Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 09:49

Mary Walker Phillips

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η Mary Walker Phillips ήταν η γυναίκα που "θέσπισε" το πλέξιμο ως μορφή τέχνης.
Στο βιβλίο της «Creative Knitting: A New Art Form» βλέπουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε παραδοσιακές πλέξεις με πρωτότυπους τρόπους για να παράγουμε εξαιρετικές διακοσμητικές δημιουργίες και όχι αυστηρά λειτουργικά αντικείμενα.

Η Mary Walker Phillips γεννήθηκε το 1923 στην Καλιφόρνια, ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειάς. Ως παιδί αρρώσταινε συχνά και αναγκαζόταν να περνάει πολύ χρόνο μέσα γι’ αυτό και αφιέρωνε χρόνο στο πλέξιμο. Η Phillips παρακολούθησε τότε το Fresno State College και τη Σχολή Design του Rudolph Schaefer στο Σαν Φρανσίσκο. Το 1947 έλαβε πτυχίο από την Ακαδημία Καλών Τεχνών Cranbrook στο Bloomfield Hills, Mich. 

Μέσω των βιβλίων της έγινε η γέφυρα μεταξύ του παραδοσιακού και του νέου πλεξίματος. Επειδή η δουλειά της ήταν όμως τόσο ασυνήθιστη, ο «παραδοσιακός» κόσμος του πλεξίματος δεν ήξερε πώς να την αντιμετωπίσει.

Σε αντίθεση με πλέκτριες που ακολουθούν αυστηρά πατρόν, η Phillips προσέγγισε το πλέξιμο ως τέχνη άσκησης αυτοσχεδιασμού. Έπαιρνε έμπνευση από σχέδια του Paul Klee, πίνακες του Wassily Kandinsky, την αρχιτεκτονική του Antonio Gaudi. Είναι γνωστή για τα πλεκτά της υφάσματα που διακοσμούν τοίχους. Συλλογές της βρίσκονται μόνιμα σε μουσεία όπως το Smithsonian Institution Washington D.C. Art Institute of Chicago, το Museum of Modern Art in New York, το Royal Scottish Museum Edinburgh, Scotland και το Cooper-Hewitt National Museum of Design (Smithsonian) Νέα Υόρκη. 

Ήταν η πρώτη που συμπεριέλαβε ασυνήθιστα και καθημερινά αντικείμενα όπως καμπάνες, βράχους, σπόρους, μαρμαρυγίες μέσα στα πλεκτά της από λινό, μετάξι, βαμβάκι, μαλλί ακόμα και σύρμα.

Πέθανε το 2007, αιτία του θανάτου ήταν επιπλοκές της νόσου Alzheimer όπως ανέφερε ο αδερφός της W. David Phillips.

Στην φωτογραφία του άρθρου βλέπουμε 3 σημαντικές γυναίκες της τέχνης του πλεξίματος. Με σειρά από αριστερά προς τα δεξιά Mary Walker Phillips, Elizabeth Zimmermann και Barbara Walker

Πηγές:
articles.latimes.com
wikipedia
Φωτογραφία

Διαβάστηκε 4328 φορές

Τελευταία άρθρα από τον/την Danai

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις