• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020 14:29

Ασύμμετρο Σάλι

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Ασύμμετρο Σάλι, είναι κάτι που βλέπεις πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια. Δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις εκτός από απλό πλέξιμο, μειώσεις και αυξήσεις σε συγκεκριμένα σημεία. Η πλέξη δεν παίζει ρόλο στο σχήμα, ρόλο παίζουν τα σημεία όπου εφαρμόζουμε τις τεχνικές αυξήσεων - μειώσεων, μπορούμε να χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε τεχνική μας αρέσει. Στο παρακάτω δείγμα εφαρμόζονται ίσως οι πιο απλές τεχνικές, για τις αυξήσεις χρησιμοποιείται το ζετέ ενώ για τις μειώσεις το πλέξιμο δυο πόντων μαζί, επίσης τον πόντο γύρω από τα ζετέ τον πλέκουμε με καλή στην καλή πλευρά και με ανάποδη στην ανάποδη.

Εσείς φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε πλέξη θέλετε.


Το πλέξιμο της εσάρπας ξεκινάει ρίχνοντας πόντους που αντιστοιχούν περίπου στα 2/3 τους μήκος της αριστερής πλευράς του τριγώνου. Επίσης, το μήκος των πόντων που θα ρίξουμε είναι σχεδόν ίσο με το ύψος της εσάρπας (απόσταση από αυχένα μέχρι κάτω γωνία).
Στο ξεκίνημα της πρώτης σειράς μαρκάρουμε 1 πόντο γύρω από τον οποίο δημιουργούμε ζετέ, στο τέλος της ίδια σειράς κάνουμε 1 μείωση και έτσι έχουμε 1 πόντο περισσότερο στην βελόνα μας (κάναμε δύο ζετέ και μία μείωση).
Στην επόμενη (ανάποδη) σειρά κάνουμε μείωση στην αρχή με αποτέλεσμα να έχουμε στην βελόνα μας πλέον, το ίδιο πλήθος πόντων που είχαμε στο ρίξιμο.
Επαναλαμβάνουμε τις δυο σειρές μέχρι οι πόντοι που υπάρχουν γύρω από τον πόντο που έχουμε μαρκάρει να είναι ίσοι. Έπειτα ξεκινάμε μειώσεις σε κάθε άκρο, δηλαδή και στο ξεκίνημα της καλής σειράς αλλά και στο τέλος της ανάποδης που μέχρι τώρα δεν κάναμε συνεχίζοντας τις προηγούμενες μειώσεις (τέλος καλής σειράς και αρχή ανάποδης σειράς). Έτσι ολοκληρώνοντας μια ανάποδη σειρά έχουμε στην βελόνα δυο λιγότερους πόντους. Συνεχίζουμε μέχρι να μείνουν ελάχιστοι.

Το σχεδιάγραμμα που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την φορά πλεξίματος και τα σημεία μειώσεων - αυξήσεων. Φυσικά μπορούμε να το δουλέψουμε αντίστροφα, από την γωνία δεξιά ρίχνοντας ελάχιστους πόντους και κάνοντας αυξήσεις αντί για μειώσεις στα σημεία που πρέπει.

 Σχεδιάγραμμα Ασσύμετρης Εσάρπας

Έναρξη και Αριστερό τμήμα εσάρπας ως την Κάτω Γωνία


Ρίχνουμε μονό πλήθος πόντων. Αυτοί οι πόντοι που θα ρίξουμε αντιστοιχούν σχεδόν στα 3/4 του μήκος της αριστερής πλευρά της εσάρπας.

Σειρά 1 (καλή πλευρά)
: 1 καλή, ζετέ, τοποθέτηση δείκτη, 1 καλή, τοποθέτηση δείκτη, ζετέ, καλή μέχρι τους 3 τελευταίους πόντους, 2 μαζί με καλή, 1 καλή. Στο τέλος έχουμε 1 επιπλέον πόντο στην βελόνα.

Σειρά 2 (ανάποδη πλευρά)
: πλέκω 1 πόντο, μείωση, πλέκω ως τον δείκτη, μεταφορά δείκτη, πλέκω 1 πόντο, μεταφορά δείκτη, πλέκω ως το τέλος. Στο τέλος έχουμε το ίδιο πλήθος πόντων με το ρίξιμο.

Σειρά 3 (καλή πλευρά)
: πλέκω ως τον δείκτη, ζετέ, μεταφορά δείκτη, πλέκω 1 πόντο, μεταφορά δείκτη, ζετέ, πλέκω ως 3 πόντους πριν το τέλος, μείωση, πλέκω 1 πόντο. Στο τέλος έχουμε 1 επιπλέον πόντο στην βελόνα.

Επαναλαμβάνουμε τις Σειρές 2 & 3 τελειώνοντας με την σειρά  Σειρά 2. Σταματάμε τις επαναλήψεις μόλις οι πόντοι αριστερά και δεξιά από τους δείκτες να είναι ίσοι. αν για παράδειγμα έχουμε 41 πόντους, σταματάμε όταν έχουμε 20 πόντους πριν τον 1 δείκτη, 1 πόντο στην μέση και 20 πόντους μετά τον δεύτερο δείκτη.

Στο τέλος έχουμε το αποτέλεσμα της εικόνας που ακολουθεί:

Πρώτο μέρος - Τριγωνικό ασύμμετρο Σάλι

Διαμόρφωση Κάτω Γωνίας και Δεξιού Τμήματος


Οι μειώσεις που κάνουμε στην αρχή της καλής πλευράς είναι αυτές που διαμορφώνουν και την κάτω γωνία του πλεκτού.

Σειρά 1 (καλή πλευρά)
: πλέκω 1 πόντο, μείωση, πλέκω ως τον δείκτη, ζετέ, μεταφορά δείκτη, 1 καλή, μεταφορά δείκτη, ζετέ, πλέκω ως 3 πόντους πριν το τέλος, μείωση, πλέκω 1 πόντο. Το πλήθος των πόντων παραμένει ίδιο.

Σειρά 2 (ανάποδη πλευρά)
: πλέκω 1 πόντο, μείωση, πλέκω ως τον δείκτη, μεταφορά δείκτη, πλέκω 1 πόντο, μεταφορά δείκτη, πλέκω ως τους 3 τελευταίους πόντους, μείωση, πλέκω 1 πόντο. Έχουμε 2 πόντους λιγότερους στην βελόνα.

Επαναλαμβάνουμε τις 2 σειρές μέχρι να μας μείνουν 7 πόντοι.
Στο τέλος έχουμε το αποτέλεσμα της εικόνας που ακολουθεί:

Δεύτερο μέρος - Τριγωνικό ασύμμετρο Σάλι

Κλείσιμο Εσάρπας


Σειρά 1 (καλή πλευρά): πλέκω 1 πόντο, μείωση, ζετέ, αφαιρώ τον δείκτη, πλέκω 1 πόντο, αφαιρώ τον δείκτη, ζετέ, μείωση, πλέκω 1 πόντο  (παραμένουν ίδιοι οι πόντοι)

Σειρά 2 (ανάποδη πλευρά)
: πλέκω 1 πόντο, μείωση, πλέκω 1 πόντο, μείωση, πλέκω 1 πόντο (5 πόντοι στην βελόνα) .

Σειρά 3 (καλή πλευρά)
: πλέκω 1 πόντο, παίρνουμε 2 άπλεκτους μαζί με καλή στην δεξιά βελόνα, 1 καλή, περνάμε τους 2 άπλεκτους πάνω από τον τελευταίο που πλέξαμε και τους αφαιρούμε από την δεξιά βελόνα, πλέκω 1 πόντο (3 πόντοι στην βελόνα)

Σειρά 4 (ανάποδη πλευρά): πλέκω 3 πόντους

Σειρά 3 (καλή πλευρά): παίρνουμε 2 άπλεκτους μαζί με καλή στην δεξιά βελόνα, 1 καλή, περνάμε τους 2 άπλεκτους πάνω από τον τελευταίο που πλέξαμε και τους αφαιρούμε από την δεξιά βελόνα. Τράβαμε το νήμα και έτσι κλείνουμε τους πόντους.
Στο τέλος έχουμε το αποτέλεσμα της εικόνας που ακολουθεί:

Τρίτο μέρος - Τριγωνικό ασύμμετρο Σάλι

Στο παραπάνω πατρόν έχει χρησιμοποιηθεί μους πλέξη για όλους τους πόντους εκτός από τον κεντρικό (ανάμεσα στους δείκτες) όπου πλέκεται με ζέρσεϊ. Για τις μειώσεις έχουμε πλέξει δύο πόντους μαζί με καλή. Για τις αυξήσεις έχουν εφαρμοστεί ζετέ, ένα πριν κι ένα μετά τον κεντρικό πόντο.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Εργαλεία: Δείκτες
  • Βαθμός δυσκολίας: Ενδιάμεσο
  • Είδος: Κασκόλ - Σάλι - Λαιμός
Διαβάστηκε 3593 φορές

Το E-shop μας

Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;

Ακολούθησε μας

Οδηγίες χρήσης

Ένας οδηγός για το Plekontas.gr

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Παρακαλούμε να διαβάσετε τις Πολιτικές απορρήτου του site μας καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις