Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 00:00

Νήματα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Σε όλα τα πατρόν υπάρχουν οδηγίες για το τι νήμα και ποιο μέγεθος βελόνας θα χρειαστούμε. Πολλές φορές και για να δώσουμε την δική μας πινελιά στο πλεκτό μας, επιλέγουμε τα δικά μας υλικά.

Υπάρχουν αρκετά καταστήματα με μεγάλη ποικιλία σε νήματα και βελόνες. Για κάθε μέγεθος νήματος χρησιμοποιούμε και αντίστοιχη βελόνα. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από τον τρόπο που πλέκουμε, ένας που ξεκινάει τώρα το πλέξιμο πιθανόν να κάνει πιο αραιή την πλέξη του, άρα θα χρειαστεί μικρότερο μέγεθος βελόνας για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με έναν πιο έμπειρο πλέκτη. 

Το μέγεθος της βελόνας αφορά τη διάμετρο της και όχι το μήκος της και μετριέται σε χιλιοστά (mm). Στην ετικέτα του νήματος αναγράφονται τα σημαντικότερα στοιχεία του νήματος όπως η σύνθεση, το μέγεθος της βελόνας που απαιτείται, τον τρόπο συντήρησης του (πλύσιμο, στέγνωμα), το δείγμα κ.α.

Σύνθεση

Μαλλί (wool/lana) - παρθένο μαλλί – Superwash: Παράγεται από μαλλί προβάτου συνήθως, καθώς και από μαλλί άλλων ζώων, όπως για παράδειγμα το Μοχέρ και το Κασμίρι από γίδα. Λόγω του ότι είναι κατσαρό είναι πιο ογκώδες από τα άλλα νήματα. Οι ίνες μαλλιού είναι υδρόφιλες, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφούν εύκολα την υγρασία, το μαλλί μπορεί να απορροφήσει σχεδόν το ένα τρίτο υγρασίας του βάρους του. Το superwash μαλλί είναι επεξεργασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο. Το παρθένο μαλλί είναι αυτό που επεξεργάζεται για πρώτη φορά.

Μοχέρ: Δημιουργεί αίσθημα κνησμού σε μερικούς ανθρώπους αλλά αφήνει μία υπέροχη, απαλή όψη στην επιφάνεια του τελικού σχεδίου. Δεν έχει τόση ελαστικότητα, έχει όμως αντοχή. Είναι ιδανικό για ρούχα, αξεσουάρ και κάλτσες όταν συνδυάζεται με άλλο υλικό

Κασμίρ: είναι πολύ απαλό και αφήνει την αίσθηση της πολυτέλειας. Λόγω της απαλότητας είναι ιδανικό να φοριέται άμεσα στο δέρμα ή για αξεσουάρ όπως εσάρπες

angoraΑνγκορά- Αγκύρας: Παράγεται από μία ράτσα κουνελιού. Το νήμα από Αγκορά διαφέρει από το μοχέρ και το κασμίρι. Είναι γνωστό για την απαλότητα και την μεταξένια υφή του. Είναι λεπτό, θερμότερο και ελαφρύτερο από το μαλλί


Βαμβάκι (cotton): Είναι απαλό. Η χρήση του βαμβακιού για την δημιουργία υφασμάτων είναι γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους. Το μερσεριζέ βαμβάκι έχει υποστεί επεξεργασία με υδροξείδιο του νατρίου για να συρρικνωθεί και να αυξήσει τη λάμψη του και την ανεκτικότητα στη βαφή. Είναι ισχυρότερο και λαμπερότερο από το κανονικό βαμβάκι. Το Αιγυπτιακό βαμβάκι καλλιεργείται στην κοιλάδα του ποταμού Νείλου στην Αίγυπτο.

viscoseΒισκόζη: Ο Γάλλος επιστήμονας και βιομήχανος Hilaire de Chardonnet εφηύρε την πρώτη τεχνητή υφαντική ίνα και θεωρείται το τεχνητό μετάξι που ονομάζεται βισκόζη. Η βισκόζη είναι ίνα από την κυτταρίνη του ξύλου, δομικά είναι παρόμοια με το βαμβάκι. Και τα δύο είναι ιδανικά για καλοκαιρινά υφάσματα.


Μετάξι (silk): Το μετάξι είναι μία από τις πολυτιμότερες υφαντικές ίνες ζωικής προέλευσης, που βγαίνει απ' την κάμπια του μεταξοσκώληκα. Είναι πολύ μαλακό και ανθεκτικό και διατηρεί την θερμότητα. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο στο πλέξιμο επειδή γλιστράει ή λόγω της έλλειψης ελαστικότητας όμως προσθέτει  λάμψη στο πλεκτό


Μερινός (merinos): Είναι το μαλλί που παράγεται από την ομώνυμη φυλή  προβάτων, είναι μια φυλή που έχει βραβευθεί για το μαλλί της. Τα merinos έχουν τα λεπτότερα μαλλιά από όλα τα υπόλοιπα πρόβαταΑλπακά (Alpaka): Είναι το νήμα  το οποίο παράγεται από το τρίχωμα του ομώνυμου ζώου που ζει στις Άνδεις την Νότιας Αμερικής. Το νήμα αυτό είναι υψηλής ποιότητας, απαλό και γυαλιστερό. Είναι παρόμοιο με το μαλλί των προβάτων όμως είναι θερμότερο και στιλπνό. Ενδύματα που φτιάχνονται αποκλειστικά από αυτό το νήμα είναι πιθανό να μην διατηρήσουν το αρχικό τους σχέδιο.

 

Ακρυλικό (Acrylic): Αποτελείται από συνθετικές ίνες. Είναι μαλακό, ελαφρύ, ζεστό και έχει την αίσθηση του μαλλιού. Μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, είναι υποαλλεργικό, είναι ανθεκτικό στου σκόρους και στις χημικές ουσίες. Δεν είναι τόσο θερμό όσο το μαλλί. Γενικά το ακρυλικό έχει κακή φήμη λόγω της χαμηλής τιμής του. Αν και αποτελείται από θερμοπλαστικό υλικό συνήθως δεν λιώνει.

Πολυεστέρας (polyester): Είναι συνθετικό νήμα, έχει διαφορετική αίσθηση από το μαλλί. Ο πολυεστέρας ως θερμοπλαστικό είναι ευαίσθητο σε υψηλή θερμοκρασία (σημείο τήξης 75 °C). Έχει χαμηλή απορρόφηση νερού, επίσης δεν συρρικνώνεται σε σχέση με άλλα υλικά.


Πολυαμίδιo ή ναύλον (Polyamide):Είναι ανθεκτικό νήμα. Είναι και αυτό θερμοπλαστικό υλικό (σημείο τήξης 56-75 °C) δηλαδή επηρεάζεται από την θερμότητα. Αυτές οι ίνες αναμειγνύονται σε μικρό ποσοστό με άλλα υφαντικές ίνες για να δώσουν αντοχή, όπως για παράδειγμα στο νήμα κάλτσες.

 

 Γενικά, τα νήματα από  φυσικές ίνες χρειάζονται προσεχτικότερο χειρισμό απ’ ότι τα συνθετικά  επειδή κατά την διάρκεια του πλυσίματος μπορούν να συρρικνωθούν, να ζαρώσουν, επίσης μπορούν να φαγωθούν από σκόρους πιο εύκολα .
Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να φαίνεται ενοχλητική η αίσθηση των νημάτων αυτών.

Παρακάτω είναι ορισμένα από τα σύμβολα που συναντάμε συχνά στις ετικέτες των νημάτων:

metric 

 Μέγεθος βελόνας σε mm και US.

Πόσες σειρές και πόντοι αντιστοιχούν σε 10 εκατοστά. Γνωστό και ως Δείγμα

 metric-croset

 Μέγεθος βελονάκι

Πόσες σειρές και πόντοι αντιστοιχούν σε 10 εκατοστά

 

 

Σύμβολα για το σιδέρωμα

 iron-1 Σιδέρωμα στους 110 C 
 iron-2  Σιδέρωμα στους 150 C
 iron-3  Σιδέρωμα στους 200 C
 no-iron  Όχι σιδέρωμα

 

 

Πλύσιμο - Καθάρισμα

 stegno-katharisma  Στεγνό καθάρισμα
 stegno-f  Επαγγελματική στεγνό καθάρισμα σε τετραχλωροαιθένιο και όλων των διαλυτών που αναφέρονται στο σύμβολο F.
 stegnotirio  Στεγνωτήριο
 stegnoma-no  Όχι στεγνωτήριο
 stegnoma-se-xamili-thermokrasia  Στέγνωμα σε χαμηλή θερμοκρασία
 stegnoma-se-kanoniki-thermokrasia  Στέγνωμα σε κανονική θερμοκρασία
 lefkantiko  Λευκαντικό
 lefkantiko-no-xloriouxo  Μη-χλωριούχο λευκαντικό
 lefkantiko-no  Δεν επιτρέπεται λευκαντικό
 plisimo  Πλύσιμο
 plisimo-no  Όχι πλύσιμο
 plisimo-sto-xeri  Πλύσιμο στο χέρι

                            Πίνακας: Αντιστοιχία νημάτων & βελονών

 

 0-lace

 1 superfine

 2  3-light  4-medium  5-bulky  6-superbulky

Τύπος νήματος

10-count crochet thread, Fingering Baby, Fingering, sock Baby,Sport Dk,   Light  Worsted Afghan, Aran, Worsted Chunky, Craft, Rug Bulky, Rovning

Μεγεθός βελόνας σε χιλιοστά (mm) 

1,5-2,25 2,25-3,25 3,25-3,75 3,75-4,5 4,5-5,5 5,5-8 8 or larger

Μέγεθος βελόνας US

000-1 1-3 3-5 5-7 7-9 9-11 11 or larger

Μέγεθος βελόνας

UK / CDN 

17-13 13-10 10-9 9-7 7-5 5-0 0 or larger

Μέγεθος βελόνας

JPN

0 0-3 3-5 5-8 8-11 11-8 8 or larger
Δείγμα 4'' (10 εκατοστών) με ζέρσεϊ πλέξη 33-44 sts 27-32 sts 23-26 sts 21-24 sts 13-20 sts 12-15 sts 6-11 sts

 

Μετατρέψτε online τις βελόνες σας από mm σε us και αντίστροφα.

Επιλέξτε σε τι θέλετε να μετατρέψετε το νούμερο της βελόνας

Αρχικό νούμερο

Μη ξεχάσετε να κατεβάσετε το προγραμματάκι Neendlessize.exe που θα βρείτε στα συνημμένα και θα σας βοηθήσει να μετατρέψετε τα μεγέθη των βελονών από US σε MM και το αντίστροφο.

 

 
 πηγές:
http://knitting.about.com/
http://www.wikipedia.org/
Διαβάστηκε 13004 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Υλικά πλεξίματος Βελόνες KnitPro »

Προσθήκη σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Εσύ μας είδες στο Youtube; ΔΕΣ
Toggle Bar