• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Είστε εδώ:Αρχική»Πατρόν»με Βελόνες»Συνεχόμενη Μέθοδος - Contiguous Method
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 00:00

Συνεχόμενη Μέθοδος - Contiguous Method

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Εργαλεία: Δείκτες
  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
  • Είδος: Μπλούζα

Μιλώντας για πλέξιμο πουλόβερ από πάνω προς τα κάτω (top-down), το μυαλό μας πάει σχεδόν πάντα στην ρεγκλάν τεχνική, όμως δεν είναι αυτή η μόνη λύση.

Η Susie Myers μας παραχώρησε τις οδηγίες της για το πως να διαμορφώνουμε ένα πλεκτό που ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω ή και αντίστροφα. Αυτή η διαμόρφωση δεν αφορά ολόκληρο το ένδυμα αλλά ίσως τα πιο δύσκολα κομμάτια του, δηλαδή τους ώμους και τα μανίκια. Αν και σε αυτές τις οδηγίες γίνεται αναφορά στην τεχνική της Barbara Walker (στην οποία σηκώνουμε πόντους γύρω από το άνοιγμα του μανικιού και έπειτα διαμορφώνουμε την κλίση με την μέθοδο των κοντών σειρών) και παρόλο που το αποτέλεσμα είναι σχεδόν ίδιο, ο τρόπος εκτέλεσης διαφέρει αρκετά.

Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες

Η Συνεχόμενη Μέθοδος είναι ένας τρόπος για το πλέξιμο της ραφής των ώμων και το γύρισμα - κάλυμμα στο σημείο όπου ξεκινούν τα μανίκια, σε ένα ένδυμα που πλέκεται με φορά από πάνω προς τα κάτω (ή ακόμα και αντίστροφα).

Δίνει την αίσθηση των ραμμένων μανικιών.


Διαφέρει από την τεχνική της Barbara Walker, στο ότι αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί από την αρχή μία συνεχόμενη σειρά (ή γύρο).
Συσσωματώνει το μπροστινό τμήμα, την ραφή του ώμου, την πλάτη, την άλλη ραφή του ώμου και το άλλο μπροστινό τμήμα. Η μέθοδος της Walker φτάνει σε αυτό το στάδιο μετά το πλέξιμο του 1/3 του γιακά.
- Η Συνεχόμενη μέθοδος δίνει μια ωραία κλίση στους ώμους.
- Δεν είναι πατρόν και δεν αντικαθιστά ένα πατρόν. Μπορεί να υιοθετηθεί από ένα πατρόν.
- Δεν είναι μια ρεγκλάν τεχνική για μανίκια, αν και το πλέξιμο ένας top-down ρεγκλάν θα σας βοηθήσει να πάρετε μια ιδέα.
- Επίσης αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αμάνικα ενδύματα!


Περίληψη
Για τους ώμους: σε κάθε σειρά, κάνουμε αύξηση σε κάθε πλευρά των δύο κεντρικών πόντων, για κάθε ώμο (4 συνολικά αυξήσεις σε μία σειρά)
Για την καμπύλη: αυξάνουμε σε κάθε σειρά, η αύξηση γίνεται στους δείκτες και μόνο στις πλευρές των μανικιών (4 αυξήσεις σε κάθε σειρά)
Για να σταματήσουμε την έγερση της λαιμόκοψης: αυξάνουμε κατά μήκος του αυχένα (2, 3 ή 4 πόντους κάθε δεύτερη σειρά για 6-8 σειρές)

Λεπτομέρειες:
Αυτή είναι μια μέθοδος, όχι πατρόν. Πρέπει να συνεχίζουμε τη διαμόρφωση της λαιμόκοψης, ενώνοντας στο επιθυμητό σημείο, διαχωρίζοντας τα μανίκια από το σώμα κλπ.
Οι αυξήσεις της πίσω λαιμόκοψης δεν αναγράφονται, καθώς είναι μεταβλητές και εξαρτώμενες από το πόσες θα κάνετε 2, 3 ή 4.

Συντομογραφίες
τδ = Τοποθέτηση δείκτη
μδ = Μεταφορά δείκτη από την αριστερή βελόνα στην δεξιά
& = άγνωστο πλήθος πόντων (εξαρτάται από εσάς)
αμπ= ανάποδη μπροστά πίσω. Πλέκουμε τον πόντο με ανάποδη, δεν τον αφαιρούμε από την βελόνα, τον πλέκουμε με ανάποδη και από το πίσω ποδαράκι.
κμπ= καλή μπροστά πίσω. Πλέκουμε τον πόντο με καλή, δεν τον αφαιρούμε από την βελόνα, τον πλέκουμε με καλή και από το πίσω ποδαράκι.

~=ή οποιαδήποτε τεχνική της επιλογής σας


Ρίξτε τους πόντους με την μέθοδο της επιλογής σας. Πιθανό να επιθυμείτε να κάνετε το ρίξιμο του αυχένα με την τεχνική του provisional αν το πατρόν σας απαιτεί έπειτα να σηκώσετε πόντους για την διαμόρφωση του γιακά.


Ρίξτε πόντους για τον αυχένα (δουλέψτε με βάση το δείγμα σας)
Ρίξτε 6 επιπλέον πόντους.
Σειρά 1: 1 καλή, τδ, 2 καλή, τδ, καλή μέχρι τους 3 τελευταίους πόντους, τδ, 2 καλή, τδ, 1 καλή
Σειρά 2: αμπ~, μδ, 2 ανάποδη, μδ, αμπ, πλέκουμε με ανάποδη μέχρι 1 πόντο πριν τον δείκτη, αμπ, μδ, 2 ανάποδη, μδ, αμπ
Σειρά 3: 1 καλή, κμπ~, μδ, 2 καλή, μδ, κμπ, πλέκουμε με καλή μέχρι 1 πόντο πριν τον δείκτη, κμπ, μδ, 2 καλή, μδ, κμπ, 1 καλή

Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο, κάνοντας αυξήσεις στις πλευρές των δεικτών σε ΚΑΘΕ σειρά, μέχρι η ραφή να φτάνει το μήκος του ώμου.
Μπορείτε να υπολογίσετε πόσες σειρές χρειάζεστε για την ραφή του ώμου πολλαπλασιάζοντας το μήκος του ώμου με το δείγμα των σειρών. Το είδος των αυξήσεων μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, κάνοντας το λίγο πιο στενό, έτσι μπορεί να χρειαστείτε μερικές σειρές επιπλέον ή θυμηθείτε να κάνετε χαλαρές αυξήσεις σε αυτά τα σημεία.

Εδώ τελειώνει το τμήμα των ώμων. Έχουμε μια καλή κλίση για τους ώμους χωρίς να χρειάζεται η τεχνική των κοντών σειρών

Ένα μυτερό αποτέλεσμα των ώμων γίνεται πιο έντονο όταν οι ραφές είναι πολύ μακριές.

Για να πάρουμε ένα όμορφο στρογγυλοποιημένο καπάκι - κάλυμμα (το σημείο όπου οι ώμοι γυρίζουν για να συνεχίσουμε τα μανίκια) μπορούμε να έχουμε πάνω από 1 πόντους στο σημείο της ραφής

 

Το σημείο του γυρίσματος (καπάκι) - ξεκίνημα μανικιών

Οι δύο τεχνικές για ένα καλό καπάκι είναι
1) Να μην αφήνετε την ραφή τα γίνει πολύ μακριά. Ίσως το ακριανό κόκαλο του ώμου να δώσει ένα πολύ μακρύ αποτέλεσμα. Η εξωτερική άκρη της τιράντας του σουτιέν είναι πιθανός ένα καλό σημείο για να σταματήσουμε (ανάλογα με το σχήμα του ώμο σας φυσικά). Η ραφή των ώμων μπορεί να σταματάει πολύ νωρίτερα από ότι νομίζετε.

2) Η μετακίνηση των δεικτών για να μαρκάρουμε τους “πόντους των μανικιών” από αυτούς που ήταν αρχικά “πόντοι ραφής ώμων”, βοηθάει στο να σταματήσουμε την μυτερή διαμόρφωση

Δυστυχώς, αυτή η μετακίνηση εξαρτάται από μερικές μεταβλητές – τον τύπο του νήματος & το πάχος, την συμπεριφορά του νήματος, το δείγμα των πόντων, το νούμερο των πόντων της ραφής που έχετε κ.α.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην διόγκωση του γυρίσματος το οποίο είναι εμφανές όταν το ένδυμα είναι επίπεδο και δεν έχει φορεθεί, μπορεί να μην είναι καλαίσθητο αλλά ως εκ θαύματος θα εξαφανιστεί όταν φορεθεί καθώς το επιπλέον ύφασμα “πλάθεται” στο κόκαλο του ώμου (που είναι ο λόγος για τον οποίο σταματάει η ραφή ΠΡΙΝ το τέλος του κόκαλου).
Του καθενός το σχήμα διαφέρει, κάτι που κάνει δύσκολη την δημιουργία κανόνων σχετικά με το τέλος της ραφής.

2Δοκιμάστε αυτά τα νούμερα πόντων:
Μετακινήστε τους δείκτες έτσι ώστε να υπάρχουν 6 πόντοι μεταξύ τους. Εδώ είναι τώρα η κορυφή του γυρίσματος. Κάνετε αύξηση ΜΟΝΟ μεταξύ των δεικτών που οριοθετούν τους πόντους των μανικιών.
Επόμενη σειρά: Καλή &, μδ, κμπ, 4 καλή, κμπ, (8 πόντοι), μδ, καλή &, μδ, κμπ, 4 καλή, κμπ (8 πόντοι), μδ, καλή &
Επόμενη σειρά: ανάποδη &, μδ, αμπ, 6 ανάποδη, αμπ (10 πόντοι), μδ, ανάποδη &, μδ, αμπ, 6 ανάποδη, αμπ (10 πόντοι), μδ, ανάποδη &
Επόμενη σειρά: καλή &, μδ, κμπ, 8 καλή, κμπ (12 πόντοι), μδ, καλή &, μδ, κμπ, 8 καλή, κμπ (12 πόντοι), μδ, καλή &


Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για μερικές σειρές, κάνοντας αύξηση σε ΚΑΘΕ σειρά, και μόνο στα τμήματα των μανικιών.

Κάντε το μόνο για λίγες σειρές!
Μην το κάνετε για όλον τον βραχίονα!

Συμβουλή: να το κάνετε για την ίδια απόσταση όπως της Barbara Walker οι αποστάσεις των κοντών σειρών (περίπου το ένα έκτο του βάθους του ανοίγματος του μανικιού, εκατέρωθεν της ραφής του ώμου, όπως μετράται κάτω από την εν λόγω ραφή)
Έπειτα κάντε τις αυξήσεις σε κάθε δεύτερη σειρά (καλή) συνεχίζοντας το υπόλοιπο του πατρόν επίσης, δηλαδή την διαμόρφωση της μασχάλης, όπως ακριβώς θα κάνατε και για το top down σχέδιο της Barbara Walker


Αν χρησιμοποιείτε την μέθοδο αυτή για να πλέξετε ή σχεδιάσετε ένα ένδυμα, θα ήταν ωραίο αν συμπεριλαμβάνατε το παρακάτω κείμενο:
Αυτό το ένδυμα δουλεύεται χωρίς ραφές από πάνω προς τα κάτω χρησιμοποιώντας την μέθοδο των συνεχόμενων μανικιών αναπτυγμένη από την Susie Myers, SusieM στο Raverly
(http://www.ravelry.com/people/SusieM)
Δεν είναι υποχρεωτικό – δίνει στους ανθρώπους την δυνατότητα να δώσουν επιπλέον πληροφορίες
Προσθέστε την ετικέτα (tag) «contiguous» στο έργο ή το πατρόν σας.

 

Πηγές:
http://www.ravelry.com/patterns/library/contiguous
Φωτογραφίες: Susie Myers

Διαβάστηκε 6536 φορές

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις