• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπολογισμός Ρεγκλάν αυξήσεων - μειώσεων

1. Λίγη θεωρία

Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε σχεδιαστές/στριες και πλέκτες/ριες που θέλουν να φτιάξουν το δικό τους ρεγκλάν πουλόβερ, είτε αυτό πλέκεται με φορά από πάνω προς τα κάτω είτε αντίστροφα. Η εφαρμογή που ακολουθεί υπολογίζει τη συχνότητα με την οποία γίνονται οι μειώσεις / αυξήσεις για τα επιτευχθεί ένα ομοιόμορφο ρεγκλάν ένδυμα.

Περισσότερες πληροφορίες για ρεγκλάν θα βρείτε εδώ και εδώ.
Πρέπει να γνωρίζετε τους αρχικούς πόντους και τους τελικούς του ρεγκλάν κομματιού καθώς  και τους γύρους / σειρές μέσα στους οποίους πρέπει να εφαρμοστούν οι αυξήσεις / μειώσεις. 

2. Προϋποθέσεις

  • Επειδή οι αυξήσεις / μειώσεις γίνονται τουλάχιστον ανά δεύτερη σειρά και σχεδόν πάντα στην καλή σειρά, ο αριθμός των σειρών πρέπει να είναι ζυγός
  • Επειδή  γίνονται 2 αυξήσεις / μειώσεις σε κάθε ραφή πρέπει και το πλήθος των αυξήσεων / μειώσεων να είναι ζυγός αριθμός.
  • Τέλος, οι σειρές / γύροι μέσα στις οποίες γίνεται το ρεγκλάν πρέπει να είναι περισσότερες από το πλήθος των αυξήσεων αλλιώς θα πρέπει να κάνετε πρώτα διπλές μειώσεις / αυξήσεις και έπειτα να υπολογίσετε ξανά.

Τμήματα ρεγκλάν

Τμήματα ρεγκλάν

3. Πως παίρνουμε μετρήσεις

Ο υπολογισμός γίνεται σε κάθε κομμάτι ξεχωριστά (μανίκια και στήθος ή πλάτη). Παρόλο που οι σειρές για τις ρεγκλάν αυξήσεις παραμένουν ίδιες και για τα 4 τμήματα (2 μανίκια, στήθος και πλάτη). Η συχνότητα με την οποία εφαρμόζονται οι αυξήσεις/μειώσεις διαφέρουν.
Άρα έχουμε 4 τμήματα που πρέπει να υπολογίσουμε, στήθοςαριστερός ώμοςπλάτη, δεξής ώμος, επειδή όμως τα μανίκια είναι ίδια μεταξύ τους όπως και το στήθος με την πλάτη υπολογίζουμε μόνο δύο τμήματα από τα τέσσερα, το ένα θα είναι το μανίκι και το άλλο το στήθος.
 
1. Μετρήσεις λαιμόκοψης
Βήμα 1: Μετράμε την περίμετρο της λαιμόκοψης

Βήμα 2: Μετατρέπουμε τα εκατοστά που πήραμε από το προηγούμενο βήμα σε πόντους και καθορίζουμε πόσοι πόντοι αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα πχ. 4π για τον έναν ώμο, 20π για το στήθος, 4π για τον δεύτερο ώμο, 20π για την πλάτη (εικ. Δεύτερη ομάδα πόντων). 
 
2. Για να βρούμε τις Σειρές/Γύρους μέσα στις οποίες/ους εφαρμόζεται η ρεγκλάν τεχνική:
Προτιμάμε να πάρουμε την μέτρηση από ένα μπλουζάκι έτοιμο, είναι πολύ πιο εύκολο.
Βήμα 1: Τοποθετούμε την μεζούρα κάθετα στο σημείο που ξεκινάει η λαιμόκοψη (αν η μέτρηση γίνεται σε μπλούζα) ή στο σημείο του λαιμού, στο κόκκαλο που προεξέχει(αν μετράμε σε σώμα) και μετράμε μέχρι το ύψος της μασχάλης. Η μεζούρα πρέπει να είναι κάθετη και όχι διαγώνια.
Βήμα 2: Μετατρέπουμε τα εκατοστά που πόλις πήραμε σε σειρές/γύρους
 
3. Μετρήσεις για το στήθος:

Βήμα 3: Μετράμε την περίμετρο του στήθους και διαιρούμε με το 2 για να βρούμε μόνο το μπροστινό κομμάτι, μετατρέπουμε και εδώ τα εκατοστά σε πόντους (sts)
 
4. Για τα μανίκια:
Βήμα 4: Μετράμε την περίμετρο του βραχίονα (μπράτσο) στο φαρδύτερο σημείο του και μετατρέπουμε το αποτέλεσμα σε πόντους (εικ. Πρώτη ομάδα πόντων)

Οδηγίες: Συμπληρώστε τα στοιχεία που σας ζητούνται  και πατήστε το κουμπί "Υπολογισμός", περιμένετε να δείτε τα αποτελέσματα στην οθόνη σας. 

Υπολογισμός

Εισάγετε εδώ τους πόντους που έχετε στο κάτω μέρος του πλεκτού, δηλαδή τους πόντους που αντιστοιχούν στο πλάτος του μπούστου (αν υπολογίζετε τον κορμό του πλεκτού) ή την περίμετρο του βραχίωνα (αν υπολογίζετε το μανίκι)

Εισάγετε εδώ τους πόντους του πλεκτού στο ύψος της λαιμόκοψης, δηλαδή τους πόντους που αφορούν το μπροστινό τμήμα (αν υπολογίζετε τον κορμό του πλεκτού) ή τους πόντους του ώμου (αν υπολογίζετε το μανίκι)

Σε πόσες σειρές ή γύρους πρέπει να γίνουν οι μειώσεις / αυξήσεις (ζυγό αριθμός);

Υπολογίζουμε τις ρεγκλάν αυξήσεις για ρούχο που πλέκεται με φορά από κάτω προς τα πάνω (από γοφούς προς λαιμό)

Μαθήματα πλεξίματος

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις