρώμα συνεχόμενα) το νήμα που δεν χρησιμοποιείται, που μένει δηλαδή ανενεργό πρέπει να "πιαστεί" με τέτοιο τρόπο που να μην φαίνεται από την μπροστινή πλευρά του πλεκτού.

Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που  μπορούμε να εφαρμόσουμε:

1. Περνάμε την βελόνα μας μέσα στην επόμενο πόντο (προσοχή δεν τον πλέκουμε απλά περνάμε την βελόνα από μέσα σαν να θέλαμε να τον πλέξουμε)

2. Φέρνουμε το νήμα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε στην δεξιά βελόνα, σαν να θέλαμε να πλέξουμε τον πόντο

3. Φέρνουμε το νήμα που θα χρησιμοποιήσουμε στην δεξιά βελόνα, ακριβώς δίπλα από το άλλο νήμα

4. Περνάμε το νήμα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε πάνω από το άλλο νήμα και το αφαιρούμε από την δεξιά βελόνα

5. Πλέκουμε κανονικά τον πόντο

Ακόμα μια τεχνική για πολύχρωμα πλεκτά είναι αυτή του Μωσαϊκού 

Διαβάστηκε 37575 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κορδόνι I-Cord Τυφλή κουμπότρυπα »

Ακολούθησε μας

Εγγραφή στο Newsletter

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις