• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Είστε εδώ:Αρχική»Πλέξιμο»Βασίκες οδηγίες πλεξίματος»Αύξηση και Μείωση πόντων
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 00:00

Αύξηση και Μείωση πόντων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(23 ψήφοι)
Αύξηση και Μείωση πόντων Αύξηση και Μείωση πόντων

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πλέκοντας με: Βελόνες

 Όλα τα πατρόν σχεδόν ζητούν αύξηση και μείωση πόντων για να προσθέσουμε πλάτος ή να στενέψουμε το πλεκτό μας.

 Κατά την διάρκεια των χρόνων έχουν δημιουργηθεί πολλές τεχνικές, μερικές από αυτές δίνουν διακοσμητικές τρύπες, άλλες είναι σχεδόν αόρατες, μερικές δημιουργούν πόντους με κλίση προς τα αριστερά και άλλες προς τα δεξιά. Τα πατρόν δεν προσδιορίζουν πάντα συγκεκριμένο τρόπο αύξησης - μείωσης, αντί γι' αυτό μας αφήνουν να επιλέξουμε οι ίδιοι τον τρόπο. Ο κάθε πλέκτης συνήθως χρησιμοποιεί συγκεκριμένες τεχνικές αύξησης και μείωσης. Παρόλα αυτά, όσοι έχουν ένα ρεπερτόριο τεχνικών και καταλαβαίνουν τις διαφορές αυτών μπορούν να επιλέξουν την τεχνική που ταιριάζει καλύτερα στο κάθε πλεκτό. Ως εκ τούτου αποδίδουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Όταν οι αυξήσεις χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν πλάτος σε ένα κομμάτι, τότε επαναλαμβάνονται σε συγκεκριμένα διαστήματα μιας σειράς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας τύπος αύξησης επαναλαμβάνεται για συγκεκριμένο αριθμό φορών.  Ένας αριθμός τεχνικών αύξησης είναι ταιριαστός εδώ και είτε η αύξηση κλίνει προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά. Παρόλα αυτά, όταν η αύξηση απαιτεί γωνιακή άκρη (όπως η άκρη των μανικιών που πλέκονται από την μανσέτα προς την μασχάλη, ή ενός πουλόβερ που πλέκεται από τον λαιμό προς τα κάτω), πρέπει να επιλέξουμε μια τεχνική που ακολουθεί την κατεύθυνση της κλίσης. Πολλές τεχνικές αύξησης μπορούν να δουλευτούν με αριστερή ή δεξιά κλίση.

 

Αυξήσεις


yo

Η αύξηση Ζετέ

Η απλούστερη τεχνική αύξησης. Αυτή η διακοσμητική αύξηση δίνει μία ορατή τρύπα που μοιάζει με πλεκτή δαντέλα. Όμως πολλοί πλέκτες παίρνουν το νήμα με την λάθος φορά και παρόλο που η οπτική διαφορά είναι μικρή, μπορεί το αποτέλεσμα να μας δίνει διαφορετικό μέγεθος τρύπας κάθε φορά.

Δουλέψτε το ζετέ μεταξύ δύο καλών πόντων φέρνοντας μπροστά το νήμα με φορά από μπρος προς τα πίσω.

Κάντε ένα ζετέ μετά από έναν καλό πόντο και πριν από έναν ανάποδο  φέρνοντας τον νήμα από μπροστά προς τα πίσω και πάλι μπροστά από την δεξιά βελόνα.

Για το ζετέ μεταξύ των ανάποδων πόντων, φέρτε το νήμα στην κορυφή της βελόνας  από μπρος προς τα πίσω, μετά μπροστά πάλι

 

 

 

kfb

Αύξηση μπάρα

Αυτή η τεχνική δεν παρουσιάζει τρύπες. Όταν δουλεύουμε σε ζέρσευ (μία σειρά καλή, μία ανάποδη), δημιουργεί μια εμφανή οριζόντια μπάρα (που μοιάζει περισσότερο με ανάποδη πλέξη) στα αριστερά του πόντου. Όμως, αυτή η αύξηση μπορεί να είναι λιγότερο εμφανής  όταν χρησιμοποιείται σωστά σε λάστιχο, δουλεύεται σε καλό πόντο πριν από τον ανάποδο.  Η μπάρα πέφτει μετά τον καλό πόντο και υποχωρεί στο λάστιχο με τον ανάποδο πόντο, γι’ αυτό είναι πολύ λιγότερο ευδιάκριτο  από τις υπόλοιπες αυξήσεις σε λάστιχο. Μια τέτοια αύξηση δουλεύεται πλέκοντας τον πόντο και από τα δύο ποδαράκια (kfb ή kbf). Τα θετικά της τεχνικής αυτής είναι ότι η οριζόντια μπάρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσουμε τον αριθμό αυξήσεων που έχουν γίνει ως τώρα.

Χρησιμοποιήστε αυτή τη τεχνική για να διαμορφώσετε τα μανίκια.

Μην τη χρησιμοποιείται σε πολύχρωμα πατρόν αν ο αυξημένος πόντος έχει άλλο χρώμα.

 

lifted

Αόρατες Αυξήσεις

Make 1: Δουλεύεται στο νήμα μεταξύ δύο πόντων.  Σηκώνουμε με την αριστερή βελόνα το νήμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πόντων και μετά το πλέκουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν τρύπες. 

Χρησιμοποιείται για να αυξήσει πόντους σε γάντι, μεταξύ του αντίχειρα και των υπόλοιπων δακτύλων, ή σε πολύχρωμα πλεκτά.

Για να έχετε ένα συμμετρικό αποτέλεσμα σηκώστε  το νήμα με φορά από τα πίσω προς τα μπρος στην αρχή της καλής σειράς, και από τα μπροστά προς τα πίσω για το τέλος της καλής σειράς.

Lifted αύξηση: Ένα άλλο είδος αόρατης αύξηση. Επιτυγχάνεται  δουλεύοντας τον πόντο που είναι μία σειρά κάτω από τον πόντο που δουλεύουμε. Σηκώνουμε τον πόντο και τον βάζουμε στην αριστερή βελόνα, ύστερα τον πλέκουμε. 

Είναι ιδανικός για αύξηση πόντων στη μέση του πλεκτού. Αν οι αυξήσεις πρέπει να είναι η μία κοντά στην άλλη (όπως για παράδειγμα σε μία φούστα) τότε θα πρέπει να επαναλαμβάνονται μετά από τουλάχιστον τρεις σειρές.

 

Μειώσεις

 


ssk-k2togΟι μειώσεις αφαιρούν πόντους και στενεύουν το πλεκτό, χρησιμοποιούνται συνήθως μία ή δύο φορές στην ίδια σειρά.  Η πιο διάσημη τεχνική είναι η k2tog,  η ssk  και η skp. Η πρώτη και η δεύτερη τεχνική καθρεφτίζει η μία την άλλη. Η μία έχει κλίση δεξιά, η άλλη κλίση αριστερά. Γενικά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό για να κάνουν μια συμμετρική μείωση, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο μασχάλης σε ένα πουλόβερ η δημιουργία κουτουπιέ σε κάλτσα. Για ένα ωραίο αποτέλεσμα, πολλά πατρόν ορίζουν τη μείωση να γίνεται δύο με τέσσερίς πόντους πριν τις άκρες. Γενικώς, χρησιμοποιείστε το ssk στην αρχή της σειράς και το k2tog στο τέλος της σειράς.

 

 

 

ssk

 Η μείωση ssk χρησιμοποιείται στην αρχή της σειρά και δίνει την αίσθηση ότι το δεξιά κομμάτι του πλεκτού πέφτει στο αριστερό κομμάτι. 

Οδηγίες: παίρνουμε στη δεξιά βελόνα 2 άπλεκτους πόντους (τον καθένα ξεχωριστά) όπως θα τους περνάμε αν τους πλέκαμε με καλή, περνάμε το νήμα γύρω από τη δεξιά βελόνα με φορά από κάτω προς τα πάνω και περνάμε τους 2 άπλεκτούς πόντους πάνω από αυτό

 

 

k2tog

 Η τεχνική k2tog γίνεται συνήθως στο τέλος της σειράς και δίνει την αίσθηση ότι το αριστερό κομμάτι είναι πάνω από το δεξί. Η τεχνική είναι εύκολη αφού το μόνο που απαιτεί είναι να πλέξουμε μαζί 2 πόντους με καλή. 

 

Συμβουλές

- Χρησιμοποιούμε την kfb και kbf σε λάστιχο
- kfb και kbf ιδανικές για μανίκια
- Make 1 για πολύχρωμα πλεκτά
- Lifted αύξηση ιδανική για αύξηση στη μέση του πλεκτού
- Χρησιμοποιείστε τη μείωση ssk στην αρχή του πλεκτού και την k2tog στο τέλος
- Να κάνετε τις μειώσεις/αυξήσεις δύο με τέσσερις πόντους πριν τις άκρες

Διαβάστηκε 34058 φορές
Σχόλια   
Βασιλική  Ηλιά
# Βασιλική Ηλιά 13-04-2016 14:23
Το πλεκτό μου είναι ένα ανδρικό γιλέκο με σχέδιο στη μασχάλη. Τη μείωση για το σχηματισμό της μασχάλης k2tog θα την κάνω πριν ή μετά το σχέδιο.
Απάντηση
Danai
# Danai 13-04-2016 15:08
Τις μειώσεις για τη μασχάλη τις κάνω συνήθως στην αρχή της σειράς, άρα πριν το σχέδιο. Δεν θυμάμαι να έχω δει κάποιο πατρόν που να έχει τις μειώσεις μετά το σχέδιο, βέβαια όλα γίνονται στο πλέξιμο.
Απάντηση
Βασιλική  Ηλιά
# Βασιλική Ηλιά 13-04-2016 22:54
Ευχαριστώ. Όταν το κάνω θα σε ενημερώσω. Αν δε σε χρειαστώ πιο πριν.
Απάντηση
Προσθήκη νέου σχολίου


Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις