• Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Παρασκευή, 14 Ιούνιος 2013 00:00

Μαρκάρισμα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Μαρκάρισμα Μαρκάρισμα

Πρόσθετες Πληροφορίες

Με τον όρο μαρκάρισμα, εννοούμε την τοποθέτηση ενός δείκτη - σημάδι σε συγκεκριμένο σημείο του πλεκτού κατά την διάρκεια του πλεξίματος.

Το Μαρκάρισμα των πόντων μας βοηθάει ορίοθετήσουμε το σχέδιο, να υπολογίσουμε τις επαναλήψεις του σχεδίου αλλά και να εντοπίσουμε την αρχή του γύρου όταν πλέκουμε κυκλικά.

Οι δείκτες τοποθετούνται είτε πάνω στην βελόνα (δείκτες πόντου), περνιούνται στην βελόνα δηλαδή όπως οι πόντοι είτε πιάνονται πάνω στους πόντους με κλιπ (δείκτες σειράς ή γύρου). 
Οι δείκτες σειράς/γύρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως δείκτες πόντων, δεν μπορεί όμως να γίνει το αντίστροφο. Η διαφορά τους είναι ότι ο δείκτης πόντου ανοιγοκλείνει και αφαιρούνται ενώ ο δεύτερος αφαιρείται μόνο όταν φτάσουμε στο συγκεκριμένο σημείο του πλεκτού.

Ένας δείκτης πόντου είναι απαραίτητος για την κυκλική πλέξη διότι με αυτόν τον τρόπο μαρκάρουμε την αρχή του γύρου.

Στα αγγλικά πατρόν την τοποθέτηση του δείκτη θα την δείτε γραμμένη ως PM (Place Marker) ή ως SM (Slip Marker) όταν μεταφέρουμε τον δείκτη από την μία βελόνα στην άλλη.

Δείκτες μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο από καταστήματα με είδη πλεκτικής, επίσης μπορούμε να φτιάξουμε και αυτοσχέδιους.  Αντί για τους έτοιμους δείκτες χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι νήμα, ένα δαχτυλίδι, σκουλαρίκια, συνδετήρες και πολλά άλλα.

'Όπως είπαμε και παραπάνω, οι δείκτες σειρών έχουν κλιπσάκια για να ανοίγουν και να αφαιρούνται όταν δεν χρειάζονται πλέων, είναι οι επικρατέστεροί γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως δείκτες πόντων.

Διαβάστηκε 3942 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ρίξιμο - Cast on Καλός πόντος »
Προσθήκη νέου σχολίου


Σου έχουμε μια ερώτηση

Εσύ γιατί πλέκεις;